Hlavní obsah

Sparta může využít další zaváhání Slavie

PRAHA

Fotbalisté Sparty se pokusí v nedělním programu 27. kola Gambrinus ligy využít další zaváhání Slavie, která v sobotu prohrála na domácím hřišti s Viktorií Žižkov, a odskočit svému městskému rivalovi již na šestibodový odstup. V cestě jim ale budou stát houževnatí hráči Bohemians, kteří poslední dva zápasy vyhráli a na domácím stadiónu nerozdávají body zadarmo.

Článek

Klokani by v prestižním pražském derby rádi navázali na své dvě poslední ligová vystoupení, která pod novým hlavním koučem Michalem Zachem vyhráli. To se jim ještě v sezóně ani jednou nepovedlo. Navíc ve dvou zápasech skórovali dokonce sedmkrát a dali tak zapomenout na dřívější střeleckou mizérii. Ovšem i letenským se na jaře daří, neprohráli již dvanáct utkání za sebou. Domácím bude citelně chybět útočník Jan Rezek, který je v Bohemians 1905 na hostování právě ze Sparty, a dle smlouvy nesmí nastoupit. „Honza je velmi platný hráč a bude nám chybět,“ řekl trenér Zach s tím, že by ho spoluhráči měli dokázat nahradit.

Zajímavý duel, který v případě zaváhání Teplic v Budějovicích bude bojem o třetí místo, přichystá pondělní dohrávka mezi Brnem a Baníkem Ostrava. Fotbalisté z moravské metropole by si rádi zvedli sebevědomí poté, co prohráli v posledním kole na hřišti Bohemians 1905 1:3. Baník má také co napravovat, neboť na hřišti Brna nevyhrál už dlouhých čtrnáct let. Za domácí se může ve 100. utkání představit Martin Živný. Kromě zraněného obránce Ricky může hostující trenér Karel Večeřa počítat se všemi hráči. „To, že soupeř porazil Spartu i Slavii, vyhrál v Teplicích nebo Mladé Boleslavi, ukazuje, že se umí připravit na těžké zápasy. Respektujeme sílu Brna,“ řekl na klubovém webu na adresu pondělního soupeře Večeřa.

Teplice nechtějí jet z Budějovic s prázdnou

Teplice nabuzeny výhrou nad Slavií pojedou do Českých Budějovic s cílem získat tři body. Jihočeši dokázali ze 17 vzájemných utkáních pouze pětkrát zvítězit, osmkrát se radovali Tepličtí a čtyři zápasy skončily dělbou bodů. "Nebude to jednoduché utkání, ale pokud budou kluci hrát ve formě z poslední doby, neměli bychom odjet s prázdnou," řekl asistent trenéra Teplic Zdeněk Klucký.

„Teplice letos hrají nahoře a sahají po pohárových příčkách. Mají velice dobrý a kvalitní tým, což jsme viděli i v jejich posledním utkání proti Slavii. Celkově je celé teplické mužstvo velmi konsolidované a kompaktní,“ je si vědom síly soupeře kouč Budějovic František Straka.

Pulpit v Olomouci po sezóně skončí

Na půdu třináctého Jablonce zavítají ve 27. ligovém kole fotbalisté Sigmy Olomouc. Moravané jsou remízovým králem soutěže, z doposud odehraných šestadvaceti zápasů dvanáctkrát uhráli nerozhodný výsledek. Vedení Sigmy se v pátek rozhodlo, že trenéru Martinu Pulpitovi po sezóně neprodlouží smlouvu. Toho tak na lavičce týmu čekají poslední čtyři zápasy. Zlín prohrál v posledním kole doma s Mladou Boleslaví, ale na hráčích se to psychicky neprojevilo. V neděli se však utkají proti o záchranu bojujícímu Kladnu.

S novým trenérem Karlem Krejčím se představí Viktoria Plzeň na půdě Mladé Boleslavi. Kouč, který vystřídal u kormidla Stanislava Levého, povede Západočechy do konce sezóny. Těm nevyšlo poslední prvoligové představení, když na vlastním hřišti podlehli zachraňujícímu se Kladnu 1:2. Středočeši vyhráli poslední tři zápasy a rádi by na svou dobrou bilanci navázali. Trenér Mladé Boleslavi Karel Stanner by měl mít k dispozici všechny hráče z kádru. Premiérově se tak patrně domácím fanouškům představí také zimní zlínská posila Lukáš Opiela, který už je zcela fit.

Most se utká o přežití s Libercem

Kladenští si minulé kolo překvapivě odvezli všechny tři body z Plzně, čímž udělali velký krok k záchraně v české nejvyšší soutěži. Nyní je však doma čeká Zlín a Středočeši se pokusí zlomit nepříznivou sérii pěti zápasů doma bez vítězství. Naposledy se svěřenci Jaroslava Šilhavého doma z výhry radovali 26. listopadu, kdy porazili Baník Ostrava 3:0. Podle Pavla Hoftycha, trenéra Zlína, se domácí prohra na hráčích nijak nepodepsala. Ale o záchranu bojující tým Kladna pro hráče Tescomy určitě nebude snadným soustem.

Most musí v nedělní večerní dohrávce udělat maximum pro to, aby na svém hřišti proti Liberci získal všechny tři body. Poslední tým tabulky naposledy prohrál jednoznačně na Spartě 0:3, a chce-li vážně pomýšlet na udržení v lize, proti Severočechům by měl minimálně remizovat. Liberec vkládá své ambice na Pohár UEFA už jen v úspěch v Poháru ČMFS, a tak se dá předpokládat, že trenér Ladislav Škorpil nenasadí proti Mostu svou nejsilnější sestavu.

Program 27. kola Gambrinus ligy:
Neděle:
15:00Bohemians 1905 - Spartaon-line
17:00Kladno - Zlínon-line
17:00Mladá Boleslav - Plzeňon-line
17:00České Budějovice - Tepliceon-line
17:00Jablonec - Olomoucon-line
20:15Most - Liberecon-line
Pondělí:
17:15Brno - Ostravaon-line

Reklama