Hlavní obsah

Budějovice - Teplice 1:0Boj o třetí místo se zamotává, Teplice prohrály v Budějovicích

MinutaMin. Tým Hráč Akce
23. Svátek 1 : 0

Boj o třetí místo ve fotbalové lize, zajišťující účast v Poháru UEFA, dostal další zápletku. Teplice po slabém výkonu prohrály 0:1 v Českých Budějovicích a pokud pondělní dohrávka mezi Brnem a Ostravou neskončí remízou, propadnou se na čtvrtou pozici. Nedělní duel 27. kola rozhodl krásnou střelou přes hlavu Svátek, díky němuž se domácí výrazně přiblížili záchraně.

Článek

Domácí kouč František Straka, který v Teplicích prožil úspěšnou část trenérské kariéry, Jihočechy zřejmě pořádně nabudil, protože v úvodu se hrálo výhradně na branku hostí. Dynamo smazalo tabulkový rozdíl mezi oběma týmy a od prvních sekund přitlačilo Severočechy k jejich brance.

V šesté minutě zacentroval nebezpečně z rohu Šíma a gólman Slavík si mohl oddechnout, že míč nikdo z naskakujících hráčů netečoval. Za čtyři minuty byl hostující brankář opět v permanenci, když s problémy vyrážel prudkou ránu Mezlíka.

Teplickým se nedařilo držet míč a chvílemi se zdálo, že o evropské poháry usilují spíše domácí. V 17. minutě se Jihočeši hodně zlobili na sudího Příhodu, že neodpískal penaltu za údajnou ruku po Šímově zblokovaném pokusu.

Gólu se domácí dočkali až za dalších šest minut: aktivní Šíma našel centrem z levé strany Svátka a ten pohotovou střelou rozjásal diváky. Pohledný fotbalový moment autora branky namlsal, o dvě minuty později jeho ránu v poslední chvíli srazila teplická defenziva na roh.

Kučera vyškrábl hlavičku Juna

Až pak se Severočeši probrali. Ve 33. minutě přiťukl Rosa volnému Doležalovi, jemuž ve vyložené pozici skočil pod nohy bývalý spoluhráč Hunal a stihl odvrátit míč do autu. Z následného rohu hlavičkoval vysoký Smejkal nebezpečně, ale mimo. Sedm minut před pauzou se poprvé zapotil uzdravený domácí gólman Kučera, když výborně vyškrábl nad břevno hlavičku Juna.

Dvě minuty po příchodu z kabin málem Jihočechům usnadnil cestu za důležitým vítězstvím vlastní brankou stoper Klein, jenž se nedohodl se Slavíkem a ve snaze odkopnout míč na roh jen těsně přestřelil břevno. Zkušený Verbíř se ve druhé půli stejně jako proti Slavii přesunul na pravý kraj zálohy, ale k pondělnímu výkonu měly Teplice stále na míle daleko.

Naopak Dynamo hrozilo z brejků. Dvacet minut před koncem stačila hostující obrana zablokovat rychlý únik snaživého mladíka Ondráška, vzápětí pálil jen do středu branky Hílek. Severočeši svého soka zmáčkli až v závěru, ale tentokrát je nespasily ani pověstné standardní situace.

Poslední šanci na srovnání propásli hosté v 86. minutě, kdy Smejkal na malém vápně prováhal správný moment pro střelu a následný pokus Doležala neprošel hradbou těl. Teplice tak po šesti zápasech prohrály, naopak Jihočeši zlomili sérii tří porážek za sebou a ziskem 30. bodu se přiblížili záchraně.

Dynamo České Budějovice - FK Teplice 1:0 (1:0)
Branka: 23. Svátek. Rozhodčí: Příhoda - Slavík, Čecháček. ŽK: Mrkvička, Šíma, Hílek - Doležal, Vidlička. Diváci: 2497.
Č. Budějovice: Kučera - Plocek, Horejš, Hunal, Žižka - Šíma, Homoláč, Hílek, Mezlík - Ondrášek (83. Mrkvička), Svátek (89. Peroutka). Trenér: Straka.
Teplice: Slavík - Merzič, Lukáš, Klein (50. Vidlička), Rosa - Mareš (61. Štohanzl), Sabou, Doležal, Verbíř - Smejkal, Jun (78. Hesek). Trenér: Rada.

Reklama

Související témata: