Hlavní obsah

Sparta může slavit titul, Most mít jistotu sestupu

PRAHA

Už po nadcházejícím 28. kole Gambrinus ligy může být jasno o mistrovi i prvním sestupujícím. Pokud pražská Sparta porazí Brno a Slavia prohraje pondělní dohrávku v Olomouci, obhájí Sparta titul. Zároveň se bojuje o účast v pohárové Evropě, prvním jistým sestupujícím se může stát Most.

Článek

Jeden ze dvou sobotních zápasů bude k vidění ve Zlíně, kam zavítají pražští Bohemians 1905. Vršovický klub se rve o prvoligovou příslušnost i pro příští sezónu a aktuálně se drží na čtrnácté příčce. Před sestupovým patnáctým jej dělí jediný bod. Klokani po výměně trenéra zabrali a z posledních tří kol získali sedm bodů. Naposledy v Ďolíčku uhráli bod se Spartou za bezbrankovou remízu.

Sparta může slavit titul

Zajímavý náboj bude mít šlágr kola mezi pražskou Spartou a Brnem. Letenští za jistých okolností mohou slavit titul. A to v případě, že porazí Brno a Slavia v pondělí prohraje v Olomouci. Brňané zase bojují o účast v pohárové Evropě. Na třetí Teplice z pátého místa ztrácejí jediný bod. “Jsme stále ve hře o třetí místo, které znamená postup do Poháru UEFA a já věřím, že se v tomto boji udržíme. Do konce ligy zbývají tři kola, a to je devět bodů,“ citují kouče Brna Uličného klubové stránky.

Jeho trenérský kolega na lavičce Sparty je před utkáním opatrný. „Brno je velmi dobře složené mužstvo z mladých hráčů a starších zkušených borců. Všechno se jim točí kolem Polácha, je tam také Střeštík. Pozor si musíme dávat na standardní situace. Máme Brnu co vracet, na podzim jsme tam prohráli 2:4. V neděli chceme udělat důležitý krok k obhajobě titulu,“ řekl Bílek v tiskové zprávě Sparty.

Krejčí povede Plzeň poprvé doma

Jablonec zavítá na půdu Plzně, kde se bude snažit získat další důležité body v boji u udržení v nejvyšší soutěži. V případě vítězství se může dostat dokonce před Plzeň, kterou v domácím prostředí poprvé povede nový kouč Karel Krejčí. „Z chyb v Mladé Boleslavi se musíme poučit. Jablonec nebude lehkým soupeřem, musíme však přidat na bojovnosti, důrazu a agresivitě,“ cituje jablonecký web kouče Krejčího. Fanoušci budou mít v Plzni vstup zdarma jako omluvu za předchozí nevydařené zápasy.

Baník Ostrava čeká v boji o evropské poháry další překážka. Musí porazit o záchranu bojující Kladno. Na čtvrté příčce tabulky je totiž jen o skóre před Brnem a na třetí Teplice ztrácí jeden bod. „Chceme vyhrát, musíme zápas zvládnout. Musíme být hodně pozorní vzadu, zbytečně hru neotvírat. Bude to hodně o trpělivosti a koncentraci,“ prohlásil trenér Baníku Karel Večeřa na stránkách klubu. Jeho protějšek na trenérské lavičce Jaroslav Šilhavý je optimistou. „Z posledních tří zápasů Gambrinus ligy získáme devět bodů a zachráníme se," věří svým hráčům Šilhavý.

Teplice hostí Mladou Boleslav

Další velice zajímavé utkání mají možnost diváci shlédnout na teplických Stínadlech, kam zavítá Mladá Boleslav. Té se v letošním ročníku překvapivě daří více na hřištích soupeřů. Trenér Karel Stanner se bude opět spoléhat na schopnosti desetigólového střelce Jana Rajnocha. Obavy z teplického celku ale nemá. „Kdyby jsme se měli bát, museli bychom se bát pořád. Mužstvo musí věřit tomu, co hraje. Soupeř by se měl přizpůsobovat nám a ne my soupeřům,“ řekl Stanner. "Čeká nás těžké utkání. Boleslav prakticky o nic nehraje, je v pohodě, na vlně vítězství," uvedl kouč Teplic Petr Rada pro klubový web.

Souboj jedenáctého celku s posledním se odehraje na Žižkově. Poslední Most má ještě teoretickou šanci na záchranu, ale k tomu by potřeboval získat pokud možno všechny tři body. Žižkov už hraje pouze o co nejlepší umístění v lize, v minulém kole si navíc překvapivě odvezl výhru ze Strahova, kde přejel tamní Slavii 3:0. Doma by svěřenci trenéra Grigy na tento výsledek rádi navázali. „Věřím, že úspěšný zápas v minulém kole na Slavii náš tým zdravě nakopne ke zbývajícím utkáním. Když se nám podaří rozšířit bodový zisk, tak bychom se mohli v tabulce posunout výš. Tím by se také tato sezóna po návratu do první ligy dala hodnotit jako úspěšná,“ citují kouče stránky pražského klubu.

Sešívaní věří, že si smůlu už vybrali 

Hanáky, už na lavičce s Jiřím Fryšem, který nahradil Martina Pulpita, čeká doma pražská Slavia. Ta se v posledních kolech špatnými výkony takřka připravila o titul. Trenér Pražanů Karel Jarolím nebude moci počítat s Michalem Vorlem, který proti Žižkovu viděl červenou kartu. "K dispozici máme Martina Vaniaka a Josefa Kubáska,“ nechal všechny na pochybách Jarolím.

„Olomouc hraje doma dobře, v posledních dvou domácích zápasech neinkasovala, takže v tomto směru to bude pro nás určitě těžký zápas. Věřím, že jsme si už tu smůlu v podobě nevydařených zápasů vybrali. Musíme zlepšit kolektivní výkon, vypracovat si více šancí a lépe vyřešit jejich zakončení,“ řekl v tiskové zprávě červenobílých jeden z nejzkušenějších hráčů Vladimír Šmicer.

Budějovice jedou do Liberce posíleni výhrou nad Teplicemi

Liberec hostí v neděli České Budějovice. Jihočeši v minulém kole překvapili, když na svém trávníku porazili Teplice 1:0 a zkomplikovali tak severočeskému klubu boj o třetí příčku zaručující účast v Poháru UEFA. Na mužstvu zpod Ještědu by se také mohla projevit únava z náročného pohárového utkání v Brně, které skončilo remízou 2:2.

Program 28. kola Gambrinus ligy:
Sobota:
19:00Baník Ostrava - Kladnoon-line
19:00Zlín - Bohemians 1905on-line
Neděle:
10:15Žižkov - Moston-line
17:00Teplice - Mladá Boleslavon-line
17:00Plzeň - Jablonecon-line
17:00Liberec - České Budějoviceon-line
20:15Sparta - Brnoon-line
Pondělí:
17:15Olomouc - Slaviaon-line

Reklama