Hlavní obsah

Výtržníci na fotbalových stadiónech mohou být odsouzeni přímo na místě

PRAHA

Ve středu proběhla v budově Městského soudu v Praze tisková konference týkající se opatření za využití všech dostupných zákonných možností a oprávnění k účinnému a rychlému postihu pachatelů trestných činů spáchaných na fotbalových stadiónech. V praxi to znamená, že výtržník může být odsouzen přímo na stadiónu.

Článek

„Předmětná opatření budou realizována v sobotu 10. května v souvislosti s fotbalovým utkáním Sparty Praha proti Baníku Ostrava,“ informoval o plánované akci předseda Městského soudu v Praze Jan Sváček. Přímo v útrobách stadiónu bude zjednána provizorní soudní síň a také provizorní státní zastupitelství pro Prahu 7.

Pokud policie zadrží násilníky v průběhu nebo těsně po utkání, budou jedinci předvedeni před státního zástupce, který rozhodne, jestli dotyčný bude předveden před přítomného soudce. Pokud se tak stane, soudce rozhodne přímo na místě rozsudkem, trestním příkazem nebo nařízením hlavního líčení.

Sváček: Spoléháme na medializaci

A z čeho by takový výtržník mohl být obviněn? „Mohlo by se jednat o trestný čin výtržnictví nebo například poškozování cizí věci,“ upřesnil Sváček. „Konzultovali jsme s policií, zda-li tato opatření předem prezentovat, či nikoli. Rozhodli jsme se takto z důvodu, že mediální akce, která se po dnešku rozběhne, by mohla působit preventivně,“ pokračoval ve středu Sváček.

Trestní řízení s obviněným by tak mělo proběhnout v řádu desítek minut až několika hodin po zadržení výtržníka. Po uplynutí této lhůty by tak zadržený pachatel opouštěl fotbalový stadión přímo se soudním rozhodnutím, případně by za asistence police putoval do vazby nebo do výkonu trestu. Viníci mohou být odsouzeni například k veřejně prospěšným pracím či k odnětí svobody. O případných přesných postizích za jednotlivé trestné činy nechtěl Sváček spekulovat.

Velkou výhodou je rychlost řízení

„Výhodou je uskutečnit celé trestní řízení přímo na stadiónu, kde budou přítomni hned dva státní zástupci,“ řekla Jana Hercegová, městská státní zástupkyně v Praze. Celého procesu se zúčastní asi osm lidí včetně administrativních pracovníků, státního zástupce a soudce.

Na Letné bude v sobotu přítomno asi 610 policistů. „Ostravští fanoušci počítají s příjezdem zhruba 2500 osob. Naše opatření jsou standardní v porovnání s jinými podobnými zápasy, jako je třeba pražské derby,“ nechal se slyšet zástupce ředitele Police ČR, Správy hl.m. Prahy pro věci trestní plk. Ivan Smékal.

Chybět nemohl ani předseda disciplinární komice ČMFS Alexander Károlyi. „Organizátor soutěže má zájem na tom, aby všechna utkání proběhla bez problémů a to nejen na hřišti. Tohoto projektu se velice rádi zúčastníme a chceme všem našim partnerům za tuto možnost poděkovat. Tento projekt probíhá pouze v rámci Prahy a nenahrazuje žádné další legislativní postupy,“ upřesnil Károlyi.

Reklama