Hlavní obsah

Sparta může v předposledním kole slavit titul, Kladno je krůček od sestupu

V předposledním kole Gambrinus ligy může být jasno jak o druhém sestupujícím, tak o mistrovi, kterým mohou být hráči pražské Sparty. Ti by museli na Letné porazit Baník Ostravu a Slavia by musela prohrát na hřišti Mladé Boleslavi. Z konečné třetí příčky a postupu do Poháru UEFA se mohou radovat fotbalisté Baníku. Na druhé straně tabulky je krůček od sestupu Kladno. Všechny zápasy se hrají v sobotu shodně od 15:00.

Článek

Slavia si uplynulý týden zpestřila otevřením nového stadiónu a vítězstvím 5:0 v přátelském utkání proti Oxfordu. V posledním kole sešívaní vyhráli v Olomouci 3:1 a rádi by na to navázali v duelu v Mladé Boleslavi. Středočeši ovšem vyhráli pět utkání za sebou a pod nedávno zvoleným koučem Karlem Stannerem tak vystoupali již na šestou příčku. Trenér červenobílých Karel Jarolím nebude moci pro žluté karty počítat se svým synovcem Markem Jarolímem. Menší šrámy mají Jan Blažek a Ladislav Volešák. Na marodce zůstává Milan Ivana a David Střihavka. „V týmu vládne pozitivní nálada. Věřím, že zvítězíme,“ říká před zápasem kouč Jarolím.

Důležitý zápas z pohledu boje o třetí místo a záchranu bude k vidění ve vršovickém Dolíčku, kam přijedou Teplice. Severočechům jako by v závěru sezóny docházel dech, když prohráli poslední dvě utkání. Naopak Klokanům závěrečná fáze soutěže vychází a v posledních pěti kláních brali minimálně bod, neboť dvakrát vyhráli a třikrát remizovali.

Přesto svěřenci Michala Zacha z předposlední příčky nemají ještě záchranu jistou. Vyhrají-li ovšem, a Kladno nezíská plný počet bodů proti Olomouci, záchranu slaví zelenobílí. "Odrazili jsme se ode dna, ale ještě nás čeká těžký boj," uvědomuje si Zach, který nemůže počítat s dlouhodobě zraněným Markem Niklem. V teplickém týmu je marodka o poznání větší, vinou zranění nemohou nastoupit Gašparík, Ljevakovič, Ryška, Kolář a nově také Vidlička, Smíšek a nejspíš i Jan Štohanzl. Svůj 250. start v první lize může oslavit středopolař Doležal.

Sparta je blízko k obhajobě titulu

V případě, že Slavia v duelu s Mladou Boleslaví zaváhá, mohou sparťané po vítězství nad Baníkem slavit obhajobu titulu. Tu si letenský tým zkomplikoval v minulém kole, když na domácím hřišti nestačil na Brno a prohrál 0:2. Trenéru Michalu Bílkovi bude navíc stále chybět disciplinárkou potrestaný Tomáš Řepka.

„Jsou před námi poslední dva zápasy, ze kterých bychom rádi získali tolik bodů, abychom skončili třetí,“ přeje si ostravský kouč Karel Večeřa. Pořadatelé očekávají, že ostravský tým přijede povzbudit tři až čtyři tisíce fanoušků. O velké vážnosti zápasu svědčí fakt, že si Sparta nachystala předzápasové soustředění. Utkání podruhé v sezóně uvidí vyprodaná Letná. Na problémové fanoušky je v útrobách stadiónu připravena improvizovaná soudní síň.

Již potřetí v posledních deseti dnech se proti sobě postaví fotbalisté Brna a Liberce. Zatímco Severočeši si po úspěšném semifinále Poháru ČMFS již zajistili účast v Poháru UEFA, Brnu postup do evropské soutěže zajistí jen třetí příčka v lize. „Tomáš Polách a Jan Trousil jsou na tom stejně jako ve středu. Mají problémy, ale já věřím, že nastoupí. K nim se přidal se svalovým zraněním brankář Martin Lejsal, takže uvidíme, jak na tom všichni budou těsně před utkáním,” trápí brněnského kouče Petra Uličného marodka týmu.

O tom, jestli Liberec bude před úterním finále Poháru ČMFS proti Spartě šetřit v sobotním kole své hráče, nespekuluje. „My se musíme připravit na velmi těžké utkání, ať už nastoupí Petr nebo Pavel,“ dodal Uličný.

Zápas, kde o nic nepůjde, uvidí diváci v Českých Budějovicích, kam zavítá Viktoria Plzeň. Ta posilněna výhrou 2:0 z minulého kola proti Jablonci, si bude chtít v závěru sezóny vylepšit jarní reputaci. „Budějovice sice doma vyhrávají, my ale chceme to samé. Když opět odvedeme poctivou týmovou práci a pohlídáme si standardní situace, věřím že uspějeme,“ přeje si na klubových stránkách trenér Západočechů Karel Krejčí.

Na lavičce Českých Budějovic načne druhou stovku svých odtrénovaných zápasů v české nejvyšší soutěži František Straka. „Budeme se opět snažit hrát zodpovědně, agresivně a spoléhat na pozornou defenzívu,“ řekl devětačtyřicetiletý kouč před utkáním.

Kladno proti Olomouci musí jít za vítězstvím

Jablonec si v utkání na hřišti Viktorie Žižkov bude chtít zajistit jistotu záchrany již před posledním kolem soutěže. „Všichni cítíme zodpovědnost i jakýsi dluh, který za námi zůstal po letošní zpackané sezóně,“ řekl na webových stránkách klubu kouč Severočechů František Komňacký. „Všichni v sobotu na hřišti uděláme, co je v našich silách pro úspěšný výsledek. A to mohu slíbit za sebe i za hráče,“ dodal kouč, který do utkání může až na Adama Hlouška nasadit všechny hráče ze sestavy.

Most, který se v minulém kole prohrou na Žižkově odsoudil k sestupu, předvede minimálně na rok naposledy svým fanouškům prvoligový fotbal. Na svém hřišti přivítá Zlín, který naposledy remizoval bez branek na vlastním hřišti s Bohemians 1905. „Chceme k tomu utkání přistoupit zodpovědně. Rádi bychom se s fanoušky rozloučili vítězstvím," přeje si před utkáním mostecký trenér Robert Žák.

Pokud se fotbalistům Bohemians 1905 podaří proti Teplicím získat tři body, musí Kladno proti Olomouci bezpodmínečně vyhrát, jinak se s nejvyšší ligou může minimálně na rok rozloučit. Vedení středočeského klubu tak láká fanoušky na tribuny vstupem zdarma. „Máme sice ztrátu dvou bodů, ale vítězství nad Olomoucí nám pomůže k záchraně. Musíme na ni v domácím prostředí dosáhnout, tvrdí před klíčovým duelem jara trenér Kladna Jaroslav Šilhavý.

Program 29.kola Gambrinus ligy
Sobota 10. května (všechny zápasy začínají v 15:00)
Sparta - Baník Ostravaon-line
Brno - Slovan Liberecon-line
Most - Zlínon-line
České Budějovice - Viktoria Plzeňon-line
Bohemians 1905 - Tepliceon-line
Kladno - Sigma Olomoucon-line
Jablonec - Viktora Žižkovon-line
Mladá Boleslav - Slavia Prahaon-line

Reklama