Hlavní obsah

Fotbalový fanoušek zřejmě vypadl z vlaku kvůli neopatrnosti

BRANDÝS NAD ORLICÍ

Příčinou smrti třicetiletého fotbalového fanouška z Opavska, který v sobotu dopoledne vypadl ze zvláštního vlaku pro příznivce Baníku Ostrava při cestě do Prahy na zápas fotbalové ligy se Spartou, byla zřejmě neopatrnost. Dosavadní průběh vyšetřování vyloučil technickou závadu na vagónu. Nové informace by do případu měli vnést svědci, uvedla v pondělí mluvčí orlickoústecké policie Eva Sichrová.

Článek

Muž vypadl z vlaku mezi stanicemi Bezpráví a Brandýs nad Orlicí, údajně ve chvíli, když si otevřel dveře vagonu při kouření. Byl na místě mrtev. "Postupně se uskuteční výslechy ke zjištění, jak se vše událo. Pitevní protokol dosud nemáme k dispozici," uvedla Sichrová. "Ten člověk porušil pravidla, neměl otvírat dveře za jízdy. Železnice je s největší pravděpodobností bez viny," informoval ČTK mluvčí Drážní inspekce Zdeněk Neusar.

Dveře vagónu, z něhož muž vypadl, byly v pořádku. "Samovolně se otevřít nemohly, někdo s nimi musel manipulovat, ať již samotný fanoušek nebo někdo jiný. Tento typ vozů je sice starší, nicméně bezpečný. Vozy jsou schválené pro provoz a pokud se člověk chová v rámci základních pravidel bezpečnosti, nemůže se mu nic stát," uvedl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Policie, České dráhy i Drážní inspekce vylučují, že by v momentě nehody projížděl opačným směrem po druhé koleji další vlak, který muže vypadlého z vagónu usmrtil.

Vlak s asi 1400 fanoušků zůstal stát zhruba 30 minut ve stanici Zámrsk. Pak pokračoval v jízdě do Prahy, kam přijel s čtyřicetiminutovým zpožděním plný odpadků a lahví od alkoholu. Hlavní trať mezi Pardubicemi a Českou Třebovou, která je součástí koridoru z Prahy na Moravu, byla kvůli vyšetřování hodinu a půl uzavřena. Ve 12:20 České dráhy obnovily provoz po jedné koleji, o hodinu později se jezdilo po obou kolejích.

Vlaky na trati kvůli zastavení provozu nabraly zpoždění až půldruhé hodiny. Škodu zatím dráhy nevyčíslily, cestující mají možnost požádat o vrácení jízdného ještě několik týdnů.

Reklama

Související témata: