Hlavní obsah

K titulu má nejblíž Slavia, krůček od Poháru UEFA je Ostrava

PRAHA

Poslední kolo fotbalové Gambrinus ligy nabídne mnoho zajímavého. Rozhodne se o mistrovi. K triumfu má nejblíže Slavia, která v novém Edenu může po dvanácti letech opět slavit. K udržení první příčky stačí sešívaným proti Jablonci získat bod. Pokud Sparta nevyhraje v Liberci mohou si červenobílí dovolit i prohrát. Bojovat se bude také o Pohár UEFA a v neposlední řadě i o udržení v české nejvyšší soutěži.

Článek

Slavia má podle mnohých titul už takřka jistý, ačkoli to tak před 14 dny nevypadlo. Svěřenci trenéra Karla Jarolíma by rádi v nově vybudovaném multifunkčním areálu v Edenu pro 21 tisíc fanoušků po dvanácti letech oslavili zisk mistrovského titulu. Stačí jim k tomu jakýkoli bodový zisk, protože při rovnosti bodů s pražskou Spartou hovoří pro sešívané lepší vzájemné zápasy.

Největší souboj se očekává o třetí příčku, zaručující účast v Poháru UEFA. Tu zatím drží ostravský Baník s 52 body. Stejně je na tom i Brno, Teplice na páté příčce ztrácí na dva body. Ostravští mají před Brnem a Teplicemi výhodu. Ze vzájemných střetnutí má Baník nejlepší poměr zápasů a zároveň nejlepší bilanci z těchto tří týmů.

Když Ostrava vyhraje, tak se nemusí ohlížet na své soupeře a zahraje si evropské poháry. Brno musí vyhrát ve Zlíně a doufat v zaváhání Ostravy s Bohemians 1905. Naděje teplických už je minimální. Baník i Brno by museli prohrát a tepličtí získat plný počet bodů proti Kladnu. Už jistou účast má poražený finalista Poháru ČMFS Liberec. Čtvrtý tým v konečné tabulce si může zahrát Pohár Intertoto.

Další neznámou je také jméno druhého sestupujícího, který doplní do druhé ligy fotbalisty Mostu. S prvoligovou příslušností se rozloučí buď pražští Bohemians 1905 nebo Kladno. Lépe na tom jsou fotbalisté Kladna, kteří mají před klokany náskok jednoho bodu a lepší vzájemné zápasy. Klokani tak musejí vyhrát v Ostravě a doufat v zaváhání Kladna v Teplicích.

Bilance týmů hrajících o titul:
Vzájemné výsledky: Slavia - Sparta 2:0, 1:1.
30. kolo: Slavia - Jablonec, Liberec - Sparta.
Bilance týmů hrajících o 3. místo:
Vzájemné výsledky: Ostrava - Brno 2:1, 0:0, Ostrava - Teplice 0:0, 1:1, Brno - Teplice 2:2, 1:0.
30. kolo: Ostrava - Bohemians 1905, Teplice - Kladno, Zlín - Brno.
Minitabulka týmů bojujících o Pohár UEFA:
1. Ostrava41303:26
2. Brno41214:45
3. Teplice40313:43

Reklama

Související témata: