Hlavní obsah

Slavia je krůček od titulu, vrcholí boj o poháry i udržení

PRAHA

O držiteli mistrovského titulu ve fotbalové Gambrinus lize pro sezónu 2007/08 rozhodne až závěrečné 30. kolo, které se bude hrát na všech stadiónech v sobotu od 15 hodin. Nejlépe jsou na tom hráči pražské Slavie, kterým v utkání s Jabloncem v novém Edenu stačí i remíza. Rozhodne se také o tom, kdo skončí na třetí příčce zaručující Pohár UEFA a zároveň o druhém sestupujícím.

Článek

Fotbalisty Slavie Praha čeká v sobotu poslední a zároveň nejtěžší krůček v letošní sezóně. K zisku titulu jim stačí i jeden bod. Dopomoci jim k tomu má také nový stadión v Edenu, kde se závěrečný zápas ligy odehraje. Fanoušci sešívaných rozebrali během devíti hodin všechny lístky. „Takový zájem nebyl první den ani o zápas s Arsenalem,“ řekl pro stránky klubu mluvčí Slavie Ondřej Zlámal.

„Už jenom to, že kluci mohou trénovat na takovém stadiónu, tak mají o motivaci navíc. Všichni víme, co je v sázce,“ řekl kouč Slavie Karel Jarolím v tiskové zprávě. „Hrajeme doma před vyprodaným stadiónem, co více si přát.“

Jablonecký kouč František Komňacký se bude muset ve Vršovicích obejít bez služeb nejlepšího střelce klubu Tomáše Necida, který je v Jablonci na hostování právě ze Slavie a nesmí ve vzájemném zápase nastoupit. „Na Slavii pojedeme v klidu, už nejsme pod tlakem,“ nechal se slyšet Komňacký pro klubový web.

Sparta má už jen teoretickou naději

Pražská Sparta v úterý získala Pohár ČMFS, když až v penaltovém rozstřelu vyzrála na Liberec, na svého sobotního soupeře. Letenští, pokud chtějí získat double, musejí v Liberci zvítězit a zároveň doufat v porážku Slavie. Liberečtí už mají své jisté. Po nevydařeném podzimu se zvedli a díky finálové účasti v poháru si zahrají i v Poháru UEFA.

„Je to pro nás normální poslední ligový zápas, do kterého jdeme s tím, že chceme zvítězit a důstojně se rozloučit se sezónou,“ řekl trenér Liberce Ladislav Škorpil pro Sport.cz. V utkání se Škorpil musí obejít bez dlouhodobě zraněných Zlámala a Váchy a také bez pro čtyři žluté karty distancovaného Bílka.

Baník Bohemku nechce podcenit

Ostrava přivítá pražské Bohemians 1905. Somácí mají na dosah účast v Poháru UEFA, kterou zaručuje třetí místo v tabulce. Pokud Baník zvítězí, nemusí se ohlížet na své pronásledovatele. Jeho sobotní soupeř je v opačné situaci. K záchraně potřebují klokani vyhrát a zároveň doufat, že Kladno nezíská tři body v Teplicích.

Trenér ostravského celku Karel Večeřa poslední zápas sezóny nepodceňuje. „Máme šanci udržet třetí místo a uděláme pro to maximum,“ řekl Večera na stránkách Baníku, který v minulém kole porazil na Letné Spartu 2:1. „Je před námi devadesát až pětadevadesát minut, ke kterým musíme přistoupit s pokorou a respektem k soupeři jako na Spartě,“ dokončil Večeřa.

Jeho protějšek na trenérské lavičce Michal Zach řekl: „Je to zápas, který rozhodne o všem. Máme za sebou úspěšný boj s Brnem i se Spartou, to nás posiluje v myšlenkách před Baníkem. Čeká nás těžký, ale ne nepřekonatelný soupeř.“

Důležitý zápas mohou diváci shlédnout v Teplicích, kam zavítají hráči zachraňujícího se Kladna. Domácí bojují o postup do pohárové Evropy. Blíže k jejímu dosahu jsou fotbalisté Ostravy a Brna, kteří v minulém kole také nezaváhali, a tak vítězství teplických hráčů ve vršovickém Dolíčku 2:0 v posledním kole nemělo až tak velký význam. Pokud se v utkání na severu Čech podaří vyhrát Kladnu, zachrání se v první lize.

Brno jede do Zlína pro tři body

Brňané vyrazí do Zlína s cílem vyhrát, ani to jim však nemusí stačit k vytoužené třetí příčce, která by je poslala do pohárové Evropy. „Chceme ve Zlíně vyhrát, protože tři body nám dávají naději na splnění našeho klubového cíle, tedy postupu do Poháru UEFA. Samozřejmě přitom musíme spoléhat na zaváhání Baníku,” řekl trenér Brna Petr Uličný na brněnském webu.

Ve Zlíně panuje se sezónou spokojenost a se svými fanoušky by se hráči rádi rozloučili kvalitním výkonem. „Doufám, že navážeme na poslední úspěchy z venkovních stadiónů a našim fanouškům se odvděčíme za jejich přízeň, kterou nám v průběhu celé sezóny projevovali,“ uvedl asistent hlavního trenéra zlínského mužstva Marek Kalivoda pro stránky Zlína.

V utkání dvou týmů ze středu tabulky hostí Viktoria Žižkov fotbalisty Mladé Boleslavi, kteří zaváháním na vlastním hřišti v posledním kole proti Slavii , přiblížili sešívané k zisku cenné trofeje. Žižkovský kouč Stanislav Griga si před zápasem láme hlavu s tím, koho postaví. Vykartovaní jsou Šťastný, Kušnír a Labant. Na hřiště se pravděpodobně nepodívá ani Švancara, u něhož chtějí Viktoriáni předejít možnému obdržení osmé žluté karty, čímž by se trest přesunul do dalšího ročníku.

Po zranění ještě nejsou zcela fit Novotný s Kučerou a nejistý je start Blahy, který si ze startu za rezervu odnesl zranění prstu na noze,“ vypočítává Griga, který je tak nucen dát příležitost hráčům, kteří toho v sezóně příliš nenahráli.

Olomouc se chce se sezónou rozloučit vítězně

Dva sousedi v tabulce se utkají na Hané. Fotbalisté Sigmy Olomouc přivítají dvanáctý tým Českých Budějovic. Domácí prohráli tři zápasy za sebou, a v posledním duelu by se rádi před vlastními fanoušky se soutěží rozloučili vítězstvím. Se stejným cílem odjíždějí na Moravu Jihočeši.

„Je před námi poslední kolo a vše je již víceméně rozhodnuto. My do Olomouce pojedeme s uvolněnou náladou. Budeme chtít vyhrát a rozloučit se tak se sezónou důstojně,“ řekl na stránkách klubu trenér Jihočechů František Straka.

Mostečtí jsou jediným týmem, který má před posledním kolem jistotu sestupu a s nejvyšší soutěží se rozloučí v Plzni. Právě tam by rádi prolomili nelichotivou bilanci šestatřiceti utkání na cizím hřišti bez vítězství.

Program 30. kola Gambrinus ligy:
Viktoria Žižkov - Mladá Boleslavon-line
Slavia - Jablonecon-line
Teplice - Kladnoon-line
Olomouc - České Budějoviceon-line
Plzeň - Moston-line
Zlín - Brnoon-line
Ostrava - Bohemians 1905on-line
Liberec - Spartaon-line

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články