Hlavní obsah

Straka v Budějovicích končí, novým trenérem by měl být Kmoch

ČESKÉ BUDĚJOVICE

U fotbalistů Českých Budějovic skončí trenér František Straka. Impulzivního kouče, který má v Dynamu smlouvu do konce června, by měl od nové sezóny vystřídat dosavadní trenér sparťanské rezervy Jan Kmoch. "Novou smlouvu bych neakceptoval, mise byla dokončena," řekl Sport.cz Straka. "Jsme v kontaktu, jednání budou pokračovat až po skončení první ligy," prozradil Kmoch.

Článek

Straka ani Budějovice podle všeho nechtěli končící smlouvu prodloužit. "My jsme se domluvili s předsedou představenstva Karlem Poborským, že smlouvu neprodloužíme. Já bych novou nabídku ani neakceptoval. Mise byla dokončena a já odcházím," řekl v telefonickém rozhovoru Sport.cz Straka.

Přes ukončení spolupráce nejsou podle tiskového mluvčího klubu Glowacze na jihu Čech s tím, jakou práci Straka odvedl, nespokojeni: "Je třeba panu trenérovi poděkovat za to, že se Dynamo udrželo v první lize." Budějovicím patří před posledním ligovým kolem ročníku 2007/08, ve kterém hrají na půdě Sigmy Olomouc, dvanáctá příčka.

Zanedlouho padesátiletý Straka tak končí na lavičce již svého čtvrtého prvoligového celku. V minulosti vedl dva roky Teplice, necelý rok působil v pražské Spartě. V roce 2006 působil na lavičce plzeňských fotbalistů. Poté trénoval v rakouském Tirolu Innsbruck. Po čtvrtém kole letošní sezóny nahradil u Dynama svého jmenovce Cipra, kterému srazily vaz tři porážky v řadě.

Strakovi svěřenci v druhé části soutěže dokázali pouze dvakrát vyhrát, to je stálo lepší umístění. "V zimní přestávce nám odešli dva nejlepší hráči a ty se nám bohužel nepodařilo nahradit," zalitoval Straka.

Kmoch by se šance chopil beze strachu 

Strakovým nástupcem bude s velkou pravděpodobností kouč sparťanské juniorky Jan Kmoch. Glowacz ale nebyl schopen sdělit, zda už má podepsanou smlouvu, či na jak dlouhé spolupráci se Jihočeši s Kmochem dohodli. "Podrobnosti v tuto chvíli neznám. Rozhodli jsme se informaci ve strohé podobě zveřejnit, abychom zabránili množícím se spekulacím," vysvětlil Glowacz a dodal: "Zevrubnější prohlášení vydáme příští týden."

Kmocha vedení Dynama poprvé oslovilo před necelým měsícem, další jednání budou pokračovat až po sobotním finiši Gambrinus ligy. "Jsme v kontaktu, zatím hlavně zjišťovali, jestli bych do toho šel a jestli bych to zvládl. Zájem rozhodně mám, pokud se na všem domluvíme," řekl Sport.cz Kmoch a dodal: "Chci se s tím zabývat až po skončení soutěže sparťanského béčka." Svého prvního angažmá v pozici hlavního kouče českého prvoligového celku by se podle svých slov chopil beze strachu: "Věřím, že mám hráčům co dát."

Kmoch vede s béčkem Sparty ČFL 

Nová tvář na jihočeské lavičce Jan Kmoch byl v letech 2002 a 2003 zvolen Trenérem roku mládeže. Se sparťanským dorostem vyhrál titul ligových šampiónů, působil půl roku jako šéftrenér mládeže v Dubaji a po příchodu Ivana Haška se stal jeho asistentem v klubu Al Wasl. Stejnou funkci jako na exotickém angažmá měl šestapadesátiletý lodivod i u juniorů Bohemians, vedl také mládežnické reprezentace.

Před začátkem právě končícího ligového ročníku se trenér Jan Kmoch dlouze rozmýšlel, kam nasměruje své kroky. Podle svých slov měl nabídky z první ligy a také například z Malty či Dubaje. "Nakonec ale rozhodla chuť pracovat s mladými hráči ve vynikajících tréninkových podmínkách, jaké Sparta nabízí," říkal v červenci loňského roku zkušený kouč. Tým letenské rezervy pod jeho vedením ve třetí lize dominuje a šest kol před koncem má na čele tabulky České fotbalové ligy náskok dvanácti bodů na své pronásledovatele.

Reklama

Související témata: