Hlavní obsah

Na jaře v Gambrinus lize skončilo pět trenérů, celkově devět

PRAHA

Zatímco podzimní část české nejvyšší fotbalové ligy nedotrénovali čtyři trenéři, na jaře se od laviček svých týmů poroučelo pět hlavních koučů. Mladá Boleslav se navíc jako jediný tým činil v obou částech sezóny. Překvapivý a významný konec přišel se závěrem sezóny na Letné, kde špatné výsledky týmu odnesl svým místem Michal Bílek.

Článek

Jako vůbec první trenérská výměna letošního ročníku se odehrála v Českých Budějovicích, kde Františka Cipra nahradil František Straka. Ten se v rozhovoru pro Sport.cz nechal slyšet, že novou nabídku jihočeského klubu nepřijme a u týmu tak skončil. „Já bych novou nabídku ani neakceptoval. Mise byla dokončena a já odcházím,“ odpověděl Straka na otázku, zda-li mu vedení Dynama nabídlo prodloužení smlouvy.

Do konce podzimní části stihli být odvoláni ještě Luděk Zajíc z Mladé Boleslavi, Luboš Kozel z Jablonce a Michal Zach z lavičky Slovanu Liberec. Shodou okolností se jednalo o trenéry, kteří před začátkem ročníku neměli s trénování prvoligového mužstva žádné zkušenosti. Na jejich místa přišli zkušení stratégové, když se mladoboleslavského mužstva ujal Zdeněk Ščasný, jabloneckého František Komňacký a v Liberci se chytil kormidla Ladislav Škorpil.

Klub z Mladé Boleslavi si drží nelichotivý primát, když v jarní části sezóny rezignoval kouč Ščasný a Karel Stanner byl tak již druhým trenérem, který přebral mužstvo v rozjeté sezóně. Změna na trenérském postu se udála také na západě Čech, kde byl od mužstva Viktorie Plzeň po špatných jarních výsledcích odvolán Stanislav Levý, na jehož místo přišel Karel Krejčí. Pro špatné výsledky byl od týmu Sigmy Olomouc odvolán také Martin Pulpit.

Bílek překvapil na Letné

Povedená rošáda se udála na lavičce Bohemians 1905, kde Zbyňka Bustu nahradil Michal Zach. Ten dokázal při svém prvním utkání od převzetí mužstva dovést poprvé Bohemku k výhře na hostujícím hřišti, když Klokani ve 25. kole vyhráli v Mostě 4:2. Z celkových šesti utkání, které trenér Zach odkoučoval, prohráli zelenobílí jen dvakrát a získali 8 bodů. I přes zlepšené výsledky se Klokani v nejvyšší lize ale nezachránili. V té druhé je v příští sezóně pravděpodobně povede Pavel Hoftych.

Ještě zajímavější změna přišla až v samém závěru soutěže, když ohlásil na Spartě kolo před koncem Michal Bílek, že v příštím ročníku už letenský tým trénovat nebude. Bylo to po dvou domácích prohrách, 0:2 s Brnem a 1:2 s Baníkem Ostrava. Sparta tak ztratila vedoucí pozici v lize. Letenský tým nato odvolal Bílka z posledních dvou utkání a týmu se ujal prezident klubu Jozef Chovanec. Ten s týmem sice obhájil Pohár ČMFS, ale na titul už nedosáhl.

Reklama