Hlavní obsah

Ministerstvo vnitra chystá registr fotbalových chuligánů

PRAHA

Od příští sezony první ligy by měl v Česku vzniknout registr fotbalových chuligánů, který by si kluby předávaly mezi sebou. Problémoví fanoušci se pak podobně jako třeba v Anglii na zápasy nedostanou. Podle informací pondělních Lidových novin s tím počítá návrh ministerstva vnitra, který úředníci rozeslali jednotlivým klubům.

Článek

Vznik registru dosud narážel na námitky Úřadu na ochranu osobních údajů, jehož právníci viděli právě ve sdílení dat mezi kluby možný problém. I ten se ale již podle LN podařilo vyřešit a úřad už námitky nemá.

Systém sledování fanoušků bude podle deníku jednoduchý: pořizování záznamů kluby předem zveřejní ve svých návštěvních řádech a tuto činnost také řádně oznámí ochráncům soukromí.

Podle manuálu ministerstva vnitra budou fotbalové stadióny posuzovány jako neveřejný prostor. "Na ten se podle základních principů vlastnického práva vztahuje tradiční soukromoprávní koncept pána domu. Ten rozhoduje o tom, kdo a za jakých podmínek bude vpuštěn do prostoru, nad kterým vykonává své právo," napsali v příručce pro kluby bezpečnostní experti ministerstva.

Zákonem vymahatelné právo vstupu na stadion tedy podle listu neexistuje. Koho kluby označí za nežádoucího, ten se na fotbal nedostane. "Zákaz vstupu na fotbalové utkání se osvědčuje jako ta nejlepší prevence diváckého násilí," uvedla mluvčí ministerstva Jana Malíková.

Reklama