Hlavní obsah

Fotbalisty Olomouce povede Zdeněk Psotka

OLOMOUC

Fotbalisty Olomouce povede od příští sezóny Zdeněk Psotka. Čtyřiatřicetiletý trenér dorostu a šéf sportovního centra mládeže v klubu nahradí Jiřího Fryše, který tým po odvolání Martina Pulpita provizorně koučoval v závěrečných třech utkáních uplynulého ligového ročníku. Klub to oznámil na středeční tiskové konferenci.

Článek

Psotku čeká v nejvyšší soutěži křest. Bývalý olomoucký brankář v minulosti trénoval pouze místní rezervu, s kterou dokázal postoupit do druhé ligy. Jeho asistentem se stal bývalý dlouholetý olomoucký obránce a vicemistr Evropy z roku 1996 Martin Kotůlek. Oba podepsali smlouvu na tři roky.

"Je to pro mě obrovská čest, že jsem dostal nabídku vést první tým. Cílů jsme si dali několik, hlavně dostat zpátky do hráčů klasický ofenzivní fotbal a přilákat zpátky na stadion diváky. Chceme vytvořit tým, který tady fungoval kdysi, třeba jako za trenéra Uličného, ale všichni hráči za Olomouc musí v prvé řadě chtít hrát a dýchat za ni," řekl Psotka.

Volba Psotky není náhodná. Mladý kouč u olomoucké mládeže prosazuje ofenzivní pojetí a svoje metody chce nyní aplikovat i na hlavním celku. "Fotbal, který se tady hrál v této sezoně, nebyl pohledný. Nelíbil se mi. Proto jsem nabídku přijal, abych to změnil. Mám trošku odlišný styl hry než u předcházejícího trenéra, budeme se snažit mít na hřišti více běhání," prohlásil Psotka.

Psotka chce přivést kvalitního útočníka

Jeho uvedení do funkce dotvořilo kulisu zhruba pět desítek olomouckých příznivců. Klub nového kouče oficiálně představil na veřejné tiskové konferenci na hlavní tribuně Androva stadiónu a manažeři se několikrát dostali pod palbu nepříjemných otázek z pléna, které se točily vesměs kolem prodeje a nákupu hráčů.

Jestliže herní filozofie Psotky a Pulpita se rozcházejí, na jednom se bývalý i současný trenér shodli: nákup útočníka. "Máme tady spoustu talentovaných hráčů, ale byl bych bláhový, kdybych věřil, že nás hned potáhnou. Musíme najít ještě jednoho gólového útočníka k Hubníkovi, který by se od něj učil," uvedl Psotka.

Příchod nového útočníka je hned po výměně trenérů druhou letní prioritou hanáckého klubu. Sportovní ředitel Jiří Kubíček uvedl, že Olomouc je v jednání s pěti hráči. "Jeden z nich přijde, i kdybychom si na něj měli půjčit," zdůraznil.

Odejde zatím jen Hubník

Odchodů ale bude daleko více. Sigma vedle jiných umístila z prvoligových fotbalistů na transferlistinu Josefa Jindřiška, Tomáše Randu, Buena, Filipa Rýdela, Martina Hudce, Melinha a Lukáše Bajera, který je na testech v nizozemském Alkmaaru. Útočník Lukáš Hartig, jemuž dal klub nedávno kvůli porušení smlouvy výpověď, už odešel do Bohemians 1905.

"Máme zajímavé nabídky na Drobisze, Škerleho, Heidenreicha, Rossiho, Hořavu, Onofreje, Hubníka. Mohli bychom kádr rozprodat, ale řekli jsme, že jediný, kdo ze základní sestavy může odejít, je Hudec, protože po těch svých vzestupech a pádech si zaslouží hrát někde v zahraničí a sám chce odejít," podotkl Kubíček.

Nekončí naopak přestupová sága Brazilce Melinha. Tvořivý středopolař, který nevycházel s bývalým koučem Pulpitem, zahájí letní přípravu v Olomouci. "V prvních týdnech se chce poprat a ukázat, že je to super fotbalista. Během dvou tří týdnů letní přípravy se uvidí," dodal Psotka.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava