Hlavní obsah

Patrik Berger se vrací, místo Slavie zamířil do Sparty

PRAHA

Přestupové překvapení přichystala fotbalová Sparta. Na čtvrteční tiskové konferenci představila první letní posilu, kterou je Patrik Berger. Čtyřiatřicetiletý záložník se do České republiky vrací po třinácti letech v zahraničí, kam odcházel ze Slavie. S vicemistrem Gambrinus ligy Berger, který naposledy působil v Aston Ville, podepsal dvouletou smlouvu.

Článek

"Všechno proběhlo velice rychle, dohodli jsme se během pár dnů. Už jsem v zahraničí nějaký pátek, bylo to rozhodnutí z rodinných důvodů, kdy jsme si řekli, že je dobré vrátit se domů," uvedl bezprostředně po podpisu smlouvy Berger. Podle Bergrova agenta Pavla Pasky byla Sparta jedním ze dvou klubů ve hře. "Měli jsme dvě možnosti: Portsmouth a Spartu. Věřím, že se Patrik rozhodl správně a že nám bude dávat hodně radosti," doplnil Paska.

Návrat na Letnou, kde Berger fotbalově vyrůstal, je velkým překvapením, se jménem vicemistra Evropy z roku 1996 byla nejčastěji spojována konkurenční Slavia. "Od Slavie jsem konkrétní nabídku nedostal. Šmíca byl trošku překvapený, ale říkal, že se těší na naše souboje," připomněl Berger svého kamaráda Vladimíra Šmicera, který jej mezi červenobílé lákal.

Šéf Sparty Daniel Křetínský přiznal, že zájem o Bergra trval delší dobu. "Komunikace s ním probíhala už tři roky. Jsme moc rádi, že se jeho příchod podařil," řekl předseda představenstva letenského klubu, který Bergrův příchod konzultoval i s Vítězslavem Lavičkou, jenž by měl být v nejbližších dnech jmenován novým trenérem Sparty. "Pan Lavička tento krok jednoznačně podpořil," dodal Křetínský.

Návrat po sedmnácti letech

Dřívější vleklé potíže, kvůli kterým Berger v posledních letech hrál spíše sporadicky, jsou prý pryč a nebojí se ani reakce fanoušků, kteří mu mohou vyčítat někdejší "útěk" do Slavie. "Tehdy jsem to udělal proto, abych měl možnost hrát vrcholový fotbal, dnes bych volil stejně. Ale ve Spartě jsem vyrůstal, cítím se tu doma, navíc zde mám i řadu kamarádů, s nimiž jsem hrával v mladí," uvedla čerstvá letenská posila.

Ve stejné věkové kategorii na Letné s ním vyrůstal Tomáš Poštulka, o rok níže Pavel Horváth a s Tomášem Řepkou to dlouho táhli jako reprezentační spoluhráči. Už v roce 1990 totiž byli oba v československém týmu, který vyhrál mistrovství Evropy šestnáctiletých, později spolu hráli i v dalších juniorských výběrech včetně reprezentačního áčka.

Berger se na Letnou vrací po sedmnácti letech. Ještě v juniorském věku ho přetáhla konkurenční Slavia, poté hrál rok v Dortmundu a od roku 1996 v Premier League. Nejvíce toho nahrál během sedmiletého působení v Liverpoolu, se kterým vyhrál i Pohár UEFA, a působil také v Portsmouthu, Stoke City a naposledy v Aston Ville.

Před odchodem do zahraničí Berger odehrál v lize 90 zápasů, v nichž nastřílel 24 branek. V bundeslize odehrál 27 utkání a dal čtyři góly. Nejbohatší je jeho bilance v Premier League, z které odešel s vizitkou 229 utkání a 38 branek. V národním týmu nastupoval Berger od roku 1993, naposledy reprezentoval v srpnu 2001 při výhře 5:0 proti Korejské republice. V českém dresu nastřílel 18 branek.

Reklama

Související témata: