Hlavní obsah

Příbram se po roce vrací do fotbalové ligy

Fotbalisté Marily Příbram se po roční přestávce vracejí do první ligy. V posledním druholigovém kole ve čtvrtek zvítězili na hřišti Slovácka 1:0, a to je při současné prohře Opavy v Jihlavě 2:3 vyneslo na druhé postupové místo za Bohemians Praha. Souboj dvou týmů, které po roční přestávce usilovaly o návrat mezi elitu, rozhodl přesnou hlavičkou pro Příbram Brazilec De Oliveira.

Článek

Domácím chyběl potrestaný útočník Matůš, přesto si vytvořili převahu. Jejich nejlepší střelec Chmelíček měl po přesných Gondových přihrávkách v prvním poločase dvě šance, ale příbramský brankář Hruška mu nedovolil dát desátý gól v této sezóně.

Hned po změně stran šel Šultes dokonce sám na Hrušku, ale ten vyběhl daleko před šestnáctku a udržel čisté konto. Hosté se od začátku soustředili především na bránění, ale po necelé hodině hry si Brazilec Oliveira vyskočil na Hlouškův rohový kop a hlavičkoval do sítě. Hráči Slovácka očividně znervózněli a po chybě v jejich obraně byl Klesa blízko druhému gólu.

Domácí trenér Jiří Dekař se pak rozhodl pro hru vabank a poslal na hřiště třetího útočníka, osmnáctiletého Kerbra. Ale ani syn vicemistra Evropy z roku 1996 porážku neodvrátil. Podle vývoje utkání v Jihlavě by Marile stačila i remíza, ale svěřenci italského trenéra Massima Moralese neponechali nic náhodě a těsný náskok i za cenu zdržování hry udrželi. Už v nastaveném čase vykopl obránce Mácha míč z prázdné branky, hosté museli ještě pár vteřin počkat na výsledek v Jihlavě a pak už mohli začít slavit.

1. FC Slovácko - FK Marila Příbram 0:1 (0:0)
Branka: 59. De Oliveira. Rozhodčí: Jech - Hojsík, Zlámal. ŽK: Ineman, Racko, Chmelíček - Nechvátal, Hruška. Diváci: 4872.
Slovácko: Marek - Němčický, Ineman, Šimáček, Lysoněk (73. Kerbr) - Gonda, Perůtka, Fischer (66. Stýskala), Filipský (61. Racko) - Šultes, Chmelíček. Trenér: Dekař.
Příbram: Hruška - Mácha, Mišun, Štochl, Hloušek - Nechvátal, Nohýnek, Costa (68. Tarczal), Klesa (80. Jales) - Huňa, De Oliveira (84. Pleško). Trenér: Morales.

Jihlava porazila Opavu 3:2 

Prohra v Jihlavě 2:3 připravila Opavu o návrat do první ligy. Hosté potřebovali vyhrát, ale jedenáct minut před koncem prohrávali už 0:3. Finiš přišel pozdě a znamenal jen zmírnění porážky na 2:3.

Hosté začali aktivně, gólovou příležitost si ale nevypracovali. Do té se naopak dostala Jihlava. V 15. minutě se mezi obránci protáhl Rabušic a šel sám na branku, tu ale tváří v tvář brankáři netrefil. Mladý jihlavský útočník mohl chybu napravit ve 23. minutě po trestném kopu, hlavičkoval ale jen do připravených obránců Opavy.

Do druhé půle oživil domácí trenér hru nasazením Brazilce Gabriela a domácí se začali prosazovat..V 53. minutě vypálil Schneider z 25 metrů nechytatelně k tyči. V 61. minutě Rabušic uklidil do sítě Faldynovu střelu do tyče a nasadil tak hostům už dvougólové manko. Před třetím zásahem hosty ochránil v 76. minutě Mezlík, který z brankové čáry vyhlavičkoval dělovku Vepřeka.

Jenomže hosté nabídli Jihlavě pokračování exhibice. V 79. minutě si nejlepší střelec domácích Faldyna všiml vyběhnuvšího gólmana a obloukem přes něj přidal třetí gól. Až pak se hosté probudili a Jelínek s Pejšou utkání zdramatizovali. Rušno bylo i v hledišti, kde proti opavským výtržníkům zasáhla policie slzným plynem a i hráči na hřišti si několik minut mnuli oči.

Vysočina Jihlava - Opava 3:2 (0:0)
Branky: 53. Schneider, 61. Rabušic, 79. Faldyna - 85. Jelínek, 87. Pejša. Rozhodčí: Franěk - Kordula, Goňa. ŽK: Dupal - Kolínek. Diváci: 1500.
Jihlava: Šimon - Sláma, Gába, Kadlec, Vepřek - Dupal (46. Gabriel), Lovětínský, Schneider, Cihlář - Faldyna (90. Bodeček), Rabušic (77. Vácha). Trenér: Marko
Opava: Novák - Kolínek, Pejša, Mezlík, Víšek - Partyš, Švach (80. Jelínek), Halaška (82. Půda), Zapletal (80. Wirth), Kiša - Kozák. Trenér: Neček

Vítkovice se Sokolovem bez branek 

Ačkoliv obě strany už mohly hrát bez stresu, pohledného fotbalu si diváci neužili. Sokolov byl do přestávky nebezpečnější, ale vrcholem jeho snahy byla ve 34. minutě jen příležitost Čady, kterou brankář Vaclík zlikvidoval.

Nezajímavý zápas se i po přestávce ubíral k remízovému konci. Chyběl vzruch i šance, bojovalo se nejvíce uprostřed hřiště. Přesto se málem mohli domácí s publikem loučit vítězně: Mikulenka v 89. minutě pronikl s míčem na noze do pokutového území, ale Bertelman pro Sokolov zachránil remízu.

Vítkovice - Baník Sokolov 0:0
Rozhodčí: Drábek - Drastík, Lakomý. ŽK: Čada (Sokolov). Diváci: 465.
Vítkovice: Vaclík - Derych, Švehla, Hrdlovič, Silveira - Pulkert, Křiva, Mikulenka (90. Dobeš), Novák (81. Motyčka) - Schön, Plešek (65. Lokša). Trenér: Grussmann.
Sokolov: Bertelman - Poděbradský, Hájovský, Hrabáč, Mach - Salák (90. Held), Čada, Kura, Jiráček (88. Fleišman) - Duchnič (20. Šorfa), Mlika. Trenér: Hašek.

Hradec vyhrál doma nad Třincem 1:0

Fotbalisté Hradce Králové své ligové ambice pohřbili už před týdnem v Sokolově, a tak na poslední zápas přišla jen necelá tisícovka diváků. Viděli oboustranně bezstarostný fotbal a výhru svého týmu 1:0, kterou zařídil ve 37. minutě po Černého rohovém kopu Zinke. Už předtím měl Černý obrovskou šanci, po hrubé chybě brankáře Bruka mu ideálně přihrál Hašler, ale domácí útočník v jasné pozici trefil jen břevno.

Hosté se jen výjimečně vymanili z tlaku domácích a brankáře Lindra prakticky neohrozili. Zinke mohl po přestávce přidat druhý gól, ale těsně minul třineckou branku. Šest minut před koncem po Čuprově rohu poskakoval míč před brankou hostí, ale nikdo ho nezasáhl. Hradec se výhrou bodově dotáhl na třetí Opavu, ale má s ní horší bilanci vzájemných zápasů.

Hradec Králové - Třinec 1:0 (1:0)
Branka: 37. Zinke. Rozhodčí: Adámek - Cilges, Kubáň. Bez ŽK: Diváci: 876.
Hradec Králové: Lindr - Přibyl, Wozniak, Chleboun, Čupr - Zinke (84. Pospíšil), Vít, Krejcar, Schulmeister (73. Dvořák) - Černý, Hašler (67. Vodehnal). Trenér: Malura.
Třinec: Bruk - Matěj, Formánek, Pandor, Lisický - Cepák (46. Hromada), Berger, Hupka, Ďurica (46. Doubek), Malíř (46.Siostrzonek) - Veselý. Trenér: Kouřil.

HFK Olomouc doma nestačila na Krč 

Favorit utkání 1. HFK Olomouc zakončil špatné jaro neslavně. V posledním zápase, v němž už o nic nešlo, si neporadil s poslední Spartou Krč. Klub z předměstí Olomouce tak sezonu zakončil na osmém místě tabulky.

Hosté přečkali úvodní tlak domácích a ve 28. minutě udeřili. Viskup obešel na pravé straně Janečka a kolmicí mezi stopery našel Vojtíška, který vstřelil rozhodující branku. Domácí mohli ještě do poločasu vyrovnat, jenže Vodák v dobré pozici branku netrefil.

Neplodná snaha HFK o vyrovnání pokračovala i po poločase. V 55. minutě běžel sám na branku Vojtíšek, ale gólmana Diviše přehodit nedokázal. Šance se poté rodily už jen ze standardních situací, ale i s nimi si dobře chytající Diviš poradil.

1. HFK Olomouc - Sparta Krč 0:1 (0:1)
Branka: 28. Vojtíšek. Rozhodčí: Možíš - Ondo, Handlíř. ZK: Lukášek, Janeček - Dubský, Švejda. Diváci: 415.
HFK: Doležal - Lošťák, Zlatohlavý, Lukášek, Josefík - Spáčil (46. Dadák), Jakubovič (46. Hanzel), Toporčák, Janeček (90. Smékal) - Korčián, Vodák. Trenér: T. Uličný.
Krč: Diviš - Waldhauser, Nešpor, Švejda, Kordiak - Kounovský (90. Soukup), Jedinák, Dubský (74. Hubený), Viskup - Matějka, Vojtíšek (73. Pikl). Trenér: Hřídel.

Bohemians Praha prohráli s Duklou 1:3

Hosté s vidinou již jistého postupu dali důvěru řadě méně vytížených hráčů. To Dukla stále ještě neměla setrvání v soutěži jisté, a tak musela vstoupit do zápasu aktivně. Soupeře však testovala jen střelami z uctivé vzdálenosti. Na druhé straně ve 20. minutě vystrašil brankáře Radu skákavou střelou Grznár. Za další tři minuty ale udeřilo. Za obranou Bohemians se objevil Svatonský a střelou nad hlavu gólmana Witera poslal svůj tým do vedení.

Domácí svou převahu zužitkovali do poločasu i podruhé. Ve 34. minutě se vřítil do šestnáctky Hanus a dokázal dostat odražený míč k Adamovi, který z 12 metrů trefil horní roh. Po přestávce mohla Dukla vést již třígólovým rozdílem. V 51. minutě zahrál přímý kop Rychlík a následná hlavička Buryana skončila na břevně. Místo toho padl gól na druhé straně. Grznár snížil v 64. minutě technickou střelou k tyči, o dvě minuty později ale vrátil Dukle dvougólové vedení Nečas, který po akci Kulvajta nadvakrát střelou ze sedmi metrů upravil na konečných 3:1.

Dukla Praha - Bohemians Praha 3:1 (2:0)
Branky: 23. Svatonský, 34. Adam, 66. Nečas - 64. Grznár. Rozhodčí: Matějek - Wilczek, Slavík. ŽK: Svatonský (Dukla). Diváci: 563.
Dukla: Rada - Palša, Buryán, Kuděla, Rychlík - Hanus (84. Malý), Ludačka, Adam, Svatonský (71. Mikula) - Kulvajt, Nečas (89. Volek). Trenér: Bittengel.
Bohemians: Winter - Janů, Birhanzl, Turtenwald, Hajník - Majer, Kwame (46. Faitl), Grznár, Galbavý - Fenyk, Mičkal (63. Zoubek). Trenér: Urban.

Čáslav vybojovala v Ústí cenný bod 

Středočeši vybojovali v Ústí nad Labem cenný bod a zachránili se v druhé nejvyšší soutěži. Čáslav měla lepší nástup a v 5. minutě šla do vedení, když nekrytý Skopalík překonal hlavičkou Nováka. Domácí se pak tlačili do útoku, ale chybělo jim střelecké zakončení. Ve 35. minutě utekl Procházka, ale v šestnáctce si s míčem neporadil a šanci zmařil. Těsně před přestávkou ještě vyrazil domácí brankář Novák střelu Jirouška na roh.

Druhý poločas začalo náporem Ústí. V 56. minutě utekl Procházka a na rozdíl od prvního poločasu tentokrát čáslavského brankáře Havránka prostřelil a vyrovnal. O 20 minut později Havránek neudržel Procházkovu střelu a Franc dorážku zajistil Severočechům vedení.

Penaltu Strnad bezpečně proměnil

Definitnivní podobu dostal výsledek osm minut před koncem, kdy fauloval v šestnáctce Ústí domácí kapitán Novák. Rozhodčí Kocourek nařídil penaltu, kterou Strnad bezpečně proměnil a pojistil záchranu svého týmu.

"Po špatném prvním poločase jsme vývoj zápasu po přestávce otočili, ale nakonec jsme přišli o vítězství. Důležité je, že jsme se zachránili," řekl domácí kouč Svatobluk Habanec. Trenér Čáslavi Michal Horňák udržel tým na třináctém místě, na kterém Zenit v květnu z pozice asistenta převzal. "Smlouvu na další období nemám. Zítra se bude jednat," uvedl bývalý reprezentační obránce.

Ústí nad Labem - Čáslav 2:2 (0:1)
Branky: 56. Procházka, 66. Franc - 5. Skopalík, 83. Strnad z pen. Rozhodčí: Kocourek - Pokorný, Urban. ŽK: T. Novák, Pimpara (Ústí). Diváci: 713.
Ústí: R. Novák - Pimpara, Džuban, T. Novák, Dvořák - Franc (87. Mašanský), Valenta (89. Šmrha), Martykán, Benčík - Procházka, Fousek (83. Karlík). Trenér: Habanec.
Čáslav: Havránek - Kotrba, Mráz, Haniak, Pravda - Jiroušek, Skopalík, Pokorný, Hozda (80. Wolf) - Strnad (87. Veselý), Kocourek (76. Vošahlík). Trenér: Horňák.

Hlučín remizoval s Fulnekem 

Tříleté účinkování fotbalistů Hlučína v druhé lize zakončila remíza 1:1 s nedalekým Fulnekem. Aby se domácí v soutěži zachránili, potřebovali nutně vyhrát a navíc museli čekat, jak dopadnou duely Ústí nad Labem s Čáslaví a Dukly Praha s Bohemians Praha. Hlučínští ale utkání nezvládli.

Od porážky je sice v 90. minutě gólem z přímého kopu zachránil Melecký, jenže až do té doby měli herně navrch hosté. Ti svou převahu korunovali v 67. minutě - Sedlák si naběhl za obranu na dlouhý pas a křížnou střelou nedal brankáři Kosmákovi šanci.

Hlučínští hráli už od 54. minuty bez vyloučeného Stokláska, a když ho pět minut po inkasované brance doprovodil ze hřiště i spoluhráč Kopecký, byli domácí bez šance. Proti technicky hrajícímu soupeři se skoro vůbec neprosazovali, přesto v poslední minutě hrací doby vydřeli alespoň remízu.

Hlučín - Fulnek 1:1 (0:0)
Branky: 90. Melecký - 67. Sedlák. Rozhodčí: Mikel - Pelikán, Dobrovolný. ŽK: Kopecký, Švrček - Pospěch, Koštuřík, Malohlava. ČK: 54. Stoklásek, 72. Kopecký (oba Hlučín). Diváci: 996.
Hlučín: Kosmák - Kopecký, Štýbar, Švrček, Barcal - Žižka, Kovář, Melecký, Prokeš (75. Hornyak), Koubek (32. Stoklásek) - Hanus (64. Galajda). Trenér: Samec.
Fulnek: Pospěch - Krása, Král, Staš - Halaška, Lukaštík, Kovář, Bill (66. Slončík), Sedlák (67. Smutný) - Malohlava (89. Mroček), Koštuřík. Trenér: Daněk.
Závěrečná tabulka druhé ligy:
1.Bohemians30158746:3853
2.Příbram301410633:1852
3.Opava301551046:3150
4.Hradec Králové301311634:2450
5.Slovácko30139840:2748
6.Fulnek301211736:3647
7.Jihlava301110942:3543
8.HFK Olomouc301181133:3841
9.Sokolov30913826:2440
10.Třinec301061426:3936
11.Vítkovice301061435:4136
12.Ústí nad Labem30971435:4434
13.Čáslav30891337:4433
14.Dukla30961536:4433
15.Hlučín30791426:3530
16.Sparta Krč304121427:4024

Reklama

Související témata: