Hlavní obsah

Bude mozkem Horváth, nebo Berger?

dfk,zpSport.cz

Nebude to mít ani trochu jednoduché. Nový kouč fotbalové Sparty Vítězslav Lavička totiž musí rozřešit rébus, kdo bude v jeho týmu mozkem. Po příchodu Patrika Bergera má totiž v kádru dva dirigenty, navíc typově hodně podobné - legionáře z Aston Villy a tahouna Letenských v posledních dvou sezónách Pavla Horvátha, jemuž by role náhradníka určitě po chuti nebyla.

Článek

A navíc - je tu ještě Horváthův konflikt se sparťanskými fanoušky v závěru minulé sezóny, který by mohl vyústit v odchod fotbalového šoumena a sparťanského režiséra z Letné. Po skončení ligové jara o něm Horváth nahlas mluvil, teď se ovšem přímé odpovědi vyhýbá.

Je tady ale ještě jedna varianta - spolupráce obou zkušených borců. Jenže tu si bude moci trenér Lavička otestovat až od července. Do konce tohoto měsíce má totiž Berger stále smlouvou v anglické Aston Ville, na jejíž jméno je vypsána i hráčova pojistka. Kdyby se držitel stříbrné medaile z Euro 1996 zranil při přípravě Sparty, čekaly by ji veliké nepříjemnosti.

Vedení letenského klubu pochopitelně s Angličany intenzivně jedná, samotný Berger  ovšem do rokováni nevstupuje. „Nemůžu,“ pokrčil rameny nad otázkou, zda nemůže v celé kauze udělat něco i on sám. Kouč Lavička z panující situace radost nemá, zkušeného borce by chtěl mít v týmu samozřejmě v co možná nejkratší době. „Čím dříve, tím lépe,“ odpověděl jednoznačně

Soustředění by nahradil individuální trénink 

Pokud by se kluby nedohodly, popřípadě se vyskytla nějaká komplikace s pojišťovnou, neodcestuje v neděli Berger s týmem na kondiční soustředění do Františkových Lázní a bude se připravovat individuálně. „Atletický trenér by mi zřejmě připravil nějaký plán. Já ale doufám, že se vše vyřeší a s týmem odjedu,“ uvedl bývalý hráč Slavie, Dortmundu či Liverpoolu.

Zatímco v Bergrově případě se řeší budoucnost krátkodobá, u Horvátha je situace daleko vážnější. Konflikt s letenskými fandy v průběhu a po skončení posledního zápasu minulé sezóny v Liberci vehnal obvyklému nosiči dobré nálady temná mračna do mysli. Zatím na Letné zůstává, ale zda se jeho angažmá v rudém dresu už počítá jen na dny či týdny, neví jistě ani on sám.

Horváth vinu necítí 

„Jsem tady a mám ve Spartě smlouvu. Nastoupím do přípravy, kde hodlám odevzdat maximum, čímž toto téma uzavírám,“ nebyl nadšený otázkami na téma budoucnost Horváth. Skalní příznivci si na něm vylili zlost za neúspěšnou obhajobu titulu a záložník se s tím ještě nesmířil. Právem! Právě on byl totiž tahounem nejen v ročníku předchozím při zisku double, ale i v sezóně uplynulé.

„Nic špatného jsem neudělal, takže tenhle pocit čas nezhojí. Musím se nad vším ještě zamyslet,“ vyprávěl hráč, jemuž takzvaní příznivci nemohli přijít na jméno kvůli tomu, že se příliš radoval ze zisku Českého poháru. Kauza nenechala chladným ani tehdejšího lodivoda jednadvacítky a nyní nového kouče Sparty. „Incident jsem sice vnímal z pozice trenéra jiného týmu, přesto mě zasáhl,“ přiznal Lavička a dodal: „Sešli jsme se spolu, protiože jsem chtěl znát Pavlův názor. Je to hodně nepříjemné, ale věřím, že se záležitost vyřeší.“

Pokud Horváth ve Spartě zůstane, bude mít Lavička dva typově podobné hráče s vůdcovskými schopnostmi. Otázkou je, zda dá přednost jednomu, nebo se pokusí  na trávníku využít sil obou. „Dokážu si představit, že by jejich spolupráce mohla fungovat, ale nechci předbíhat,“ prozradil letenský lodivod.

Zkušení leváci se spolupráci nebrání 

A co na svou roli říkají oba zkušení borci? „Je to výborná posila a skvělý hráč. Hlavně mu všichni přejeme, aby byl zdravý,“ vyjádřil se na Bergerovu adresu Pavel Horváth a dodal: „Na trenérovi záleží, kde bude kdo z nás hrát.“ Ani fotbalista s „kladivem v levé noze“ si neklade žádné podmínky. „Nemám problém nastoupit na jakékoli straně, přizpůsobím se,“ řekl pokorně druhý levák Berger.

V jeho neprospěch by mohla hovořit malá zápasová zátěž z posledních let, neboť ho hodně limitovala zranění a zdraví. „Od ledna jsem zdravý, teď jsem navíc po dovolené  odpočatý,“ hlásil odhodlaně Berger. Do práce s koučem Lavičkou má navíc velkou chuť: „Víťu znám. Je to výborný člověk a trenér. Na spolupráci s ním se moc těším.“

Změna trenéra bude možná dalším důvodem Horváthova odchodu. Lavičkův předchůdce Bílek si totiž špílmachra na Letnou přivedl, navíc na něm hru stavěl a nic nedal na kritiky poukazující na Horváthův rychlostní deficit. V případě nového kouče může být ale všechno jinak. „Pana Lavičku osobně neznám, ale podle referencí je to pohodový člověk,“ uvedl zkušený záložník a připojil s obvyklou jiskrou v oku i první veselou historku provázející Lavičkův nástup. „Už jsme se pobavili při jeho přeřeknutí u jména vedoucího komunikace Jakuba Otavy.“

Reklama

Související témata: