Hlavní obsah

Stadión za Lužánkami má být pro 1. FC Brno připraven v roce 2012

Rekonstrukce zchátralého brněnského fotbalového stadionu za Lužánkami začne příští rok a pro 1. FC Brno má být aréna s kapacitou 30 000 diváků připravena v roce 2012. Stavba, která by měla vyhovovat standardům UEFA a FIFA, přijde na 1,9 miliardy korun. Polovinu zaplatí město Brno, druhou půlku bude požadovat po státu. Novinářům to v pondělí řekli zástupci města a projekční kanceláře.

Článek

"Nejde pouze o městský stadion, ale o národní a z tohoto titulu budeme žádat ministerstvo školství o potřebné finanční prostředky," řekl primátor Brna Roman Onderka. Ministerstvo ale zatím peníze nedá, chce vidět konkrétní projekt. "Dokud nebude předložen, o žádném finančním příslibu ze strany státu nelze vůbec hovořit," uvedla mluvčí ministerstva Kateřina Böhmová.

Brněnští prvoligoví fotbalisté hrají v posledních letech na stadiónu na Srbské. Lužánecký areál, na kterém tehdejší Zbrojovka Brno před téměř 30 lety vybojovala titul a který drží rekord české ligy v návštěvnosti, nesplňoval požadavky. Stadión je v celkově špatném stavu.

Jeho budoucí tvář připravuje tým známého brněnského architekta Petra Hrůšy. "Snažili jsme se o čistotu, nemělo by to být nic okázalého, bude to přesný ovál," popsal stavbu Hrůša. První fázi projektu dostane magistrát koncem prázdnin, do konce roku by měl vypsat výběrové řízení na stavební firmu. "Pokud bude do tří let stadion opravdu stát, chceme na něm hrát Ligu mistrů," uvádějí brněnští fotbalisté na svých webových stránkách.

Reklama

Související témata: