Hlavní obsah

Vicemistr Evropy Bejbl ukončil fotbalovou kariéru

PRAHA

Fotbalista Radek Bejbl ukončil aktivní kariéru. Vicemistr Evropy z roku 1996 to ve čtvrtek oznámil s tím, že o své další budoucnosti se zatím rozhoduje. "Jednoduše nastal čas začít dělat něco jiného. Nevylučuji, že fotbal ještě na nějaké úrovni hrát budu, ale v tuto chvíli to příliš neřeším," řekl pro ČTK Bejbl, jenž v minulosti oblékal dresy například pražské Slavie, Atlétika Madrid a Rapidu Vídeň.

Článek

Bejbl skončil s profesionálním fotbalem před šestatřicátými narozeninami, které oslaví koncem srpna. "Během fotbalové kariéry jsem zažil hodně hezkých chvil, teď se budu snažit maximálně věnovat rodině a pak se uvidí," uvedl Bejbl. Naposledy nastupoval v dresu Slovanu Liberec, za který odehrál osm utkání.

Nejdelší dobu strávil ve Slavii

Odchovanec nymburského fotbalu spojil nejdelší část své kariéry se Slavií Praha, kde působil od roku 1989 sedm sezón a také v letech 2002 až 2005. V červenobílém dresu slavil v roce 1996 mistrovský titul a postup do semifinále Poháru UEFA, po úspěchu na Euru odešel na čtyřleté angažmá do Atlétika Madrid. Před návratem do Čech hrál ještě dva roky v Racingu Lens a od roku 2005 působil stejně dlouho v Rapidu Vídeň.

Jeho největším úspěchem je stříbro z Eura 1996. V národním týmu odehrál 58 zápasů a vstřelil tři branky. Za celou kariéru absolvoval 438 prvoligových zápasů, v nichž dal 36 gólů (česká liga 248/31, španělská 106/2, francouzská 25/0, rakouská 59/3).

Bejbl byl jedním z posledních aktivně hrajících fotbalistů, kteří před dvanácti lety zažili úspěch v Anglii. Na novou sezónu se připravují již pouze Patrik Berger (Sparta) a Pavel Nedvěd (Juventus). Na soupisce Slavie je stále Vladimír Šmicer, ale kvůli přetrvávajícím potížím s achilovkou není jisté, zda si kariéru ještě prodlouží, nebo také ohlásí konec.

Právě se Šmicrem se Bejbl z bývalých spoluhráčů v poslední době vídal nejčastěji. Oba působili v roli spolukomentátorů televize Prima během evropského šampionátu v Rakousku a Švýcarsku a Bejbl se po turnaji nechal slyšet, že by ho tato práce v budoucnu naplňovala.

Společnou vášní obou internacionálů je golf. Naposledy ve středu zahrál Bejbl výborně během turnaje na hřišti v Dýšině u Plzně, kde se střetli na greenech bývalí fotbalisté s hokejisty a tenisty.

Reklama