Hlavní obsah

Toleski: Máme sílu na to obhájit se Slavií titul

Ligu mistrů si za Slavii ještě neokusil, titul s ní už v novém Edenu ovšem slavit stihnul. Jednatřicetiletý fotbalový sešívaný forvard Goce Toleski, jenž se s jedenácti vstřelenými góly v minulém ročníku Gambrinus ligy dělil s mladoboleslavským Rajnochem o třetí místo krále střelců, má sen za Slavii v nejcennější klubové soutěži světa nastoupit. „Jsme sehraní, víme jak vyhrávat zápasy,“ ubezpečuje před začátkem nové sezóny slávistické fanoušky Makedonec Toleski, nejlepší cizinec ligy loňské sezóny.

Článek

Jak probíhaly oslavy titulu?

Nejprve jsme krásně slavili na stadiónu, pak jsme se přesunuli do jednoho podniku na Václavském náměstí. Nakonec jsme skončili v nějakém baru, už ani nevím jak se jmenuje. Tam jsme zpívali a bavili se. Bylo to skvělé. Hned ráno jsem ale odlétal do Makedonie.

To jste si těch oslav tedy moc neužil...

Ale ano. V Makedonii jsem v oslavách pokračoval. V kavárně mého známého ve městě, kde bydlím, jsme vyvěsili slávistickou vlajku, rozvěsili červenobílé balónky a v kruhu mých nejbližších v oslavách pokračovali.

Jak se oslavuje slavistický titul na Balkáně?

Hodně lidí si tady myslí, že je Makedonie zaostalá. To vůbec není pravda. Je tam krásně, všem bych přál se k nám podívat.

V Mostu, odkud jste se skvělými výkony odrazil k působení ve Slavii, jste zanechal velkou stopu. Jste s někým ze severočeského týmu ještě v kontaktu?

Jsem v kontaktu s bývalými spoluhráči Lubomirem Bogdanovem a Lupcem Acevskim. Ten už se ovšem vrátil do Austrálie, odkud pochází.

Co říkáte na to, že se Most pro novou sezónu s nejvyšší ligou rozloučil?

Vůbec mě to netěší. Přál jsem si, aby se udrželi. Ve vedení mosteckého týmu jsou skvělí lidé. Vše se tam řeší na profesionální úrovni. Věřím, že se do první ligy mohou vrátit.

Jak hodnotíte letní přípravu se Slavií?

Ve Špindlerově Mlýně to bylo celkem náročné. Denně jsme na kolech najeli zhruba 50 až 60 kilometrů. Je to ovšem potřeba. Brzy nás čeká odjezd do Itálie, kde se utkáme s týmy jako Lazio, Glasgow Rangers nebo Siena.

Obhájí Slavia titul?

Jak se říká, těžké je titul vybojovat, ještě těžší je ho obhájit. Sílu na to ale máme.

V čem ta síla spočívá?

Jádro mužstva zůstalo stejné. Lépe se navzájem známe. Jsme sehraní, víme jak vyhrávat zápasy.

Pomůže vám osobně skutečnost, že Slavia angažovala chorvatského hráče Rolanda Šikliče, se kterým si budete jazykově dobře rozumět?

Ano, pro všechny je dobré, že je Roland ve Slavii. Je to dobrý hráč, disciplinovaný. Na levé straně hřiště má ale v týmu velkou konkurenci, bude své kvality muset dokázat.

Vaší velkou motivací asi bude znovu vidina Ligy mistrů...

Určitě, je to mým snem hrát se Slavií Ligu mistrů. Když se nám podaří uspět ve třetím předkole, jsme tam. Doufám, že nás nepotká nějaký extrémně těžký protivník.

K lepším výsledkům Slavie by měl pomoct i nový stadión...

Jsem si jistý, že budeme hrát mnohem lépe v Edenu než na Strahově. Divácká kulisa tam je daleko lepší.

Tu jste si asi vychutnal v posledním ligovém kole loňské sezóny proti Jablonci...

To máte pravdu, ještě nikdy jsem takovou atmosféru nezažil. Před plným stadiónem jsme s Jabloncem remizovali a slavili titul. Co víc, si může člověk přát.

Stačil vám půlrok na to, aby se vaše srdce stalo slávistickým?

Když jsem do Slavie přišel, bylo to těžké. Musel jsem se na nové prostředí adaptovat, na jaře jsem se chytnul pár góly, získali jsme titul a to pomohlo, abych se stal slávistou i srdcem.

V případě dobré nabídky Sparty byste se ale přestup nebránil, ne?

Já o přestupu vůbec neuvažuji, jsem rád, že se nám povedlo vyhrát ligu. Snad se nám podaří postoupit do Ligy mistrů a uspět v ní.

Jak jste strávil volno mezi koncem sezóny a začátkem přípravy?

S manželkou a našim desetiměsíčním synem jsme jeli na deset dní do Turecka, jinak jsme čas trávili u nás v Makedonii. Doma je doma.

Jak se vám vůbec žije v Praze?

Mentalita lidí tady je blízká té naší, lidé jsou přívětiví. V Praze se nám žije skvěle. S manželkou chodíme často na procházky do centra, Starého města. Je tady toho hodně k vidění.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články