Hlavní obsah

Lička: Chci se znovu zviditelnit

OSTRAVA

Přijmout nabídku řeckého velkoklubu PAOK Soluň? Anebo jít pomoci oblíbenému trenérovi do Leicesteru vrátit klub do anglické první divize? Či dát přednost druhé španělské lize? Šestadvacetiletý Mario Lička uložil všechny tyto nabídky k ledu. Záložník podepsal dvouletou smlouvu s Baníkem, s nímž před čtyřmi lety získal titul.

Foto: www.fcbanikostrava.cz

Mario Lička (uprostřed) se spoluhráči z Baníku Ostrava

Článek

„Proč jsem se vrátil do Baníku? Protože jeho lidé z něho udělali ambiciózní klub a já se v něm chci znovu zviditelnit,“ vysvětluje Mario Lička. Dva týdny na Bazalech před dnem rozhodnutí na něho udělaly dojem. „S tím, co tady bylo před třemi a půl roku, se dnešek nedá vůbec srovnávat. Všechno funguje jak má. Tréninky jsou smysluplné, stejně jako v Itálii se klade důraz na stravování, zkrátka dělá se všechno, abychom byli úspěšní,“ chválí.

K rozhodnutí mladšího syna současného generálního manažera Baníku Vernera Ličky přispěl i fakt, že Baník skončil v lize třetí a v půli září bude hrát 1. kolo Poháru UEFA. „Pro nás všechny by bylo ideální, kdybychom postoupili do základní skupiny. Ale i případné vyřazení kvalitním soupeřem zvučného jména může být ku prospěchu,“ zamýšlí se Mario Lička a rychle přechází na ligové téma.

Baník podle něj má rozhodně na to, aby přinejmenším obhájil třetí místo. Dravému středopolaři se zamlouvají noví spoluhráči. „Na hrotu Střihavka, Zeher a možná zůstane i Svěrkoš, v poli se hraje rychle s balónem. Když se dobře sehrajeme, určitě nás bude fotbal bavit a budeme vyhrávat,“ soudí.

Leckoho může napadnout, že cestičku zpátky do Baníku synkovi umetl tatínek. „To je hloupost,“ ohrazuje se Mario. „Baník mi nenabízel otec, ale nejdříve se mnou mluvili pánové Večeřa a Petera. Ti mě ujistili, že mě chtějí.“

Stylem hry se Mario líbil trenéru Večeřovi už před čtyřmi roky v sezóně, kdy Baník získal titul. „Očekávám, že bude ještě lepší. Dozrál, angažmá v italském Livornu a anglickém Southamptonu ho nepochybně obohatila,“ uvažuje Karel Večeřa. Mladý Lička to potvrzuje: „Itálie mi otevřela oči, i když jsem byl v Livornu jen půl roku na hostování. Hlavně stylem trénování. Dva roky v Anglii mě naučily důrazu, tvrdosti a rychlosti. A co bylo také důležité a prospělo mi? Dlouho jsem tam byl sám a samota člověka zocelí.“

Mario Lička pomýšlí i na reprezentaci. „Pokud se bude dařit Baníku i mně, budu mít do národního výběru určitě blíž, než z nižší soutěže v Anglii nebo ve Španělsku. O reprezentační nominaci se chci pokoušet. To je jeden cíl. Tím druhým je pomoci Baníku, v něm se ukázat v nejlepším světle a znovu získat angažmá v zahraničí,“ plánuje si.

Reklama

Související témata: