Hlavní obsah

Televize ustoupila klubům jen o čtvrthodinu

Zdeněk PavlisSport.cz

Nakonec jen o patnáct minut ustoupila Česká televize tlaku klubů nejvyšší domácí fotbalové soutěže, které požadovaly, aby nedělní přímé přenosy z Gambrinus ligy na programu ČT4 začínaly dříve než ve 20:15. „Udělali jsme kompromis. Od nové sezóny se začátky televizních zápasů posouvají na 20 hodin, dál ale nepůjdeme,“ potvrdil pro Sport.cz šéfredaktor redakce sportu České televize Otakar Černý.

Článek

Dva roky vysílala Česká televize nedělní přímé přenosy z Gambrinus ligy od 20:15, což většině účastníků nejvyšší domácí fotbalové soutěže nebylo po chuti. „Nedělní večerní přenosy nám ubírají diváky,“ argumentovali zástupci devíti klubů, kteří vehementně prosazovali, aby Česká televize změnila vysílací schéma a ligové zápasy se na obrazovkách objevovaly mnohem dřív. V 17.30 nebo ještě lépe o hodinu později, takže úřední začátek ostatních nedělních ligových zápasů by se posunul na 16 hodin.

Většina chtěla začatek v 18:30

Do jednoho šiku se s tímto požadavkem zformovala Slavia, Sparta, Ostrava, Brno, Teplice, Liberec, Mladá Boleslav, Plzeň a Bohemians, zatímco představitelé Olomouce, Českých Budějovic a Kladna byli proti tomu, aby se cokoli měnilo. Postoj Zlína, Jablonce, Žižkova a Příbrami zůstával neutrální. „Názor většiny skutečně preferuje dřívější začátky televizních zápasů, takže jsme se snažili s televizí jednat,“ potvrzuje šéf profesionálního fotbalu ČMFS Ivo Lubas, ale jedním dechem dodává, že třeba navrhovaný čas 17:30 narážel od samého počátku na odpor menších klubů. „A zájmy celého fotbalu bychom měli mít na paměti také,“ brání se nařčení, že dostatečně vehementně neprosazoval požadavky ligové elity.

Fotbal versus Branky, body, vteřiny

„Jenže vysílat přímé přenosy z ligy v neděli od 18.30 bylo zase neakceptovatelné pro Českou televizi,“ připomíná Lubas. „Samozřejmě, protože v 19.35 začíná naše nejsledovanější sportovní relace Branky, body, vteřiny a my bychom šli s fotbalem proti ní. To nepřichází v úvahu,“ argumentuje šéfredaktor redakce sportu ČT Otakar Černý a dodává, že sledovanost nedělních večerních zápasů byla velmi dobrá a měla navíc vzestupný trend. „A to je silný argument!“

Výsledkem několika jednání je nakonec kompromis - Česká televize ustoupila o čtvrt hodiny a bude nedělní ligové zápasy vysílat od 20 hodin. „Dál už ale neustoupíme,“ stojí si na svém Černý.

Lubas: Všem se stejně nezavděčím

„Už slyším řev, který bude následovat,“ je si Lubas moc dobře vědom, že s ústupkem České televize u většiny ligových klubů nepochodí. „Ať najdeme ale jakékoli řešení, stejně se nezavděčíme všem. Vždyť všechno už tady v minulosti bylo,“ zůstává nad věcí šéf profesionálního fotbalu ČMFS a lakonicky oznamuje, že první nedělní přímý přenos z úvodního podzimního kola Gambrinus ligy mezi Bohemians a Olomoucí nezačne 3. srpna ve 20:15, ale o patnáct minut dříve, tedy ve 20 hodin. Termín pondělních přenosů na ČT2 se nemění, takže duel Liberec-Slavia se 4. srpna objeví na obrazovkách v 17.15.

Reklama

Související témata: