Hlavní obsah

Liberecký kouč Škorpil před přípravou v Seefeldu nemá jasno o sestavě

Josef PešoutPrávo

Padesát let vášně - pod tímto názvem proběhly v Liberci oslavy půlstoletí existence zdejšího fotbalového klubu Slovanu, který v historické tabulce české ligy obsazuje podle bodového zisku skvělé třetí místo za Spartou a Slavií. A patřit k absolutní špičce chce severočeský tým i v nové sezóně, do níž povede tým stejně jako loni zkušený kouč Ladislav Škorpil.

Článek

„Při těch víkendových slavnostech jsem si připomněl, že pomalu to už bude deset let, co jsem poprvé přišel k mužstvu. Ale nechci se ohlížet do minulosti. Realitou je stávající příprava, v níž máme za sebou čtyři týdny,“ svěřuje se protřelý kouč.

Slovan Liberec prohrál o víkendu s dánským šampiónem Aalborgem BK 0:2. „Není třeba výsledek nějak dramatizovat. Dánové jsou v jiné fázi přípravy, když zápas pojali jako svou generálku na domácí ligu i předkolo Ligy mistrů. Sezóna jim začíná dřív než nám a fotbalový motor mají vyladěnější,“ uvažuje Škorpil, který zdaleka nepostavil optimální sestavu.

Největším otazníkem v sestavě je pravý bek 

Chybělo pár zraněných opor a hlavně obrana měla takřka improvizované složení. Snad i proto dvakrát v závěru inkasovala, což ovlivnilo celkový dojem z utkání. „Oba góly jsme dostali vinou nekoncentrace, ale zápas jsme pojali i jako testovací pro některé hráče,“ povídá trenér.

Největší otazníky v sestavě? Po odchodu Šinglára do Wisly Krakow hledají v Liberci nové obsazení na pravém kraji obrany. „Zkoušeli jsme Dohnálka, Matulu a v současné době tam nastupuje dosavadní útočník Radzinevičius. Jsme ale pořád ve stadiu hledání a nic není uzavřeno. Radzinevičius třeba proti Hradci Králové hrál první poločas krajního beka a pak se přesunul dopředu a dal gól a na další přihrál. Takže těch variant s jeho využitím je více,“ přibližuje kouč.

Kariéru ukončil Bejbl, po návratu z hostování v německém Aue zamířil Petrouš do rakouského Schwadorfu a jen pár dní přípravy s týmem absolvoval Pudil. „I když u nás na jaře nehrál, kdyby tady teď po skončení hostování ze Slavie zůstal, počítal bych s ním na levý okraj zálohy do základní sestavy. Ale už je v Belgii,“ říká o českém reprezentantovi liberecký trenér.

Robin Dejmek se do nominace nevešel 

Láme si také hlavu s posty krajních záložníků. „Na pravé straně to zatím vychází na Dočkala a vlevo na Papouška. A nemám jasno, kdo případně místo nich, kdybychom potřebovali zareagovat na vývoje zápasů nějakým oživením, nebo by došlo ke zranění,“ vykládá Škorpil.

Právě k doladění sestavy má posloužit herní soustředění v rakouském Seefeldu, kde se Slovan střetne s Hamburkem, Freiburgem, Arisem Soluň a FSV Frankfurt (nováček druhé bundesligy). Kempu se zúčastní 24 hráčů s výjimkou Poláka, který startuje za českou „devatenáctku“ na domácím evropském šampionátu, nemocného Blažka a Robina Dejmka, jenž se nevešel do nominace. Naopak s týmem odcestoval i záložník Dittrich z Mladé Boleslavi.

O místo v užším kádru bojuje i zatímní jediná posila - chorvatský levý obránce Lovre Vulin, naposledy působící v maďarském Zalaegerszegu. „Jsem tady krátce, ale moc se mi v Liberci líbí. Poznávám, že oproti maďarské lize se můžu připravit na mnohem rychlejší, důraznější a taktičtější soutěž. Ale obavy z toho nemám. Vím, že na mém postu hraje kapitán Tomáš Janů a prosadit se přes něj do základu bude nesmírně těžké. Kluci mě ale vzali mezi sebe a hlavní budou týmové výsledky bez ohledu na jména v sestavě,“ líčí svoje dojmy zahraniční akvizice.

Reklama

Související témata: