Hlavní obsah

Sestava se už rýsuje, přiznal po návratu z Rakouska Lavička

Trochu v tichosti, zato nadmíru spokojená se vrátila z herního soustředění v Rakousku fotbalová Sparta. Pod Alpami porazila maďarského mistra MTK Budapešť i domácí druholigový celek St. Andrä a s tureckým Fenerbahce Istanbul uhrála bezgólovou remízu. „Mám z přípravy opravdu dobrý pocit, protože sestava pro předkolo Ligy mistrů i domácí soutěž se už krystalizuje,“ nechal se pro Sport.cz slyšet letenský trenér Vítězslav Lavička.

Článek

Rakouská prověrka dopadla pro vaši Spartu výborně, sestava se také rýsuje, takže musíte být navýsost spokojen...

Nepopírám, že mám z přípravy dobrý pocit, protože jsme využili prostor, jenž se nám nabízel.  A tři zápasy  představovaly skutečně kvalitní testy před blížící se kvalifikací o Ligu mistrů a startem nejvyšší domácí soutěže. Ostatně, sparťanští fanoušci, kteří do Rakouska dorazili a jimž patří náš dík, se o tom mohli na vlastní oči přesvědčit.

Takže na Letné vládne hotová idyla...

Ale to zase ne, protože máme pořád na čem pracovat a co pilovat. Zatímco defenzíva funguje docela slušně, o čemž svědčí i to, že jsme ani od MTK Budapešť, ani od Fenerbahce gól nedostali, v organizaci a hlavně pak ve hře dopředu rezervy jsou. Šance si připravujeme, ale finální část a zakončení řešíme pořád příliš složitě.

A to máte mezi útočníky přetlak, neboť hned šest si jich říká o místo v sestavě. Nebo jste snad už jejich počet zredukoval?

Konkurence v útoku je skutečně velká a já jsem za ni rád, protože každý z hráčů má své přednosti, jež mohou být pro mužstvo prospěšné. Teď jen věřím, že si všichni zachovají profesionální přístup, jestliže se hned neprosadí do základní sestavy a že se chopí své šance v momentě, až přijde.

Zatímco v útočné formaci panuje přetlak, po dalším stoperovi jste z Rakouska úpěnlivě volal. Už vás letenské vedení vyslyšelo?

Ze zamýšleného přestupu Drska sešlo, neboť jeho manažer požadoval pro hráče smlouvu ještě předtím, než u nás absolvuje testy, na což jsme samozřejmě nepřistoupili. Nějaká další jednání zatím probíhají, protože opravdu cítím, že ještě jednoho stopera potřebujeme. Nikoli snad proto, že bych zpochybňoval kvalitu těch, kteří ve Spartě hrají, ale pro případ potřeby a nouze. Člověk nikdy neví, co se může stát.

Narážíte tím na zranění brankáře Jaromíra Blažka, jenž s těžkým výronem v kotníku vypadl ze sestavy?

Pochopitelně že i na tuto situaci, i když jak Kozáčik, tak i Grigar přes své mládí právě v Rakousku dokázali, že v nich máme schopné Blažkovy nástupce. Mimochodem - s Blažkovým zraněním to není zase až tak vážné, jak se v prvním momentě zdálo, i když je dál otázkou, zda kvalifikaci o Ligu mistrů stihne.

Sparťanský fotbalový národ je hodně zvědavý na návrat Patrika Bergra. Jak jste s ním zatím spokojen?

Patrik toho má hodně za sebou, takže je přínosem na hřišti i mimo něj. A i způsobem své hry pro Spartu určitě přínosem bude.

Jaký program vůbec čeká váš tým po návratu z rakouského soustředění?

Do soboty jsem dal hráčům volno, v neděli už zase pokračujeme v přípravě. Ve středu nás čeká zápas s francouzským Rennes, na čtvrtek se pokoušíme dojednat další utkání, aby se na hřiště dostali i fotbalisté, kteří v Rakousku nuceně absentovali, když nám odpadlo střetnutí s rumunským Galati.

Zatímco hráči  mají po návratu volno, vy už asi studujete materiály, které o vašem eventuálním soupeři v předkole Ligy mistrů přivezli špióni z Kazachstánu...

Teprve začínám, protože od Daniela Drahokoupila jsem dostal nejen záznam zápasu, ale i spoustu písemných materiálů. Podle jeho informací panovaly v Kazachstánu hodně náročné klimatické podmínky, s nimiž se samozřejmě lépe vyrovnalo domácí mužstvo, které je i více rozehrané. Moldavský Šerif však má na to, aby jednogólové manko z prvního utkání smazal a stal se naším soupeřem.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články