Hlavní obsah

Kladno si vyskakovat nemůže, ale krach mu nehrozí

Radek MalinaSport.czPrávo

Na třetí sezónu mezi českou fotbalovou elitou se chystají fotbalisté SK Kladno. Dva roky přitom musejí tým čelit spekulacím a podezřením, že klub nemá peníze a je na hranici ekonomického propadliště. I přes všechny útoky totožného charakteru Středočeši dvakrát ligu zachránili. Ani průběh letošní přípravy nebyl pro středočeský klub jiný.

Článek

Jaká je tedy skutečnost? Přežije Kladno svoji třetí sezónu mezi tuzemskou smetánkou? „Rozhodně nezkrachujeme,“ usmívá se člen představenstva a manažer klubu Eduard Novák. „Na výplatách ani prémiích nikomu nic nedlužíme,“ prohlašuje důrazně. „Řešíme jen několik závazků po minulém vedení.“

Kladno si rozhodně nežije na vysoké noze. „Chod klubu včetně mládeže a veškeré údržby jsme schopni zajistit přibližně za třicet osm miliónů korun na sezónu,“ odkrývá tajemství Novák. „Větší část této částky na nadcházející ročník je ústně i písemně dojednána,“ říká Novák.

Lidem z radnice patří velký dík

Nijak netají, že zajistit finance na chod klubu v těsném sousedství české metropole je hodně složité. „Bez velmi vstřícného přístupu vedení města bychom měli daleko větší problémy. Lidem z radnice patří velký dík. Je velice složité sehnat silného partnera v našem regionu. Většinou jde o firmy s osobní účastí a srdečním závazkem vůči Kladnu,“ vykládá Novák.

Časté spekulace o ekonomických problémech klubu přechází s úsměvem. „Od ledna se do nás všichni trefovali. Ale ligu jsme zachránili a jsme funkčním klubem,“ říká Novák s tušením, že nová sezóna nebude v ohledu zdolávání spekulací ekonomického charakteru jiná.

Ale bude mít středočeský klub dostatečnou fotbalovou kvalitu, aby i potřetí prvoligovou sezónu zvládl? „Po delší době jsme nepouštěli žilou a v rámci finančních možností jsme kádr stabilizovali. Usilujeme už jen o dva nebo tři hráče do ofenzívy, kde nás tlačí bota,“ tvrdí Novák.

Do třetí ligové sezóny potřetí s novým trenérem

Je pro Kladno hodně složité přilákat hráče z jiných klubů? „Máme dvě přednosti proti mnoha jiným. Hráči chtějí při hostování zůstat v první lize, což splňujeme. A snažíme se dodržovat platební podmínky bez prodlev, čehož si fotbalisté cení.“

Do třetí ligové sezóny vstoupí Kladno potřetí s novým trenérem. Po Koubkovi a Šilhavém tentokrát povede tým ze středních Čech Martin Hřídel. „Už zase slyšíme, že jsme vsadili na trenéra bez zkušeností. Ale stejnou volbu jsme udělali před rokem s Jaroslavem Šilhavým a vyplatilo se. Martin Hřídel je navíc Kladeňák a splňuje nastolený trend mladých trenérů.“

Jaké tedy budou ambice týmu v nové sezóně? „Hrát fotbal, který přitáhne ještě více diváků na stadión, protože v tomhle směru jsme měli jisté rezervy. A samozřejmě se zachránit mezi elitou. Herně na záchranu určitě máme,“ věří Novák.

Reklama

Související témata: