Hlavní obsah

Griga poznal, kteří hráči jsou do nepohody

PRAHA

Těžké herní prověrky mají za sebou fotbalisté Viktorie Žižkov. Jejich trenér Stanislav Griga si mne ruce radostí nad faktem, že zvolil pro herní soustředění pobyt na Slovensku, na který navázal kratičký kemp v Německu. Jeho svěřenci totiž nastoupili do šesti zápasů s mužstvy, kterým začínala sezóna.

Článek

„Byly to skvělé zkoušky odolnosti,“ lebedí si Griga. Žižkov při pobytu na Slovensku změřil síly s Dubnicí (1:2), Zlatými Moravci (0:0), Trnavou (0:2) a Slovanem Bratislava (1:0).

„Většinou šlo pro soupeře o generálku před startem soutěže, tudíž byli hodně motivovaní a zápasy měly prakticky ligové parametry. A to samé platí o utkáních v Německu. Narazili jsme na širokou paletu soupeřů, rozdílné herní styly. Pro mladé to bylo jednom dobře, protože ve všech případech se jednalo o nesmírně kvalitní protivníky,“ vykládá Griga a připomíná i zájezd do Německa. Tam jeho tým remizoval 2:2 s Jenou a 1:1 s Unionem Berlín. „Tyhle výsledky nepřeceňuji. Šlo sice o hodně silné protivníky, leč nebyli z bundesligy,“ vykládá žižkovský trenér.

„V posledních dnech jsme hodně cestovali a do zápasů jsme nešli v optimálním rozpoložení. Ale bylo zajímavé poznat hráče v situaci, kdy musí překousnout únavu i další nepříznivé faktory. Udělal jsem si komplexní pohled na každého. Poznal jsem, kteří hráči jsou do nepohody, protože svízelné situace nastanou pochopitelně i v lize,“ říká Griga.

Náhrada za Kušníra zatím není

Doufá, že do začátku ligové sezóny budou fit Novotný, Zengue, Švancara a Bukač, kteří laborují se zraněními. Hlavním tématem necelých čtrnácti dnů do úvodního zápasu v Plzni bude hledání optimální náhrady za krajního záložníka Kušníra, jenž odešel do Sparty. „Typologicky stejný hráč nám chybí,“ přiznává Griga.

V létě uvítal v kádru řadu nových tváří v čele s Gabrielem a Vozábalem. „Velká jména nic neznamenají a kvalitu hráče neurčují. I s nimi dál platí, že se chceme ve srovnání s minulou sezónou o krok zlepšit a posunout se do klidného středu tabulky,“ nestaví vzdušné zámky před svůj tým Griga. Není však až příliš opatrný? „Před sezónou žádný tým nemůže tvrdit, jestli skutečně posílil. Pravé zrcadlo síly týmu nastaví až samotná liga, přípravy nic neznamenají,“ přemítá Griga.

Vyladit sestavu a výkon do optimální podoby může při dvou herních testech. V prvním budou ve středu sokem druholigoví Bohemians 1905 a následně v sobotu bundesligová Chotěbuz.

Reklama

Související témata: