Hlavní obsah

Fotbalové kluby posílí pořadatelskou službu

PRAHA

Výrazné posílení i zkvalitnění pořadatelské služby chystají fotbalové kluby v souvislosti s avizovaným odchodem policie ze stadiónů od ledna 2009. Udržení pořádku při ligových zápasech totiž zůstane na jejich bedrech a na realizaci kamerového systému jim i fotbalovému svazu scházejí finance.

Článek

„V našem konkrétním případě vzroste odpovědnost agentury FOCH, která se stará o bezpečnost na Bazalech a doprovází na základě objednávek dalších klubů fanoušky Baníku i na zápasech venku,“ řekl Právu mluvčí Baníku Ostrava Igor Bruzl s tím, že klub i agentura počítají s důkladným proškolením pořadatelů i se zvýšením jejich počtu.

„Teď čekáme na návštěvní řád, který má připravit svaz,“ doplnil Bruzl s tím, že se musí precizně definovat postavení členů pořadatelské služby i vymezit možnosti identifikovat problémové návštěvníky fotbalových utkání.

„Naši pořadatelé sice budou například znát podobu tří lidí, kteří nesmějí na stadión, jenže oříškem mohou být jednání s Úřadem pro ochranu osobních údajů ohledně výměny informací o nich. Nevíme, zda se toho ujme svaz, nebo bude záležet na iniciativě klubů,“ uvedl Bruzl.

Navíc projekt kamerového systému pro 17 stadiónů je sice zpracován, ale svaz na jeho realizaci nemá prostředky a kluby také ne. „O financování se jedná,“ říká bezpečnostní manažer svazu Miroslav Platil. „Posílení pořadatelské služby bude nezbytné, přesto chceme jednat o variantách spolupráce s policií pro období, kdy zůstane za branami. Stadión v Edenu je specifický, hřiště od hlediště neoddělují ploty a je určité nebezpečí,“ doplnil generální ředitel Slavie Petr Doležal.

Reklama