Hlavní obsah

Letnímu přestupovému období kraloval Bergerův příchod do Sparty

PRAHA

V letním přestupovém období před začátkem nové fotbalové sezóny se stal hitem přestup Patrika Bergera, který posílil Spartu. Mistrovská Slavia bude spoléhat na formu Tomáše Necida, jenž se vrací z jabloneckého hostování. Pavel Horváth opustil Spartu a bude oblékat dres Plzně. Sport.cz vám přináší některé ze zajímavých přestupů před startem Gambrinus ligy.

Článek

Ne do Slavie, ale do Sparty se vrátil jeden ze stříbrných hochů z Anglie z roku 1996 Patrik Berger. Vše však nasvědčovalo tomu, že až se čtyřiatřicetiletý kreativní záložník vrátí z anglické štace, bude oblékat sešívaný dres. Hlavní důvod byl jasný - jeho dlouholetý kamarád Vladimír Šmicer se do Slavie vrátil před rokem. „Od Slavie jsem konkrétní nabídku nedostal,“ vysvětloval důvod svého rozhodnutí jediný český střelec finálového duelu z finále ME ve Wembley.

Naopak bez překvapení proběhl návrat reprezentačního brankáře Jaromíra Blažka, který se vrátil na Letnou  po ročním angažmá v německém Norimberku. Bývalý kouč jednadvacítky Vítězslav Lavička nebude moci počítat se stoperem Tomášem Sivokem, který z italského Udine, odkud byl ve Spartě na hostování, přestoupil do tureckého Besiktase Istanbul. Do Plzně odešli Pavel Horváth, který se nepohodl se sparťanskými fanoušky na konci uplynulé sezóny, a gólman Tomáš Poštulka.

Slavia zvýšila konkurenci v útoku

Obhájce mistrovského titulu Slavii povede i v nadcházejícím ročníku Gambrinus ligy Karel Jarolím, který odolal lákání Vlastimila Košťála na post reprezentačního trenéra. Fanoušci sešívaných se na nadcházející sezónu eminentně těší. Jejich miláčci ji totiž budou hrát po dlouhé době na svém stadiónu. Na jaře otevřený stánek v Edenu nepřivítá ve svých útrobách žádnou novou posilu s mezinárodním renomé. Až na jednu výjimku. Z hostování z Jablonce se vrátil Tomáš Necid, který oslnil svými výkony na evropském šampionátu do devatenácti let.

Pokud se slávistickému vedení podaří nadějného forvarda udržet, bude se muset Necid poprat o místo v základní sestavě. Nabitou útočnou vozbu navíc ještě posílil dvacetiletý Gianluca Litteri z milánského Interu. Konkurenci v obranné řadě by měl zvýšit Chorvat Ronald Šiklič, do zálohy přišel Amadou Cissé z Guiney.

Svěrkoš zůstal v Ostravě

Český zástupce v Poháru UEFA Baník Ostrava se věnoval zejména výměnám útočníků. Ve slezském klubu nakonec zůstal Václav Svěrkoš, který na sebe poutal pozornost na evropském šampionátu v Rakousku a Švýcarsku a do týmu navíc přibyl David Střihavka ze Slavie. Na své první zahraniční angažmá do rumunského Temešváru zamířil Lukáš Magera, do bulharského Levski Sofia odešel obránce David Bystroň.

Tradičním zemětřesením prošel v letní přestávce také kádr Mladé Boleslavi. Nově jmenovaný kouč Pavel Hapal i nadále může počítat s kapitánem Janem Rajnochem, kolem kterého kroužily nabídky českých i zahraničních klubů. Do středočeského týmu se naopak vrátil z německých Cách střelec Luboš Pecka. Do klubu z města automobilů navíc přišli z bundesligového Leverkusenu Michal Papadopulos a ze Sparty Ludovic Sylvestre. Kádr opustil Ivan Hodúr, který nenaplnil očekávání, se kterým přicházel v zimě z Liberce. Spolu s Maškem zamířil na Slovensko do Ružomberoku. Z ambiciózního klubu také odešli Tomáš Sedláček a Jan Riegel. Oba budou hájit barvy Českých Budějovic.

Do Plzně přišli bývalí sparťané

Výrazně posílila také Plzeň. V západočeském týmu by měl od nové sezóny dirigovat hru Pavel Horváth, jehož ze Sparty doprovodili do plzeňského kádru také David Limberský, Milan Petržela a gólman Tomáš Poštulka.

Nejméně aktivním klubem na přestupovém trhu byl Liberec. Do kádru zpod Ještědu se vrátili ze Slavie Daniel Pudil a Jan Blažek. Prvně jmenovaný vzápětí přestoupil do belgického Genku. Ladislav Škorpil již nadále nepočítá s Radkem Bejblem, kterému vypršela smlouva. Bejbl vzápětí ukončil kariéru. Severočeský konkurent Liberce Teplice přivedl na Stínadla Štěpána Vachouška, jemuž nevyšla štace v Olympique Marseille a nakonec přišel z rakouské Austrie Vídeň. Bývalý reprezentant už ale nebude poslouchat pokyny trenéra Petra Rady, nýbrž nového kouče Jiřího Plíška.

Gabriel se vrátil, bude hájit barvy Žižkova

Do české nejvyšší soutěže se také vrací obránce Petr Gabriel. Z německého Bielefeldu zamířil pětatřicetiletý bek do Viktorie Žižkov. Druhou výraznou posilou pražského klubu je českobudějovický Martin Vozábal, který do týmu Stanislava Grigy přichází zacelit místo po Kušnírovi, jenž odešel do Sparty.

Prvoligovou příslušnost se pokusí obhájit oba noví členové české fotbalové smetánky - Bohemians Praha a Příbram. Pražský klub posílil z druholigového rakouského Schwandorfu Marek Kincl. Trenér Příbrami, slavný Massimo Morales, přivedl z Plzně trojici fotbalistů. Obránce Martina Müllera, záložníka Tomáše Borka a do branky Lukáše Krbečka.

Reklama