Hlavní obsah

Černý zajistil Slavii výhru v generálce s Íránem

V posledním přípravném zápase před začátkem první ligy zdolala Slavia Praha fotbalisty Íránu 1:0. Výhru mistrovského týmu v neděli před téměř třemi tisícovkami diváků zařídil v Edenu ve 43. minutě nadvakrát Černý.

Článek

Aktivněji začali reprezentanti Íránu a první půlhodinu měli více ze hry, z brankářů byl mnohem zaměstnanější Vaniak. Ve 23. minutě jej tvrdou střelou z dvanácti metrů vyzkoušel Rezaí, o dvě minuty později po rohu a hlavičce Husejního skončil míč v jeho náručí. Krátce nato Rezaího střelu z úhlu vyrazil slávistický gólman na roh.

Až po půlhodině hry Švento centroval z levé strany, ale hlavičku Gebre Selassieho u tyče skvělým zákrokem chytil gólman Rahmatí. Latkovu střelu obránci srazili na roh. Ve 43. minutě se už skóre změnilo. Kombinační akce skončila u Černého, který nejdříve tvrdou ranou trefil jen brankáře, ale napodruhé už slávistický záložník s přehledem poslal míč do sítě.

Černý druhou branku nepřidal

Krátce po přestávce zpětnou přihrávkou Šenkeřík našel Černého, který tvrdou ranou překonal brankáře, ale toho na čáře zastoupil jeden z obránců. Hosté mohli vyrovnat v 62. minutě. Po kombinační akci se Rezaí dostal za Brabce, ale v jasné šanci sám před padajícím Vaniakem přestřelil. Domácí fotbalisté postupně stále více přehrávali soupeře hlavně kombinačně. Po Krajčíkově centru vyrazil Jandovu hlavičku íránský brankář na roh, druhou branku již slávisté nepřidali.

"Byla to pro nás dobrá prověrka, soupeř ukázal, že má kvalitní mužstvo," řekl trenér Slavie Karel Jarolím. Na dotaz, zda základní sestava byla podobná té, s níž Slavia začne za týden ligu v Liberci, odpověděl tradičně mlhavě. "To nechci říci, zápas v Liberci bude o zcela jiných podmínkách. Může dojít ke změnám, může to být tato sestava."

Jarolím nebyl úplně spokojen

Ve hře svého celku našel ale nedostatky. "Nechali jsme soupeři dost prostoru ve středu hřiště a z toho pramenila okénka v obraně. Poté co jsme hru přeorganizovali, to již bylo lepší. Dovolili jsme soupeři dostat se do nebezpečných šancí a na tom ještě budeme muset zapracovat. Obrana bude muset být kompaktnější a důraznější," uvedl Jarolím a poukázal na řadu neproměněných střeleckých příležitostí.

Na čtvrt hodiny nastoupil na trávník i Tomáš Necid, nejlepší střelec v sobotu skončeného mistrovství Evropy hráčů do 19 let. "Pracoval pro mužstvo a já mu řekl, že v tom musí pokračovat a čekat na svoji šanci," řekl kouč na adresu útočníka, který na jaře hostoval v Jablonci. "Ještě zvážíme, zda někoho z kádru nepustíme na hostování," uvedl Jarolím.

Situaci ohledně Vladimíra Šmicra, který po vleklém zranění začal s přípravou a chce pokračovat v kariéře, nechává otevřenou. "Bude záležet na tom, v jakém bude stavu," prohlásil trenér Slavie.

Obhajobu titulu zahájí Slavia za týden na hřišti Liberce.

Slavia Praha - Írán 1:0 (1:0)
Branka: 43. Černý. Rozhodčí: Kocourek - Filípek, Pospíšil. Diváci: 2885.
Sestava Slavie: Vaniak - Suchý (76. Necid), Brabec, Latka (46. Hubáček), Jablonský (65. Šiklič) - Gebre Selassie (65. Krajčík), Tavares (65. Belaid), Jarolím (65. Volešák), Černý (65. Janda) - Švento (46. Ivana), Toleski (46. Šenkeřík).

Reklama

Související témata: