Hlavní obsah

Šéf Slavie Doležal: Naší prioritou je úspěch na evropské scéně

Samozřejmě že fotbalová Slavia touží po repríze loňské sezóny vyšperkované ligovým primátem a účastí v milionářské Champions League. Pochopitelně že by chtěla ve svém novém chrámu v Edenu slavit zase mistrovský titul. „Zisk titulu je důležitý, ale naší hlavní prioritou je úspěch na evropské pohárové scéně, protože ten přinese do klubu finance,“ netajil se v rozhovoru pro Sport.cz generální ředitel Slavie Petr Doležal.

Článek

Úspěch na evropské pohárové scéně stavíte na první místo. Chcete tím naznačit, že na stamiliónovém příjmu z Ligy mistrů je fotbalová Slavia bytostně závislá?

Chci tím naznačit jen to, že finance z Ligy mistrů by samozřejmě přispěly k další ekonomické stabilizaci Slavie. Což byl náš hlavní cíl od chvíle, co jsme se s kolegou Rosenem vedení klubu ujali. Přes sto miliónů plynoucích už z pouhé účasti v hlavní soutěži Champions League samozřejmě představuje pro naplnění našich plánů částku moc zajímavou.

Jinými slovy řečeno - kdyby se letos Slavia do Ligy mistrů neprobojovala a sto miliónů na její konto nepřišlo, vzaly by vaše představy o ekonomické stabilizaci klubu za své!

Ale takhle my nekalkulujeme. Máme nachystány v podstatě tři druhy rozpočtů, jež jsou uzpůsobeny tomu, jak si naše mužstvo na evropské pohárové scéně povede. Jeden z nich s účastí v Lize mistrů počítá, další je alternativou pro případ, že bychom se z kvalifikace do hlavní soutěže nedostali a hráli „jen“ Pohár UEFA, třetí byl rozpočtem krizovým, který už jsme mohli naštěstí dát úplně stranou, neboť minimálně dva zápasy kvalifikace o Ligu mistrů nás čekají.

Jenže mezi úspěchy na evropské pohárové scéně a patřičným finančním zajištěním klubu existuje přece přímá úměra. Když nejsou peníze na nákupy nových hráčů a další posilování kádru, těžko můžete počítat se sportovními úspěchy. A vy jste po vydatných loňských nákupech letos v létě do hráčů prakticky neinvestovali!

Protože chceme stabilizovat nejen ekonomickou situaci, ale i hráčský kádr, který ve Slavii máme. Loni v létě jsme koupili třináct nových hráčů, v zimě sedm a teď přišel čas, aby po masivním posilování prokázalo mužstvo svou sportovní kvalitu a na evropské pohárové scéně se prosadilo.

Žonglujete s pojmy ekonomická a sportovní stabilizace, mluvíte o různých druzích rozpočtu, ale pořád se vyhýbáte přímé odpovědi na otázku, jaká současná ekonomická situace Slavie vůbec je. Takže na rovinu – příznivá nebo lavírující v záporných číslech?

Není ještě tak příznivá, jak jsme si předsevzali, ale postupně se k ní dostat můžeme. I přes uvážlivá rozhodnutí v oblasti sportovní politiky, která ve čtveřici s kolegou Rosenem, trenérem Jarolímem a dalším z členů vedení panem Vikem praktikujeme. Už třeba to, že jsme si mohli dovolit uplatnit opci na tuniského reprezentanta Belaida, a že k nám přišel na roční hostování další hráč Interu Milán Litteri naznačuje, že jsme na cestě vzhůru, a že přijde čas, kdy si Slavia bude moci dovolit angažovat hráče skutečně evropského formátu.

Belaida jste sice koupili, Ivanu zrovna tak, ale na celý zástup dalších hráčů, kteří ve Slavii hostovali, jste opci neuplatnili. Takže odešli Střihavka, Blažek, Pudil…

Protože jejich výkonnost a přínos pro mužstvo neodpovídal ceně, kterou za ně jejich mateřské kluby požadovaly. Uvažovali jsme i o Pudilovi, jenže jeho exces těsně před evropským šampionátem, stejně jako návrat uzdraveného Šventa tyto úvahy vyřešil za nás.

Ono ale nejde jen o hráče, kteří ve Slavii hostovali. Zajímali jste se třeba o Kušníra, jenže ve finále vás Sparta přeplatila!

Předložili jsme žižkovské Viktorce takovou nabídku, že by se Kušnír stal absolutně nejdražším hráčem za dobu, co ve Slavii působím. Jenže Viktorka se pohybovala v úplně jiných sférách a její představa o penězích za Kušníra pro nás byla absolutně neakceptovatelná. Vážně pochybuji, že ji splnila Sparta. My ale rozhodně nemínili roztáčet finanční spirálu u hráče, jenž působí v lize dvě sezóny a nemá na kontě ani jeden reprezentační start.

V rámci objektivity budiž řečeno, že posil do Slavie během léta sice moc nepřišlo, ale z Edenu vlastně ani nikdo neodešel. Pochopitelně až na Abrahama, který už netrénuje ani s vaším béčkem.

K Abrahamovi se nemíním vracet. Ve Spartě se neuplatnil, u nás dostal druhou šanci a to, jak se k ní postavil, vypovídá o všem. Teď skutečně netrénuje ani s béčkem, protože i v rezervě jeho disciplinární prohřešky pokračovaly, takže ve spolupráci s manažerem mu sháníme nové angažmá. A odchody jiných hráčů? Mě samotného překvapilo, že vzduchem sice poletovala jména Tavares či Suchý, ale žádnou konkrétní nabídku jsme nedostali. Ani pro ty dva, ani na nikoho jiného.

A přitom peníze z prodeje hráčů určitě ve vámi vzpomínaných rozpočtech figurovaly!

Omyl, my v rozpočtech počítáme s penězi z evropských pohárů a nikoli z prodeje našich fotbalistů. Spíše bylo zarážející, že jsme hráli Ligu mistrů a vyhráli tuzemskou soutěž, a přesto se žádný zájemce neozval a konkrétní nabídku nepředložil. Takže teď bude na hráčích, aby výkony v lize a evropských pohárech dokázali, že dobří jsou a nabídky přijít měly.

Takže byste rádi ještě prodávali?

Teď už ne. Chceme, abychom měli pro nastávající podzim silné a kvalitně připravené mužstvo, jež by se mělo pokusit naplnit cíle, které všichni máme – tedy opět se probojovat do Ligy mistrů a obhájit domácí titul.

Ve vašem novém fotbalovém chrámu v Edenu by to mělo jít samo. Po desetiletích kočování a vyhnanství budete hrát konečně doma s desetitisícovou podporou fanoušků v zádech, takže padnou věčné výmluvy a fňukání, že nemáte domácí prostředí a nemůžete tudíž myslet na nejvyšší cíle!

Když jsem před dvěma lety do Slavie přicházel, snil jsem o titulu, účasti v Lize mistrů a novém stadiónu. Během loňské sezóny se sny splnily, takže teď toužím po repríze. A samozřejmě před plným stadiónem, i když spokojeni budeme s tím, když do Edenu bude v průměru chodit dvanáct tisíc diváků a na atraktivní ligové duely a zápasy evropských pohárů bude vyprodáno.

Reklama

Související témata: