Hlavní obsah

Sparta má obvyklé cíle: účast v LM, vítězství v lize i poháru

PRAHA

Tradiční cíle má před startem sezóny fotbalová Sparta Praha. Pražský klub si moc přeje vrátit se do Ligy mistrů, po roční odmlce zvednout mistrovský pohár a také navázat na sérii triumfů v domácím poháru. Klubové vedení představilo své plány na pondělní předsezónní tiskové konferenci, která se uskutečnila jen dva dny před úvodním utkáním předkola Ligy mistrů se Šerifem Tiraspol.

Článek

Více než o domácí lize a dlouhodobých cílech se v pondělí na Letné mluvilo o úterní cestě do horkem rozpáleného Moldavska. Sparťané totiž přikládají evropské soutěži obrovskou váhu. "Samozřejmě naším hlavním cílem je postup do hlavní fáze Ligy mistrů. Ale určitě bychom znovu rádi vyhráli ligu a také pohár," prohlásil jasně šéf klubu Daniel Křetínský.

Klub převzal na počátku letní přípravy Vítězslav Lavička a během jeho éry už přišla do klubu celá řada zvučných posil v čele s Patrikem Bergerem a Jaromírem Blažkem. Zatímco druhý jmenovaný nestihne start sezóny kvůli zranění, Berger převzal kapitánskou pásku. "Není to nijak svazující. Chceme hrát jako parta a je zcela jedno, kdo bude mít pásku na ruce. Těším se však. Deset let jsem českou ligu nehrál," řekl před novináři Berger.

Lavička našel ideální sestavu 

Lavička prý během přípravy tým dokonale poznal a věří, že našel ideální sestavu. V kádru si zatím ponechá i šest útočníků. "Všichni mají naději hrát, nikoho nezavrhuji," uvedl kouč.

Podle Lavičky nejsou Sparta spolu s obhájci ze Slavie jedinými favority soutěže. "O špičku může letos bojovat řada dalších klubů - Ostrava, Brno, Teplice, Mladá Boleslav, Liberec a dobře posílila i Plzeň," upozornil letenský trenér na největší možné soupeře na domácím kolbišti.

Spartu favorizují i sázkové kanceláře

U bookmakerů ale zůstala Sparta také letos největším favoritem. "Mezi našimi bookmakery to byl velký boj, zda nebude větší favorit Slavia. Nakonec ale rozhodlo, že více z nich to táhne ke Spartě," prozradil Michal Hanák z Fortuny, která je i nadále hlavním partnerem letenského klubu.

Klubové vedení věří, že i přes některé výsledkové neúspěchy v přípravě se dal dohromady silný tým. "Poskládali jsme silné mužstvo, bylo vhodně doplněno. Výsledky byly někdy odvislé od toho, že trenér hodně zkoušel různé systémy," uvedl klubový prezident Jozef Chovanec.

Sparta vstoupí do ligy domácím sobotním zápasem proti Mladé Boleslavi, hned poté bude hrát domácí odvetu s Tiraspolem. Už v pátek se ale dozví soupeře pro případné třetí předkolo Ligy mistrů, které většinou rozhoduje o úspěšnosti či neúspěšnosti sezony.

Reklama

Související témata: