Hlavní obsah

Berger: Jako správný kapitán chci zvednout nad hlavu mistrovský pohár

Po třinácti letech se vrátil z toulek cizinou, zakotvil na Letné, odkud se přes zastávku v Edenu do světa velkého fotbalu vydával, dokonce i kapitánskou pásku mu před novou sezónou dali. „Teď se musím snažit, abych jako dobrý kapitán zvedl po skončení sezóny nad hlavu mistrovský pohár,“ svěřovala se před středečním ostrým startem náročného podzimu největší letní posila fotbalové Sparty Patrik Berger.

Článek

Největším hvězdám se většinou do kapitánské role nechce, protože pocit odpovědnosti je až příliš svazuje. Vám se podobné myšlenky hlavou nehonily?

Kapitánskou pásku sice nosit budu, ale nemyslím, že by mě měla odpovědnost nějak příliš svazovat. Budu jen jedním z party, která musí táhnout za jeden provaz, což bude pro úspěšné podzimní účinkování Sparty ze všeho nejpodstatnější.

Kolem vašeho návratu na tuzemské trávníky se hodně debatovalo, přičemž se ze všech možných úhlů probíral hlavně váš zdravotní stav. Jak se vůbec před startem podzimu cítíte?

Absolvoval jsem celou přípravu, která byla hlavně zpočátku hodně „výživná“, a žádné potíže jsem neměl a nemám. Takže absolutně bez problémů.

První ostrý test čeká Spartu už ve středu v Moldávii, kde vstoupíte prvním duelem s tamním Šeriffem Tiraspol do kvalifikace o Ligu mistrů. Nemáte z cesty na východ jisté obavy?

Nejedeme poznávat kulturní památky či okukovat tamní přírodu, ale hrát fotbal. A všichni už jsme moc rádi, že sezóna konečně naostro začíná.

Už vám trenér Lavička referoval o tom, co vás v kvalifikaci o Ligu mistrů čeká?

Dobrý stadión, kvalitní hotel a soupeř na úrovni. Nebude to s ním jednoduché, o čemž jsme se mohli ze sestřihu na videu přesvědčit. Hlavně v ofenzívě je silný. Musíme se ale koukat sami na sebe, protože na nás bude, abychom si přivezli dobrý výsledek pro odvetu.

A co síla Sparty? Jak vidíte tým, který povedete do kvalifikace o Champions League a poté i do domácí soutěže jako kapitán?

I naše síla by měla být především v ofenzívě. V přípravných zápasech jsme sice moc gólů nedávali, ale šance jsme si vypracovat dokázali, což bylo důležité. Teď půjde o to, abychom  v mistrovských zápasech dovedli brankové příležitosti zúročit.

A vy jste mohl jako správný kapitán zvednout po sezóně nad hlavu mistrovský pohár...

Samozřejmě že bych si to přál.

Už jste uvažoval, kdo by vám mohl mistrovské plány překřížit?

To si vůbec netroufám odhadovat, protože jsem v české lize nehrál dlouhých třináct let. Nemyslím však, že by se boj o titul soustředil jen na Spartu a Slavii, uchazečů na první příčky bude rozhodně víc.

Reklama

Související témata: