Hlavní obsah

Galásek začne trénovat s Ostravou, ale má také nabídky z ciziny

OSTRAVA

Pětatřicetiletý fotbalový reprezentant Tomáš Galásek od středy začne trénovat v Ostravě, ale k návratu do Baníku má ještě daleko. Defenzivní středopolař po odchodu z Norimberku zvažuje nabídky z jiných zahraničních klubů.

Článek

"Zatím to neznamená, že u nás bude hrát. Hráč je ve stadiu, že přemýšlí nad tím, kde bude pokračovat jeho kariéra, a my jsme mu umožnili společnou přípravu," řekl v úterý mluvčí Baníku Igor Bruzl.

Ostravský odchovanec, jenž se po letošním mistrovství Evropy rozhodl ukončit reprezentační kariéru, je momentálně volný. V Norimberku měl sice smlouvu ještě na příští sezónu, ale kontrakt se vztahoval jen na bundesligu, a sestup bavorského klubu ho tudíž předčasně ukončil.

O Galáska trvá zájem v cizině, fotbalista se však zatím bude v herním rytmu udržovat v Ostravě, která mu bez výhrad povolila společnou přípravu s ligovým mužstvem. "Je dlouholetý kamarád s Reném Bolfem, který s tím přišel vlastně jako první. Generální manažer Verner Lička i trenér Karel Večeřa mu vyšli vstříc, nebyl v tom žádný problém. Přítomnost takového fotbalisty bude přínosem," uvedl Bruzl.

Klíčová jednání proběhnou v příštích dnech

Dlouholetý reprezentant by se Baníku mohl po odchodu Davida Bystroně hodit do plánů a podle dobře informovaných zdrojů není utopie, že by v ostravském celku mohl zakotvit natrvalo. Klíčová jednání by se prý měla uskutečnit v příštích dnech.

Podle Bruzla však vedení klubu ještě s hráčem nejednalo. "Byli bychom rádi, kdybychom se o hráče takového kalibru mohli ucházet, ale je jasné, že k dohodě by v tom případě ještě vedla dlouhá cesta," řekl Bruzl.

Galásek a Baník se před dvanácti lety rozešli ve zlém. Hráč navzdory platné smlouvě a bez souhlasu klubu tajně odjel do Tilburgu, kam po několikaměsíčních tahanicích nakonec přestoupil za částku kolem 50 miliónů korun.

V Tilburgu se pak vypracoval v jednu z výrazných osobností nizozemské ligy a v roce v roce 2000 po něm sáhl slavný Ajax Amsterodam, v kterém strávil šest let a dvakrát vyhrál ligu i Nizozemský pohár. Poslední dvě sezóny působil Galásek v Norimberku.

Semifinalista Eura 2004 v Portugalsku naskočil do české ligy v roce 1991 a během pěti sezon v ní za Baník odehrál 121 zápasů, v kterých devětkrát skóroval.

Reklama

Související témata: