Hlavní obsah

Výtržníci budou mít těžší přístup na fotbalové stadióny

PRAHA

Boj fotbalovým chuligánům vyhlásili představitelé Českomoravského fotbalového svazu. V nadcházejícím ročníku Gambrinus ligy budou kluby více rozhodovat o tom, koho na svůj stadión pustí. Vše ve spolupráci s policií. Cílem je zkulturnit prostředí na fotbale. Oznámili to zástupci ČMFS na čtvrteční tiskové konference před startem Gambrinus ligy.

Článek

V minulém ročníku došlo k několika výtržnostem, kterým chce vedení českého fotbalu zamezit. „Uděláme vše proto, abychom na stadiónu měli lidi, které chceme. Například rodiny s dětmi. A časem vystrnadili ty, kteří jsou nežádoucí,“ řekl novinářům šéf ligy Ivo Lubas.

Během letní přestávky došlo k jednání s Policií ČR a minulý týden byl představen manuál „Bezpečí na sportovních utkáních“. „Mluvili jsme se všemi hlavními pořadateli z Gambrinus ligy s cílem si vyjasnit pravidla pro podzimní sezónu. Více jak rok jsme spolupracovali s policií a ministerstvem vnitra. V závěru i s úřadem pro ochranu osobních údajů. Je maximální zájem ze všech stran situaci řešit. Není to věc jen klubů, souvisí to s municipální politikou, která má v rukou odpovědnost,“ uvedl bezpečnostní manažer Miroslav Platil. Od 1. ledna 2009 vejde v platnost nový policejní zákon.

Cílem je vytlačit skupinu lidí 

Na podzim bude vše ještě v rámci platné legislativy. „Museli jsme pro podzim vycházet ze stávajících podmínek. Do letošního 31. prosince má být přijata nová smlouva, která bude odpovídat upravenému legislativnímu prostředí. Vnímáme z hlediska ČMFS naší pozici jako servisní. Snažíme se připravit pro kluby podmínky, aby mohly působit,“ vysvětlil Platil. „Cílem je vytlačit skupinu lidí, kteří na stadiónech nemají co dělat. Nejsou-li tam tito lidé, problém je maximálně snížen. Je třeba, aby tresty byl přísné a rychle vymahatelné,“ dodal.

Na stadiónech bude instalován kamerový systém, který bude monitorovat dění. "Do konce srpna by mělo být vše včetně financování vyřešené a ještě na podzim bychom chtěli instalace provést. Celkové náklady jsou 75 miliónů korun. Vycházíme z institutu pána domu. Nastavujeme jednotně podmínky pro diváky, co všechno na stadiónech mohou a nesmí. Jestli nebudou plnit podmínky, nemusí být na fotbal vpuštěni," varuje Platil problémové osoby. Budou zjišťovány biometrické prvky, na jejichž základě pak nemusí být výtržník vpuštěn.

Licenční manažer svazu Stanislav Rýznar seznámil novináře se situací ohledně vyhřívaných trávníků. „Čeká nás poslední ročník pro týmy Gambrinus ligy bez vyhřívaných trávníků. Od příští sezóny musí klub předložit nájemní smlouvu a provést potřebnou instalaci na svém hřišti,“ upozornil Rýznat. V současnosti vyhřívaný trávník nemají Žižkov, Příbram, Kladno, Ostrava, Zlín i prvoligoví Bohemians, kteří budou hrát na Žižkově. Všechny celky Gambrinus ligy i druhé ligy byla udělena licence pro nadcházející ročník 2008/09. Nejvyšší fotbalová soutěž začíná již o nadcházejícím víkendu prvním kolem.

Reklama