Hlavní obsah

Startuje první liga, čeká se tvrdý boj o titul

PRAHA

Po jedenácti týdnech letní přestávky se znovu rozbíhá kolotoč nejvyšší české fotbalové soutěže. Gambrinus liga opět slibuje dramatický boj, na prvenství si brousí zuby minimálně půltucet klubů. První titul po dvanácti letech hodlá obhájit Slavia, největšího soupeře bude mít jako tradičně ve Spartě. Zlobit budou i Ostrava, Brno, Teplice, Liberec či Mladá Boleslav.

Článek

Nový ročník sice už zahájily pohárové zápasy Teplic a Sparty, až o víkendu se do bojů zapojí většina z prvoligové šestnáctky. Mistrovskou Slavii čeká těžký start v Liberci. Sešívaní budou spoléhat na střelce z nedávného ME do 19 let Necida, zajímavou akvizicí je mladý Ital z Interu Milán Literri. Otázkou zůstává zdravotní stav veterána Vladimíra Šmicra, jehož pomalá rekonvalescence zraněné achillovky trápila i trenéra Jarolíma. Výhodou bude návrat do Edenu ze strahovského exilu.

Sparta vyměnila tvůrce hry, do Plzně odešel s fanoušky bojující Horváth a nahradit jej má Patrik Berger. Z Norimberku se na Letnou vrátil Jaromír Blažek, boj o návrat na první místo bude dirigovat nový kouč Vítězslav Lavička.

Ještě vylepšit výborné výkony z minulé sezóny a třetí místo chtějí v Ostravě. Ta prozatím udržela nejlepšího ligového kanonýra Svěrkoše, který bude v útoku spolupracovat s navrátilcem Střihavkou. Navíc s týmem trénuje Tomáš Galásek, jehož příchod by vyztužil středovou řadu ambiciózního celku.

Radu nahradil v Teplicích Plíšek

Velké plány má i další moravský celek - Brno. Trenér Uličný dával šanci mladíkům a nejinak by tomu mělo být i nadále. Do Ruska sice odešel Kalouda, pozici v prvním týmu si už vydobyl další stříbrný mladík z loňského MS do 20 let Střeštík. Na výraznější šanci čeká Okleštěk. Ze Slavie Brňané získali Davida Kalivodu.

Teplicím sice nevyšel letní Pohár Intertoto, v jehož 2. kole je vyřadil Honvéd Budapešť, přesto jsou Severočeši optimisticky naladění. Po prodejích Džeka a Fenina je klub finančně stabilizovaný, po šesti letech se do klubu vrátil Štěpán Vachoušek. Otázkou zůstává, jak nového reprezentačního trenéra Petra Radu nahradí mladý Jiří Plíšek.

Na špici tabulky by se rád pohyboval Liberec nebo Mladá Boleslav, která se posílila ex-sparťanským záložníkem Sylvestrem či útočníkem Papadopulosem. Ten by měl zajistit produkci gólů společně s navrátilcem z Cách Lubošem Peckou. Příchod nejlepšího střelce Gambrinus ligy zpřed dvou let jistě přivítal i nový kouč Pavel Hapal.

Plzeň získala několik sparťanů

Minimálně ve středu tabulky chce hrát Plzeň, kde nový trenér Jaroslav Šilhavý může počítat i s několika fotbalisty ze Sparty. Kapitánem Západočechů bude Pavel Horváth, vrátili se i Limberský a Rezek. Brankářské zkušenosti bude uplatňovat Tomáš Poštulka. Jablonec se krátce před startem soutěže posílil střelcem Davidem Lafatou a chce stejně jako Žižkov s navrátilcem Petrem Gabrielem hrát výše než v minulé sezóně.

Nováčkem je střížkovský klub Bohemians Praha, který nahradil svoji jmenovkyni z Vršovic. Bohemka bude hrát domácí utkání na stadiónu Žižkova, nedá se tedy příliš počítat s vydatnou podporou fanoušků. Stejně jako druhý nováček z Příbrami má jediný cíl – udržet se.

Reklama