Hlavní obsah

Ostrava - Kladno 1:0Na Svěrkoše je spolehnutí, znovu rozhodl on

MinutaMin. Tým Hráč Akce
72. Svěrkoš 1 : 0

OSTRAVA

Baník se na očekávané vítězství hodně nadřel. Z několika velkých šancí proměnil jen jednu, což mohlo být málo, protože dvakrát jej musel podržet skvělými zákrok brankář Vašek. Rozhodující gól vstřelil v době velkého tlaku ve druhém poločase nejlepší střelec minulého ročníku Gambrinus ligy Václav Svěrkoš.

Článek

„Nebylo těžké trefit zpola odkrytou branku,“ usmíval se kanonýr a vyzvedl dva spoluhráče, kteří mu ke gólu pomohli. „Martin Lukeš skvěle skluzem stihnul balón ještě v hřišti a kopnul jej před branku, David Střihavka pohybem zmátl obránce a balón pustil ke mně.“

Obavy, o nichž trenér Karel Večeřa mluvil už před utkáním, se potvrdily. „Kladno dobře brání a je nebezpečné i ve hře dopředu. My jsme v takové sestavě hráli poprvé. Něco se nám nedařilo, ale přístup hráčů k povinnostem byl v pořádku,“ hodnotil. Baník dlouho držel na uzdě výborný kladenský gólman Pavlík. To, jak vychytal Střihavku ve 22. a v 69. minutě si bude ostravský kanonýr dlouho pamatovat.

Kladno sahalo po bodech na Bazalech dvakrát. Ve 37. minutě hlavičkoval v dobré pozici Zachariáš. „Měl jsem co dělat, balón jsem srazil mimo branku konečky prstů,“ vykládal gólman Petr Vašek a stejně úzko mu bylo v 79. minutě při střele Cigánka k pravé tyči. „Moc jsem toho neviděl, dva hráči mi clonili a kdyby některému z nich cvrnknul balón o nohu, asi bych byl vedle,“ oddechl si strážce branky Baníku.

„Velkou část zápasu jsme byli favoritu rovnocenným soupeřem. Doplatili jsme na krátký výpadek ve druhém poločase, kdy jsme přestali být nebezpeční protiútoky, což Baník ztrestal,“ posteskl si kladenský trenér Martin Hřídel.

Kuriozitou zápasu bylo, že Kladno jej odehrálo v zapůjčených starých baníkovských oranžovo-modrých dresech a jmenovky hráčů přelepoval a nově psal trenér Hřídel. V tmavě modrých, které si Středočeši do Ostravy přivezli, jim rozhodčí Kovařík nedovolil nastoupit. Zdálo se mu, že bleděmodré rukávy jsou hodně podobné těm na bílomodrých dresech domácího týmu.

Baník Ostrava - Kladno 1:0 (0:0)
Branka: 72. Svěrkoš. Rozhodčí: Kovařík - Kordula, Santarius. ŽK: Svěrkoš, Marek - Killar, Zachariáš, Pavlík, Šilhan. Diváci: 9245.
Sestava Ostravy: Vašek - Řezník, Neuwirth, Bolf, Tchuř - Rajtoral, Marek, Lukeš, Lička (90. Metelka) - Svěrkoš (84. Mičola), Střihavka (76. Zeher). Trenér: Večeřa.
Sestava Kladna: Pavlík - Bartoš, Killar, Gross, Hajník - Dubský - Mašanský (60. Kabele), Šisler, Holub (75. Šilhan), Cigánek - Zachariáš (86. Farbák). Trenér: Hřídel.

Reklama

Související témata: