Hlavní obsah

Šenkeřík vystřelil Slavii výhru nad nováčkem z Příbrami

Jan CíchaSport.cz

Ve středeční předehrávce 2. kola Gambrinus ligy zavítal na půdu pražské Slavie nováček z Příbrami. Hosté dlouho drželi bezbrankový stav, ale bod přesto nezískali. O osudu utkání rozhodl po hodině hry útočník Zdeněk Šenkeřík a třináct tisíc diváků v Edenu se tak mohlo radovat z prvních letošních bodů.

Článek

Fotbalisté Slavie Praha ve svém úvodním domácím duelu přivítali v Edenu nováčka z Příbrami a hned od úvodních minut si vytvořili mírný tlak. Po čtvrt hodině hry rozehrál Jarolím nakrátko roh s Tavaresem, francouzský záložník Jarolímovi míč vrátil a následný centr nasměroval Necid jen těsně vedle levé tyče.

Na domácí lavičce neseděl jako obvykle trenér Karel Jarolím, který byl v Itálii sledovat Fiorentinu, se kterou se Slavia utká ve třetím předkole Ligy mistrů. Mužstvo tak vedli asisenti Petr Vrabec s Pavlem Řehákem. "Myslím, že to velkou roli nehrálo. S trenérem jsme byli v kontaktu, takže věděl, jak zápas probíhá," řekl na pozápasové tiskové konferenci Vrabec.

To však bylo na dlouhou dobu ze strany úřadujícího mistra vše. Příbramští hru vyrovnali a nepouštěli červenobílé do šancí. "Snažili jsme se hrát ze zajištěné obrany, abychom nedostali gól z rychlého protiútoku," poznamenal Brabec.

Do střelecké příležitosti se domácí dostali až po 37 minutách, ale Jarolímovu bombu brankář Krbeček s vypětím všech sil vytáhl nad břevno. Po následném rohu přiťukl Tavares míč Necidovi, před kterým na poslední chvíli odkopl do bezpečí jeden z hostujících obránců.

Ze závěrečného tlaku na konci prvního poločasu už slávisté kromě několika závarů před brankou Příbrami nic nevytěžili a tak šla obě mužstva do kabin za bezbrankového stavu. Po poločase však sešívaní opět výrazněji zahrozili. V 50. minutě tečoval střelu Jarolíma z přímého kopu Necid těsně vedle pravé tyče a hosté si oddechli.

Šenkeřík uspěl technickým obloučkem

Pražané svého soupeře přišpendlili před jeho šestnáctku, ale jejich snažení končilo povětšinou před pokutovým územím brankáře Krbečka. Vytouženého gólu se 13 tisíc diváků v Edenu dočkalo až v 61. minutě. Dušan Švento prošel středem hřiště a uličkou našel nabíhajícího Šenkeříka, který technickým obloučkem přehodil příbramského gólmana.

Vstřelená branka domácí povzbudila a nadále tlačili Příbramské, kteří si museli  pomáhat fauly, do defenzívy."Ve druhé půli jsme Příbram zatlačili a podařilo se nám vstřelit branku, mužstvu to dalo sílu," všiml si Vrabec. Náznak šance si přesto hosté dokázali vypracovat. V 66. minutě centroval z pravé strany Huňa, ale Borek nedokázal zpracovat a nabídnutou příležitostí opovrhl.

Jarolím mohl v závěru výsledek pojistit

V 87. minutě se zrodila obrovská šance Slavie. Příbramský Müller zahrával přímý kop, který však nasměroval pouze do zdi a od té se míč dostal až k Jarolímovi. Slávistický záložník přesprintoval více než polovinu hřiště, ale tváří v tvář Krbečkovi neuspěl.

"Nevypadalo to, že by hráči cítili tlak. Byli jsme schopni se Slavií držet tempo a to i díky tomu, že jsme hráli disciplinovaně a takticky," řekl po utkání italský kouč ve službách Příbrami Massimo Morales a pokračoval: "Slavia do druhého poločasu vystřídala. Poslala do hry dalšího útočníka a bylo jasné, že budeme mít mnohem více problému v obraně. Po obdržené brance bylo jasné, že tým jako Slavia se to bude snažit udržet."

Slavia Praha - 1. FK Příbram 1:0 (0:0)
Branka: 61. Šenkeřík. Rozhodčí: Kocourek - Chytil, Gallo. ŽK: Latka - Mišun. Diváci: 13 168.
Sestava Slavie: Vaniak - Suchý, Latka, Brabec, Jablonský (70. Šiklič) - Janda (46. Černý), Tavares, M. Jarolím (90. Gebre Selassie), Švento - Necid, Šenkeřík. Trenér: Vrabec.
Sestava Příbrami: Krbeček - Plašil, Müller, J. Štochl, Pleško - Huňa, Nechvátal, Oguzhan (72. Pilík), Mišun (80. Tomašák) - De Oliveira (80. Štochl), Borek. Trenér: Morales.

Reklama

Související témata: