Hlavní obsah

Brno - Liberec 4:1Kanonádu Brna nad Libercem načal první trefou Kalivoda

MinutaMin. Tým Hráč Akce
24. Kalivoda 1 : 0
36. Švejnoha 2 : 0
53. Besta 3 : 0
54. Došek 4 : 0
57. Kerić 4 : 1

BRNO

Brňané navázali na výhru v úvodním ligovém kole v Příbrami a nečekaně snadno si poradili ve výtečné atmosféře s Libercem 4:1. Hosté naopak nezopakoval solidní výkon z vítězné premiéry proti Slavii. Jihomoravané položili základ tříbodovému zisku dvěma góly už v první půli a po pauze přidali další dvě slepené branky, jimiž srazili soupeře definitivně do kolen. Díky lepšímu skóre vedou po dvou kolech tabulku nejvyšší soutěže.

Článek

Po desetiminutovém oťukávání převzali aktivitu domácí. Střeštík ovšem neměl ve výhodné pozici přesnou mušku a po závaru v liberecké šestnáctce se poté balón po Bestově střele otřel o tyč. Tentýž hráč pak po rohu zblízka přestřelil.

V závěru úvodní půlhodiny se už Brno dočkalo. David Kalivoda převzal na pravé straně míč a poté, co se skvěle zbavil dotírajících Holeňáka s Janů, křížnou střelou otevřel skóre. „Mám velikou radost, že jsem se trefil hned v prvním zápase před brněnskými fandy. Napadali jsme soupeřovu rozehrávku už v hloubi pole, což hostům činilo značné problémy,“ povšiml si záložník, který v letním přestupním termínu přišel na jih Moravy ze Slavie.

Už za jedenáct minut se solidně zaplněné hlediště radovalo podruhé. Polách rozehrál z pravé strany přímý kop a nepokrytý Švejnoha vydařeným volejem pojistil brněnské vedení. Až v závěru poločasu Severočeši trochu ožili, avšak do přestávky vážněji domácí branku neohrozili.

Hned po změně stran Brňané opět ovládli hru. Střeštíka ještě vychytal ve stoprocentní šanci Zlámal a od další pohromy uchránil poté Liberec Košťál, jenž v posledním okamžiku ukopl míč Doškovi.

Potom ale už znovu přišly velké chvíle domácího mužstva. Besta technicky obstřelil po Doškově přihrávce Zlámala a Brno vedlo 3:0. Čtvrtý gól přidal po Střeštíkově centru nechytatelnou hlavičkou zcela volný Došek. Vzápětí hosté snížili. Burešovu hrubku potrestal dělovkou z hranice velkého vápna Kerič a ukončil tak ligovou neprůstřelnost brněnského brankáře, která trvala dlouhých 455 minut.

Po inkasovaném gólu domácí zpozorněli a opět měli častěji balón na kopačkách, avšak do vyložených příležitostí se už tak často nedostávali. V 70. minutě se k nim přiklonilo štěstí, když Dočkal pálil do břevna.

Liberečtí sice ani pak nesložili zbraně a až do závěrečného hvizdu se snažili aspoň zkorigovat výsledek, avšak v koncovce byli bezzubí. V posledních dvou minutách absolvoval prvoligový debut brněnský záložník Zdeněk Polák, který je bratrem reprezentanta Jana.

1. FC Brno - FC Slovan Liberec 4:1 (2:0)
Branky: 24. Kalivoda, 35. Švejnoha, 52. Besta, 53. Došek - 55. Kerič. Rozhodčí: Franěk - Filípek, Handlíř. ŽK: Střeštík, Polách. Diváci: 6250.
Brno: Bureš - Švejnoha, Trousil, Živný, Čoupek - Kalivoda (82. Baláž), Mareček, Polách (88. Polák), Střeštík (76. Večeřa) - Besta, Došek. Trenér: Uličný.
Liberec: Zlámal - Radzinevičius, Holeňák, Košťál, Janů (79. Vulin) - Dočkal, Bílek, Frejlach, Papoušek (59. Dittrich) - Blažek, Kerič (64. Smetana). Trenér: Škorpil.

Reklama

Související témata: