Hlavní obsah

Kladenský kouč Hřídel: Sezóna pro nás začíná až teď

Zdeněk PavlisSport.cz

O své premiéře v roli hlavního trenéra měl Martin Hřídel trochu jiné představy. O vykročení Kladna do podzimní části fotbalové ligy rovněž. Realita je však tvrdá – Středočeši nejenže nemají po dvou kolech na kontě ani bod, ale nevstřelili zatím ani jediný gól, takže se topí u dna tabulky. „A přitom jsme alespoň v remízu, anebo v případě mimořádného štěstí dokonce v jednu výhru skutečně věřili,“ přiznal v rozhovoru pro Sport.cz nový kladenský kouč.

Foto: SK Kladno

Trenér fotbalistů Kladna Martin Hřídel

Článek

Před startem ligového podzimu jste se kasali, že navzdory těžkému losu budete bodovat. Asi jste měli moc velké oči…

Ale to žádné velké oči nebyly. V přípravě jsme hráli někdy až tak dobře, že nás to samotné překvapovalo, takže jsme skutečně věřili, že navzdory těžkému losu můžeme uspět a bodovat. Počítali jsme, že alespoň bod uděláme a že s trochou štěstí bychom mohli jeden zápas i vyhrát.

Jenže na Bazalech jste v prvním kole navzdory solidnímu výkonu nakonec ani remízu neuhráli a v neděli vás vyškolila Sparta i s týmem plným mladíků.

Proti Baníku jsme bohužel nevyužili několika slibných možnosti, jež se nám nabídly, takže jsme se vrátili s prázdnou, Sparta pak byla jasně nad naše síly. A to přesto, že nastoupila v improvizovaném složení a že jsme si na ní dost věřili. Takže sezóna pro nás vlastně začíná až nyní.

V duelu se Spartou dost překvapilo, že jste nechal na lavičce zkušené hráče a vsadil na fotbalisty, kteří nemají s ligou příliš zkušeností. Nebyl to až příliš velký trenérský  risk, který se vám musel zákonitě vymstít?

Během přípravy vykrystalizovala sestava, která vyrukovala na ostravských Bazalech a po předvedeném výkonu si zasloužila, aby dostala příležitost i proti Spartě. I proto seděli zkušení hráči Szabo, Procházka či Strnad jen mezi náhradníky. Jenže devadesát minut proti Pražanům nám jasně ukázalo, že někteří hráči prostě ještě nedosáhli takových kvalit, aby mohli nastupovat v základní sestavě.

Čím si vysvětlujete, že po víc než solidním výkonu v Ostravě na domácím hřišti zkolabovali?

Prostě neunesli tíhu zápasu a nedovedli se vypořádat s tím, že hrají proti Spartě. Není to jen o fotbalovém kumštu, i když Sparta názorně demonstrovala, že nejen její základní sestava je hodně silná, je to o jejich myšlení a hlavách.

Jenže v hlavách vašich svěřenců teď bude určitě nevydařený start do ligového podzimu ležet. Nemáte obavy z toho, aby je dvě prohry a nula na bodovém kontě neuvrhla do ještě větší krize?

Něco takového vůbec nepřipouštím. Teď se prostě spolehneme na zkušené hráče a do dalšího zápasu půjdeme tak, jako by liga právě startovala. Vždyť jsme teprve na samém začátku soutěže, takže je nesmysl mluvit po dvou prohrách o nějaké krizi.

Musíte v tuto chvíli dost závidět svému sparťanskému kolegovi Vítězslavu Lavičkovi, s nímž vás pojí společná liberecká trenérská stopa.

Hlavně mu musím gratulovat, protože jeho práce už je i na Spartě patrná. V Liberci jsme se míjeli, ale angažmá pod Ještědem nás vlastně spojuje a já nepřestanu opakovat, že Víťa je jedním z největších a nejlepších odborníků v naší lize. Už to, že v Liberci dokázal získal titul s týmem oslabeným o pět klíčových hráčů, vypovídá o jeho mimořádných kvalitách.

Reklama

Související témata: