Hlavní obsah

Jablonec - Ostrava 2:1Jablonec srazil Baník ze vzduchu a udržel neporazitelnost

MinutaMin. Tým Hráč Akce
6. Pavlík 1 : 0
71. Hesek 2 : 0
82. Lukeš 2 : 1

Milan VlčekSport.cz

Fotbalisté Jablonce nezaváhali bodově ani podruhé a v pondělní dohrávce 2. kola Gambrinus ligy porazili ambiciózní tým Baníku Ostrava na domácím hřišti 2:1. Severočechům vyšla, tak jako na úvod ligy, standardní situace, kdy skvěle zahraný kop Igora Žofčáka dopravil hlavou do soupeřovy branky Pavlík. Druhý úder přišel opět ze vzduchu také po Žofčákově centru, za Baník snižoval kapitán Lukeš.

Článek

„Baník jsme nepouštěli do hry. Atakovali jsme soupeře ve středu hřiště, agresivní hrou jsme vedení dobře drželi,“ charakterizoval stručně průběh zápasu šťastný jablonecký kouč František Komňacký.

Poprvé v sezóně se v základní sestavě jabloneckého týmu objevil navrátilec David Lafata, jenž již v šesté minutě poznal tvrdost českých trávníků a po faulu zkušeného Reného Bolfa zůstal chvíli ležet na zemi. Ostravský řízný stoper si tak vysloužil žlutou kartu.

Severočeši dokázali standardní situaci využít maximálně, když skvěle zahraný Žofčákův kop usměrnil ve vápně za Vaškova záda hlavou Pavlík. Jabloneckým tak i v druhém utkání po sobě vyšlo využití standardní situace. Hosty jakoby rychlá branka zaskočila, nemohli najít recept, jak proniknout do jablonecké defenzívy.

Ofenzivní síla v podobě kvarteta Střihavka, Svěrkoš, Lička a kapitán Lukeš se dokázala jen těžko prosadit. Nehledě na to, že další špílmachr Otepka na konci dvacáté minuty neudržel nervy a při obrané činnosti vytasil proti soupeři dvě kosy, za což byl k údivu severočeských fandů sudím jen pokárán. I když se Baníku na hřišti příliš nedařilo, jeho fanoušci jej vydatně podporovali a ve svém sektoru zaplnili takřka všechna místa.

„Trvá to, než si na sebe hráči zvyknou. Než se stereotypy posunou dál. Příležitosti byly výborné, bohužel jsme je neproměnili. I útočené duo Svěrkoš se Střihavkou se musí sehrát,“ řekl k ofenzívě svého celku ostravský kouč Karel Večeřa.

Po půlhodině hry o sobě dal znovu vědět severočeský forvard Lafata, jenž se za šestnáctkou soupeře se střelou příliš nerozpakoval. Ta jen o trochu minula levou tyč ostravské branky. Když se hostům nepodařilo využít ani proniknutí do vápna soupeře ve třech proti dvěma, šly oba týmy do kabin za stavu 1:0 pro domácí.

V závěru snižoval Lukeš

Hráči se ve druhé půli rozjížděli pomalu. V 59. minutě se po přihrávce ze středu hřiště dostával do vápna domácích ex-slávista Střihavka, sám ale váhal se střelou, a tak s jeho pokusem z velkého úhlu neměl Špit v jablonecké bráně velké problémy.

O vyrovnání se mohl postarat Bolf, jeho hlavičku po zahraném rohovém kopu jablonecký gólman s vypětím všech sil vyrazil, následná dorážka ostravského celku mířila mimo domácí svatyni. Hosté si vytvořili gólovou šanci i v 71. minutě. To zblízka střílel nejlepší kanonýr loňské sezóny Svěrkoš, Špit byl pozorný. Udeřili tedy opět domácí. Byl to opět Žofčák, který z leva načechral míč na hlavu střídajícího Heseka, jenž navýšil skóre na 2:0.

„S Igorem Žofčákem jsme toho prožili hodně v Ružomberoku. Spolu jsme dosáhli úspěchu v podobě titulu, vítězství v poháru i zápasy v předkole Ligy mistrů. Hodně jsem na něj sázel, jsme tak trochu na společné vlně, i co se fotbalové stránky týče. Vím, že je to hráč, který je i pro českou ligu kvalitní,“ pochválil svého svěřence a úspěšného exekutora centrovaných míčů Komňacký.

Snížit se ostravskému celku podařilo v 82. minutě, kdy kombinaci ve vápně soupeře dokázal střelou ke vzdálenější tyči zužitkovat kapitán Lukeš. „Viděli jsme po celé utkání velice dobrý fotbal. Bohužel jsme dostali z první standardky branku. Ve druhém poločase nás přibrzdila komplikovaná hra. Nám se akce dařily po zemi. Tak jak jsme snížili na 1:2, jsme měli produkovat vícero šancí,“ stěžoval si po utkání trenér Večeřa, že jeho tým neuplatňoval kombinační hru po zemi po celé utkání.

FK Baumit Jablonec - FC Baník Ostrava 2: 1 (1:0)
Branka: 6. Pavlík, 71. Hesek - 82. Lukeš. ŽK: Klapka, Huber, Zábojník - Bolf, Svěrkoš, Neuwirth. Rozhodčí: Adam, Lhoták, Mencl. Diváci: 4420.
FK Jablonec: Špit - Zábojník, Homola, Huber (90. Eliáš), Hamouz - Michále, Loučka, Pavlík, Žofčák - Klapka (75. Valenta), Lafata (61. Hesek).
Baník Ostrava: Vašek - Marek, Neuwirth, Bolf, Tchuř - Rajtoral, Lukeš, Lička (76. Mičola), Otepka - Střihavka, Svěrkoš.

Reklama

Související témata: