Hlavní obsah

Galásek vyprodá Bazaly, je před šlágrem s Brnem přesvědčen Lička

OSTRAVA

Ostravské Bazaly by měly být v sobotu večer vyprodané. A nejen proto, že Baník vyrukuje k moravskému derby s Brnem, jež po dvou kolech vede tabulku fotbalové ligy. V dresu Baníku se totiž po dlouhých dvanácti letech zase představí Tomáš Galásek, jenž ve čtvrtek podepsal roční smlouvu. „I proto očekáváme, že bude plný dům,“ svěřoval se natěšený generální manažer Verner Lička pro Sport.cz.

Článek

Rokování o Galáskově návratu na Bazaly se vlekla dlouho. Vlastně už od jara, kdy se osud jeho Norimberku naplnil a klub po sestupu z bundesligy oznámil, že na další služby českých legionářů Blažka, Kollera a Galáska reflektovat nebude.

Lička: Nemělo smysl ho přemlouvat

„Samozřejmě že jsme hned zbystřili, protože Galáskův návrat do Baníku by byl pro naše mužstvo jakýmsi bonusem navíc. Nemělo ale smysl na něho tlačit, nebo mu dávat nějaká ultimata, jezdit za ním, přemlouvat ho. Lepší bylo nabídnout mu příležitost, aby poznal, jak se během uplynulých dvanácti let změnilo mužstvo a do jakých sfér se posunul náš klub,“ vysvětloval Verner Lička, jakou strategii při lákání Galáska na Bazaly zvolil.

„My totiž máme s návraty svých hráčů jen ty nejlepší zkušenosti,“ přidával a hned jmenoval Bolfa, Střihavku, Svěrkoše a také svého syna Maria, fotbalisty, kteří po angažmá v cizině dres Baníku zase oblékají.

Co řekne, to bude svaté 

O návrat zkušeného defenzivního záložníka moc stál. Trenér Karel Večeřa pochopitelně také. „A nejen pro jeho obrovské zkušenosti a fotbalové kvality. Galásek je mimořádně inteligentním fotbalistou, který bude trenérovou prodlouženou rukou na place. Co on řekne, to bude pro ostatní svaté,“ je Lička přesvědčen, že s Galáskem v sestavě by Baník v pondělí v Jablonci rozhodně neprohrál. Dokonce i vlastní zkušenost přidává. „Sám si vzpomínám, jak nás dokázal dirigovat a na hřišti srovnat Rosťa Vojáček.“

Formality jsou vyřízené, nastoupit může 

Galásek, jenž si před dvanácti lety přestup do Wiellem II Tilburg vytrucoval, neboť zmizel v Nizozemsku a i zastavení činnosti na dlouhé měsíce riskoval, se v sobotní bitvě na moravském poli na 99 procent v dresu Baníku objeví.

„V Norimberku mu skončila smlouva, takže se stal amatérem, všechny potřebné formality jsme už také vyřídili, trenér Večeřa ho postavit chce. Záleží tudíž jen na tom, jak se bude sám  cítit,“ je Lička přesvědčen, že vyprodané Bazaly zažijí v duelu s Brnem velký Galáskův návrat.

Reklama

Související témata: