Hlavní obsah

Pohárovým zástupcům půjde ve fotbalové lize o nápravu reputace

PRAHA

Po nevydařeném týdnu českých zástupců v pohárové Evropě si budou chtít hráči Liberce, Slavie a Sparty spravit chuť ve třetím kole tuzemské ligy, v níž se již pomalu začíná krystalizovat tabulka. Po odehraných třech kolech již může mezi některými týmy vzniknout až devítibodový rozdíl. K dvoustým utkáním mohou nastoupit útočníci Petr Švancara z Viktorie Žižkov a Jan Nezmar z libereckého Slovanu.

Článek

Slávisté si budou chtít v Plzni po nevydařeném úvodním zápase třetího předkola Ligy mistrů v italské Florencii zlepšit náladu. „V naší hře se musí objevit to, co nám chybělo proti Fiorentině, a to je důrazná a efektivní útočná fáze,“ připomíná kouč sešívaných Karel Jarolím, který si přeje, aby jeho tým před odvetou Ligy mistrů psychicky povzbudila ligová vítězství.

Proti Plzni bude Jarolím postrádat hned šestici hráčů, mimo jiné Šmicra, Dřížďala či poslední letní posilu Slováka Grajciara. Sestava Viktorie prošla v létě velkými změnami - přišla sparťanská kolonie v čele s Horváthem či Rezkem. „Dopředu mají nebezpečné hráče, ale chceme vyhrát a zvednout si sebevědomí do dalších zápasů,“ řekl před utkáním obránce červenobílých Martin Latka, který poslední zápas svého týmu ve Štruncových sadech sledoval pouze z lavičky.

Kladno chce na Spartu zapomenout   

Na hřišti Viktorie Žižkov se odehraje zápas Bohemians Praha - Kladno. Bohemians v minulém kole uhráli bezbrankovou remízu v Českých Budějovicích a další body by rádi získali proti Kladnu, které zatím oba duely prohrálo. V tom posledním podlehli Středočeši doma Spartě. „Nepovedený zápas se Spartou nechceme hráčům připomínat. Víme, že nás čeká těžké utkání, v přípravě jsme se soupeřem hráli dvakrát a ani jednou jsme nevyhráli. Jsme nohama pevně na zemi,“ nechal se slyšet pro stránky kladenského klubu kouč Martin Hřídel.

Nezmar čeká na jubilejní start

Na poslední kolo by nejraději zapomněly oba týmy, které se v pondělí večer střetnou na stadiónu u Nisy. Domácí Liberec podlehl o minulém víkendu Brnu 1:4 a Teplice prohrály v Praze na Žižkově 0:3. „Máme co napravovat, oni také,“ řekl pro teplický web obránce Antonín Rosa.

Teplicím se pod Ještědem dlouhodobě nedaří, z posledních dvanácti vzájemných zápasů dokázali svěřenci kouče Jiřího Plíška získat pouhých deset bodů za dvě výhry a čtyři remízy. Navíc v posledním utkání v Liberci Tepličtí prohráli 0:4. „Opravdu se nám tam nedaří, ale teď je nejbližší možnost bilanci změnit,“ přeje si Rosa. Trenér Plíšek se bude muset obejít bez zraněných Merziče, Smíška a Gašparíka. V liberckém dresu se k jubilejnímu 200. startu chystá Jan Nezmar

Kozáčik zatím jako jediný neinkasoval

Fotbalisté Sparty mají na svém kontě po dvou ligových kolech plný bodový zisk a v neděli by na Letné rádi získali další vítězství. Soupeřem jim bude olomoucká Sigma, která je o dvou výhrách 2:1 také stoprocentní. Sparťané musí překousnout prohru 1:2 ve 3. předkole Ligy mistrů proti Panathinaikosu Atény a tuší, že jejich šance na postup nejsou příliš vysoké. „Šance je malá, to všichni víme. Teď se ale soustředíme na zápas s Olomoucí, ve kterém chceme bezpodmínečně zvítězit,“ řekl na webových stránkách klubu obránce Michal Kadlec.

Olomoučtí v posledních dvou vystoupeních na Letné shodně prohráli 0:1, navíc letenský gólman Matúš Kozáčik jako jediný zatím v letošním ligovém ročníku nedostal branku.

Žižkovský Švancara před 200. startem

Do Zlína zavítá tříbrankovou výhrou nad Teplicemi posílená Viktoria Žižkov. Zlínští jsou zatím v tabulce předposlední bez jediného získaného bodu a se skórem 0:2. Přesto má kouč Viktorie Stanislav Griga před utkáním obavy. „Víme, že Zlín je doma hodně nebezpečný a umí soupeře hodně potrápit. Navíc ho po dvou porážkách čeká hodně důležitý zápas,“ nechal se slyšet Griga, který nemůže počítat s Radkem Bukačem, jenž se zotavuje po svalovém zranění. Na dvoustý start v lize se chystá žižkovský forvard Petr Švancara.

Prestižní derby na Bazalech

Prestižní moravské derby nabídne duel Ostravy s vedoucím Brnem. Baníku se nepovedla dohrávka posledního kola, ve které prohrál na hřišti Jablonce po nevýrazném výkonu 1:2. Přesto mají Slezané v lize ty nejvyšší ambice. Zatím stoprocentní Brno si v minulém kole smlslo na Liberci, které na domácí půdě přejelo v poměru 4:1.

V ostravském dresu se v prvním utkání po dvanácti letech pravděpodobně představí bývalý reprezentační kapitán Tomáš Galásek, jenž se klubu upsal na jeden rok. „Určitě je to posílení mužstva. Galásek má odehráno moře zápasů v ligových soutěžích i v reprezentaci. Baníku má co dát,“ řekl pro klubový web kouč Brna Petr Uličný, jenž stále nemůže počítat s marody Lejsalem, Kunclem a Lirou.

Jihočeši chtějí z Příbrami tři body

První ligové body po návratu z druhé ligy chtějí na domácím trávníku proti Českým Budějovicím vybojovat hráči Příbrami, kteří zatím nestačili ani na Brno, ani na Slavii. Nutno přiznat, že vždy jen po nejtěsnější prohře 0:1. Ani České Budějovice nemají velký důvod k radosti. Z odehraných dvou zápasů získaly jen bod za bezbrankovou domácí remízu proti nováčkovi Bohemians Praha. „Do Příbrami jedeme s cílem získat tři body. Soupeř má velmi nebezpečné a zkušené mužstvo, kde je navíc hned několik zahraničních hráčů,“ varuje své svěřence na klubovém webu budějovický kouč Jan Kmoch.

Zlomí Jablonec bilanci?

Zatím stoprocentní Jablonec přivítá na svém stadiónu ambiciózní Mladou Boleslav, v jejímž dresu se v minulém kole poprvé od svého návratu na české trávníky trefil Michal Papadopulos, a rozhodl tak o výhře svého týmu nad Zlínem 1:0. Severočechům se mladoboleslavský tým nepodařilo porazit již tři roky, teď chtějí bilanci změnit a tři body získat.

Gambrinus liga - 3. kolo:
Sobota 16. srpna:
17:00 Plzeň - Slavia Prahaon-line
19:00 Ostrava - Brnoon-line
19:00 Zlín - Žižkovon-line
Neděle 17. srpna:
14:30 Bohemians Praha - Kladnoon-line
17:00 Příbram - České Budějoviceon-line
17:00 Sparta Praha - Olomoucon-line
20:15 Jablonec - Mladá Boleslavon-line
Pondělí 18. srpna:
20:00 Liberec - Tepliceon-line

Reklama