Hlavní obsah

Podzimní pozitivum mistrovské Slavie? Snad jen Necid!

Zdeněk PavlisSport.cz

Mistrovská Slavia měla o vstupu do ligového podzimu úplně jiné představy. Bídný začátek a pouhé čtyři body po třech odehraných kolech ale vrátily Pražany rychle na zem. Zvláště po sobotním duelu v Plzni, kdy ani proti soupeři hrajícímu padesát minut jen o deseti bez vyloučeného Petržely nedokázali vnucující se výhru udržet a nakonec brali jen bod. „O další dva jsme se připravili sami,“ ukázal trenér Karel Jarolím na svůj tým.

Článek

Třetí podzimní ligové vystoupení mistrovského týmu se neslo v duchu pohárové kolapsu ve Fiorentině. Fotbal bez pohybu, rychlosti, nápadu a důrazu nemohl platit na Italy, ale ani na Plzeň.

Předligové přísliby se rozplynuly

„Chybí nám podstatně větší soustředěnost. A to v přípravě mnohé nasvědčovalo tomu, že by naše hra fungovat měla,“ láme si slávistický kouč Karel Jarolím hlavu nad tím, proč se ve třech ligových a jednom pohárovém duelu zcela rozplynuly veškeré přísliby, jež výkony jeho týmu před vstupem do mistrovského podzimu naznačovaly.

Přitom ve slávistickém kádru nedošlo v porovnání s mistrovským jarem k vůbec žádným změnám, ba naopak – do mužstva se vrátil uzdravený Švento, z hostování stáhli Pražané Necida a Jablonského, přišly nové akvize Šiklič, Grajciar, Litteri a spol., takže konkurence je mnohem větší. A navíc – i domov už Slavia má, takže výmluvy na věčné kočování jednou provždy padly.

Klady se trenérovi hledají těžko

„Pozitivum vidím snad jen v tom, že se začíná prosazovat mladý Tomáš Necid. V Liberci nastoupil do druhé půle a hned dal gól, v Plzni se objevil na hřišti od začátku a branku vstřelil zase. A navíc se dostával i do dalších šancí,“ musí se Jarolím spokojit s málem.

Jinak jen vypočítává, co všechno mu ve hře jeho týmu scházelo a schází. „Kvalitnější hra v první řadě, což je má výtka hráčům hlavně do momentu, než v Plzni došlo k vyloučení Petržely. Neměli soupeři ponechávat prostor a už vůbec ne ponechat Horvátha rozehrávat, jenže nic z toho nesplnili. Prohrávali osobní souboje, takže právě Horváth se dostával lacino k míčům,“ vyčítal svému týmu.

Kritických přípomínek má hodně

Pochopitelně že Jarolím ze sebe sypal i další kritické připomínky – v Plzni postrádal, a obecně mu schází větší důslednost, soustředění na hru, využívání šancí, koncentrace na obrannou činnost. Rychlost, důraz a dynamika také, to se ví.

„Právě tyto atributy měly na oslabenou Plzeň platit a my tak měli po půli hrát. Jenže zůstalo u slov v kabině,“ zlobil se slávistický trenér. Závěr zápasu ho pak vytočil úplně.

„Od soupeře hrajícího jen v deseti se nechat zatlačit před vlastní šestnáctku a dovolit mu zahrávat jednu standardní situaci za druhou, to bylo trestuhodné. Závěr jsme absolutně nezvládli a sami se o dva body připravili,“ neměl Jarolím pro své hráče omluvu.

Jarolím: Bodová trhlina příjemná není

Aby ne, když ztráta jeho mistrovského týmu začíná už v úvodu podzimu povážlivě narůstat. Po třech kolech pouhé čtyři body, to je víc než citelný zásah do slávistických propočtů, jejichž výslednicí je obhajoba titulu.

„Příjemné to pro nás opravdu není, protože bodová trhlina se objevila hned v úvodu podzimu. V Liberci jsme body ztratili úplně zbytečně, v Plzni jsme k nim měli podstatně blíž, a přesto jsme získali jen jeden. Příjemný začátek to pro nás rozhodně není,“ je si Karel Jarolím moc dobře vědom manka, jež jeho mužstvo hned v úvodu ligového podzimu nasbíralo a které teď bude muset pracně dohánět. Tedy, pokud chce na obhajobu titulu skutečně pomýšlet.

Reklama

Související témata: