Hlavní obsah

Sparta - Olomouc 1:1Sparta po lekci od Řeků dostala další ránu

MinutaMin. Tým Hráč Akce
55. Slepička 1 : 0
81. Kazár 1 : 1

PRAHA

Letenská mizérie pokračuje. Po zpackaném pohárovém vystoupení uprostřed týdne proti řeckému Panathinaikosu totiž Sparta na domácím hřišti jen remizovala 1:1 s Olomoucí, takže si na konto připsala první podzimní ligové manko. "A přitom jsme věděli, že po sobotních ztrátách Brna, Ostravy a Slavie můžeme jít do trháku," přiznal pro Sport. cz kouč Vítězslav Lavička, jak moc ho bodová ztráta mrzí.

Článek

Nebylo to pro Spartu po středeční řecké lekci vůbec nic jednoduchého, neboť Hanáci na Letné zlobili. Hlavně Hubník byl při chuti a dvakrát Kozáčika pořádně vystrašil. To když se už po sedmnácti minutách procpal do šance, kterou domácí gólman likvidoval a pak po půlhodině vyslal z 25 metrů dalekonosnou střelu, která svištěla snad jen půl metru nad břevnem. A protože se k Hubníkovi přidávali také Melinho a Hořava, museli se mít domácí náramně na pozoru.

Oba trenéři měli výhrady

"Hlavně proto, že nám scházel pohyb a hráli jsme málo aktivně," vyčítal svým hráčům letenský kouč Lavička. "Ani my nehráli dobře. Byl to oboustranně upracovaný a neurovnaný fotbal," měl k úrovni zápasu výhrady i olomoucký trenér Zdeněk Psotka.

Až po půlhodině začali Lavičkovi svěřenci nabírat dech, získávat převahu a dostávat se k olomoucké bráně častěji než v úvodu zápasu. Za zvýšenou aktivitu však odměněni nebyli, i když Kulič se v 37. min. do velké šance prodral, ale už pořádně nevystřelil, Kladrubský ho vzápětí nepovedeným volejem napodobil, takže vedení měl tři minuty před přestávkou na hlavě Berger. Po parádním centru Kladrubského však posadil míč jen na spojnici tyče s břevnem, takže Hanáci vteřinu smrti přečkali a bezgólové skóre drželi. "Právě neproměňování takových šancí nás sráží. Přitom v tréninku se jim neustále věnujeme, jenže přijde zápas, kdy jsou hráči pod psychickým tlakem, a všechno je jinak," povzdechl si Lavička.

Obrovský tlak zúročený jen jedním gólem

Co se nepovedlo Bergerovi před přestávkou, mohl zařídit Kulič hned po ní. Olomoučtí obránci na něho v šestnáctce úplně zapomněli, jenže on tváří v tvář Drobiszovi zmateně čekal, zda snad sudí nezapíská ofsajd.  Hvizd nepřišel, ale Kulič panikařil dál a po zbytečné kličce trefil jen gólmana. K ofenzívě ale každopádně zavelel, takže Sparta za deset minut skutečně vedla. Střela Bergra ještě cíl nenašla, Voříškův trestný kop vytáhl brankář Hanáků na roh, ale proti ráně Slepičky už nárok neměl.

"Začali jsme druhou půli stašně špatně, nedokázali si dát jednu dvě přihrávky a tím jsme vlastně Spartu do obrovského tlaku pustili," nemohl kouč Hanáků Psotka pochopit, co se s jeho mužstvem stalo.

Lavička: Byla to naše chyba

Až přespříliš uklidnění Pražané chtěli vývoj zápasu už jen kontrolovat, takže se stáhli, čekali na soupeře a svou příležitost. "A my jich měli tolik, že jsme mohli přidat alespoň dva další góly," narážel autor vedoucí branky Slepička na příležitosti Kladrubského a hlavně střídajícího Doška.

"Jenže jsme je zase neproměnili, což byl pro soupeře signál, že se může o vyrovnání pokusit. Chyba byla jednoznačně na naší straně," vyčítal svým svěřencům Lavička, že zápas nerozhodli a že osm minut před koncem přišel zákonitý trest. Olomoucký náhradník Kazár vyrovnal a po středeční výuce od Panathinaikosu připravil Spartě další trpkou lekci, neboť Pražané navzdory hektickému závěru už strhnout výhru na svou stranu nedokázali.

Kazár olomouckým žolíkem

"Šel jsem na hřiště s tím, že se o vyrovnání pokusím a ono to zase vyšlo. Už když jsem viděl Kozáčika proti sobě vybíhat, měl jsem jasno, že ho zkusím přehodit," radoval se střelec Tomáš Kazár, který se stal už podruhé olomouckým spasitelem. Před týdnem přišel na trávník jako žolík a zápas s Plzní rozhodl, na Letné zase střídal a dal opět gól. "Ta branka je odměnou všem mým spoluhráčům, kteří celý zápas bojovali a remízu si zasloužili. Já byl na trávníku jen chvíli," odmítal chválu Kazár.

Olomoucký trenér Psotka mu dával za pravdu, neboť jeho dík směřoval hlavně k brankáři Drobiszovi. "On nás v závěru, kdy se Sparta dostala do obrovského tlaku, nesmírně podržel," kvitoval výkon svého gólmana, jenž Hanákům remízu vychytal.

Sparta-Olomouc 1:1 (0:0)
Branky: 55. Slepička – 82. Kazár. Rozhodčí: Adam – Slavík, Santarius ml. ŽK: Řepka – Janotka, Doležal,Škerle. 7491 diváků.
Sparta: Kozáčik – Voříšek, Řepka, Kučera, Kadlec – Vacek, Hušek, Kladrubský (86. Kušnír), Berger – Kulič (70. Holenda), Slepička (75. Došek).
Olomouc: Drobisz – Škerle, Komárek, Šuškavčevič, Heidenreich – Janotka (53. Doležal), Kaščák, Hořava (88. Hudec), Melinho – Hubník (79. Kazár), Ordoš.

Reklama