Hlavní obsah

I Lavička uznal, že sparťanské přísliby se zase rozplynuly

PRAHA

Přísliby a docela nadějné signály z aténské pohárové odvety s Panathinaikosem se rozplynuly do vytracena. Sparta se zase trápí, což v nedělním večerním derby s žižkovskou Viktorií názorně demonstrovala nejen svým věrným, ale na televizních obrazovkách i fotbalovému národu. „Naše hra má k atraktivitě opravdu daleko,“ uznává i sparťanský trenér Vítězslav Lavička.

Článek

Úterní kvalifikační odveta pod Akropolí vypadala slibně. Sparta sice i ve druhém utkání s Panathinaikosem prohrála a do vytoužené Ligy mistrů se nedostala, předváděný výkon a hra, na níž už jako by se projevoval Lavičkův trenérský rukopis, ale jistou naději pro budoucnost přece jen vzbuzovala.

Dobře, že už výkony a hru neomlouvá

V malém pražském derby se Žižkovem však jako když utne. Opět trápení, hledání, herní chaos. Znovu protrpěná cesta za třemi ligovými body. Zase krajně nepřesvědčivý výkon.

„Šli jsme sice brzy do vedení, ale pak už nám Viktorka nedopřávala prostor, což dělalo mým hráčům problémy,“ snažil se letenský kouč vysvětlit, proč se jeho tým tolik trápil. Omlouvat své svěřence a servírovaný fotbal však tentokrát kupodivu nemínil. „Chtěli jsme nabídnout kvalitnější hru. Snaha a bojovnost sice na hráčích vidět byla, ale spousta nepřesností také. Sami víme, že se potřebujeme zlepšit a povýšit výkon do jiných sfér,“ otevřeně přiznal Lavička, v dosavadním průběhu podzimu ke svým svěřencům a servírovaným výkonům až příliš shovívavý.

I on si totiž  uvědomuje, že sliby o atraktivním fotbale a lákání diváků do ochozů skloňované před sezónou zatím zůstávají pouze slovním balastem. Anebo si je to pod tlakem letenského vedení či názorů pronášených takřka unissono domácími fotbalovými experty nucen uvědomit, což je také jedno z možných vysvětlení.

Varianta na Chorvaty, v níž to skřípalo

Pro Spartu jen dobře, že Lavička takto otevřeně promluvil, že se neschovával za odchod Kadlece a výkon mužstva neomlouval experimentálním složením zadních řad, k němuž se uchýlil. Proti žižkovské Viktorii si totiž chtěl, a vlastně i musel, vyzkoušet, jak si bude sparťanská obrana počínat nejen bez Michala Kadlece, ale i bez Štěpána Kučery, který v kvalifikaci o Ligu mistrů nasbíral už dvě žluté, takže v nastávající konfrontaci o Pohár UEFA nemůže nastoupit.

„Naše sestava byla trochu jiná než obvykle, protože jsme si zkusili určitou variantu na Dinamo Záhřeb, neboť Kučera má stop a hrát nebude. Ve druhé půli jsme se navíc museli vyrovnat s odstoupením zraněného Bergra, takže jsme byli nuceni znovu přeskupit složení mužstva, ale ani to nemůže být omluvou. Absence Kadlece už tuplem ne, protože na hru bez něho si musíme zvyknout. Teď proto je a bude na všech hráčích, aby svými výkony nabídli kvalitnější hru a tudíž i lepší obraz fotbalové Sparty,“ naznačil trenér Lavička, že i on očekával, že po čtyřech pohárových zápasech a pěti ligových kolech bude jeho mužstvo přece jen dál.

Před konfrontací s chorvatským suverénem tak má určitě o starost víc, neboť s výkonem a hrou jako v neděli proti žižkovské Viktorii by Sparta proti záhřebskému Dinamu těžko uspěla a do Poháru UEFA se dostala.

Reklama

Související témata: