Hlavní obsah

Kladenský Hřídel slavil první ligové vítězství

KLADNO

Zlatým písmem bude mít už navždy datum 14. září 2008 v trenérském diáři zapsané Martin Hřídel. Včera totiž dovedl Kladno k prvnímu ligovému vítězství, přičemž středočeská štace je jeho první v roli hlavního kouče mezi českou fotbalovou smetánkou.

Foto: SK Kladno

Trenér fotbalistů Kladna Martin Hřídel

Článek

Bylo už pár desítek minut po zápase, když se Hřídel procházel po kladenském trávníku. Dávno absolvoval všechny oficiality, dávno po přijetí bezpočtu gratulací. Na prázdném stadiónu si vychutnával pocit z dobře vykonané práce. „Je to moje nejmilejší hřiště,“ vyprávěl s úsměvem Hřídel, který je rodilý Kladeňák.

Má za sebou štace v roli asistenta v Liberci, Slavii, Čáslavi, Slovácku či Jablonci. Trenéru Škorpilovi dělal asistenta na ME jednadvacítek v roce 2007. Kladno, odkud se před lety vydal do velkého fotbalu, mu v létě dalo první šanci coby hlavnímu trenérovi.

Středočeši první tři zápasy pod jeho velením prohráli. Nestačili na Ostravu, Spartu a Bohemians. Pak dvakrát vedli, ale se Zlínem i v Jablonci skončil zápas 1:1. „Nikdo se proto po minulých zkušenostech nemůže divit, že jsem byl v závěru utkání s Olomoucí neskutečně napnutý. Když jsme dali gól z penalty a brzy poté sudí zápas ukončil, spadl mi kámen ze srdce. Hodně těžký kámen,“ culil se Hřídel.

Tým na zápas připravoval prakticky čtrnáct dnů. Během reprezentační přestávky Kladno vyřadilo z Poháru ČMFS Hořovicko, ale Hřídel nebyl s výkonem spokojený. Včera však mohl slavit. „Hlavně proto, že jsme hned první standardní situaci, které jsme na Olomouc chystali, proměnili v gól,“ viděl klíčový okamžik zápasu.

Pak však prožíval na lavičce muka. „Protože jsme kazili i jednoduché přihrávky, vázla nám rozehrávka a nechávali jsme hráčům Sigmy příliš mnoho prostoru,“ vykládal čtyřicetiletý trenér.

Do druhé půle hru svého mužstva přeskupil. Nechal na hrotu osamoceného Šilhána a zálohu zpevnil Dubským. „Střídání se nám povedlo. Pak už jsme Sigmu nepustili do šancí, nemohla hrát tolik jako v prvním poločase,“ vykládal Hřídel, kterému zatrnulo v okamžiku, kdy nejlepšího útočníka začali brát po hodině hry křeče. „Měl toho plné zuby. Přemlouval jsem ho, aby vydržel. Nakonec zvládl devadesát minut, což nám moc pomohlo,“ vysekl trenér poklonu střelci tří kladenských gólů v probíhající sezóně.

Vítězství si vychutnal. Za dar z nebes ho však nepovažuje. „A proč bych měl? V kabině nijak zlá nálada i přes zisk pouhých dvou bodů v prvních pěti kolech nebyla. Teď se jen utvrdí parta a pojedeme sebevědoměji k dalším dvou zápasům na hřiště soupeřů,“ přemítal Hřídel po prvním ligovém vítězství v roli hlavního trenéra.

Reklama

Související témata: