Hlavní obsah

Pro pohárový trojlístek liga jako generálka na odvety

Zdeněk Pavlis, Milan VlčekSport.cz

Pro Spartu, Slavii a Ostravu půjde o test a generálku současně. Už ve čtvrtek totiž čekají na české zástupce odvetné duely 1. kola Poháru UEFA, v nichž jim půjde o postup do základních skupin. Na ligové scéně budou mít možnost si v osmém kole ověřit, jak na tom jsou s formou a hlavně střeleckou produktivitou, na níž v úvodních zápasech v chorvatském Záhřebu, resp. doma proti rumunskému Vaslui či moskevskému Spartaku zemřeli.

Článek

První důkaz bude mít možnost podat už v sobotu v 17 h  ostravský Baník, který se představí v plzeňských Štruncových sadech v utkání s domácí Viktorií. Pro trenéra Večeřu však půjde o test pouze poloviční - Svěrkoš sice odešel od disciplinárky jen s osmdesátitisícovou pokutou, takže nastoupit může, Střihavka ale podle dohody uzavřené mezi oběma kluby hrát nesmí. Nemocný je navíc Rajtoral, dlouhodobě zraněn pak Lukeš.

Duel v Plzni: Zabrat musí oba!

„I proto to pro nás nebude jednoduchý zápas, zabrat na soupeřově hřišti však už konečně musíme,“ je ostravskému trenérovi Karlu Večeřovi jasné, že na dosavadní výsledky jeho týmu a postavení v tabulce se klubové vedení dívá s krajní nelibostí.

Ani Plzeň však po slibném vykročení do ligy nenaplňuje očekávání. Pět remíz v řadě srazilo Západočechy do průměru, což vzhledem k letním nákupům a kvalitě hráčského kádru vyvolává u vedení rovněž nespokojenost.

Trenérovi Šilhavému bylo zatím jen doporučeno, aby si s hráči důrazně promluvil, ale kdo ví, co by následovalo v případě nezdaru s Ostravou. „Z hráčů odhodlání cítím, všichni chceme sérii pěti remíz zlomit a konečně vyhrát,“ slibuje kouč Západočechů Jaroslav Šilhavý.

Vaniakova srdeční záležitost

Druhý pohárový zástupce Slavia bude v neděli večer od 20 h v utkání s Olomoucí uzavírat za asistence televizních kamer víkendový program ligy. Po čtyřech výhrách v řadě jsou Jarolímovi svěřenci pochopitelně namlsaní a nepřipouštějí nic jiného, než páté vítězství v řadě.

„Musíme být ovšem hodně důrazní v koncovce, což budeme pochopitelně potřebovat i ve čtvrtek v Rumunsku,“ připomíná svým svěřencům Jarolím. Pikantní příchuť bude mít duel i pro slávistického gólmana Martina Vaniaka, jenž na Hané chytal téměř deset let. „Každý zápas s Olomoucí je  pro mě srdeční záležitostí,“ přiznává.

Hanáci  už pět zápasů v řadě nevyhráli, ale ředitel klubu Jiří Kubíček odmítá spekulace, že by padaly pokuty, nebo že by to s trenérem Psotkou mělo být nahnuté. „Chtěli bychom překvapit stejně, jako na Spartě, kde jsme uhráli remízu. Proti Slavii to však bude těžké, neboť má nejfotbalovější mužstvo v lize,“ nechal se před cestou do Prahy slyšet kouč Hanáků.

Statistika mlotivací pro Středočechy

Nedělní ligový program ovšem začne už dopoledne, neboť v tradičním čase od 10.15 hostí Viktoria Žižkov Mladou Boleslav. Pražanům se v těchto duelech většinou daří, neboť v loňském ročníku oba zápasy vyhráli.

"O to větší motivaci budeme v neděli mít,“ nedělá si ze statistik těžkou hlavu kouč Středočechů Pavel Hapal, jehož svěřenci už šest kol neprohráli a v tabulce drží krok se Spartou i Slavií. „Respekt k Mladé Boleslavi máme, strach však rozhodne ne,“ tvrdí trenér Viktorky Josef Csaplár, jenž má po návratu na českou ligovou scénu na kontě jednu výhru a jednu porážku. Nedělní dopolední zápas bude mít slavnostní nádech pro domácího Petra Gabriela, jenž nastoupí ke dvoustému ligovému utkání.

Jihočeši: Musíme se omluvit

Nedělní odpolední program začne na jihu Čech od 15 h střetnutím Českých Budějovic s Jabloncem. „Musíme se našim fanouškům omluvit za středeční pohárovou blamáž v Mutěnicích, kde jsme ostudně vypadli,“ slibuje trenér Pavel Tobiáš. „Víme, že domácí budou pořádně nažhavení, ale poradit si s nimi musíme,“ vyžaduje na svých svěřencích jablonecký trenér František Komňacký.

Teplice bez Juna, Zlín koučovaný ředitelem

Bez svého nejlepšího střelce Tomáše Juna, který utrpěl v pondělí na Letné po zákroku Kladrubského otřes mozku a jehož start je prakticky vyloučený, přivítají od 17 h Teplice Zlín. „Ztráta je to citelná, ale zdraví hráče je přednější. Musíme si s jeho absencí poradit,“ nechal se slyšet domácí kouč Jiří Plíšek, v němž mnohem větší obavy vyvolávají trenérské změny, k nimž došlo na lavičce soupeře. V týdnu totiž skončil Josef Mazura a na severu Čech povede Zlín ředitel klubu Ladislav Minář. „Do mužstva se vrátila pohoda, takže bychom chtěli zabodovat,“ plánuje zlínský ředitel.

V Příbrami konfrontace nováčků

Zajímavý zápas slibuje konfrontace dvou ligových nováčků v Příbrami, kam přijede tým Bohemians. „Bude to pro nás klíčový zápas. Pokud získáme tři body, odrazíme se v tabulce nahoru,“ moc dobře si uvědomuje italský kouč v příbramských službách Massimo Morales. „Ale to platí i pro nás. Před týdnem jsme porazili Liberec, v poháru jsme také postoupili dál, z Příbrami chceme alespoň remízu,“ reaguje trenér Bohemians Luboš Urban.

Zdecimované Kladno šanci nemá

Relativně snadnou úlohu by mělo mít Brno v souboji s Kladnem, jež nastoupí v doslova zdecimované sestavě. Bartoš leží po utkání v Mladé Boleslavi se třemi přelomenými žebry na jednotce intenzivní péče, Gross, Szabo a Šilhan jsou rovněž zranění, vykartovaný Zachariáš dostal trest a nesmí nastoupit.

„Bude to pro nás moc těžká zkouška, ale právě v takových se ukáže charakter a síla mužstva,“ věří kladenský kouč Martin Hřídel, že jeho tým překročí svůj stín. „Kladno ale dokáže bojovat, což u nás na jaře bezgólovou remízou dokázalo,“ varuje domácí trenér Petr Uličný, jenž se musí obejít bez Doška a Dvorníka, před podceněním protivníka.

Program 8.kola fotbalové ligy:
Sobota:
17:00Plzeň - Baník Ostrava 1:3on-line
Branky: 57. Horváth - 25. Otepka, 38. Lička, 63. Otepka
Neděle:
15:00Č. Budějovice - Jablonecon-line
10:15Žižkov - Mladá Boleslav 1:2on-line
Branky: 49. Švancara - 17. T. Procházka (vlastní), 71. Pecka.
17:00Teplice - Zlínon-line
17:00Příbram - Bohemians Prahaon-line
17:00Brno - Kladnoon-line
20:00Slavia - Sigma Olomoucon-line
Pondělí:
17:15Slovan Liberec - Spartaon-line

Reklama