Hlavní obsah

Nechtěl jsem Poštulku dráždit, přiznal nabuzený Svěrkoš

Fotbalový kat Károlyi mu ve čtvrtek napařil osmdesátitisícovou pokutu za extempore s Rosou v teplickém utkání, přesto přijal ostravský reprezentační útočník Václav Svěrkoš trest s úlevou. Podstatného pro něho bylo, že mu disciplinární komise nezastavila činnost a on mohl v sobotu v dresu Baníku nastoupit. Však to také na něm bylo v Plzni znát. „Samozřejmě že jsem byl na zápas celý natěšený,“ přiznal Svěrkoš v rozhovoru pro Sport.cz.

Článek

Zdálo se, že vás pokuta zdravě nabudila a že jste měl do fotbalu velkou chuť…

Opravdu jsem se cítil moc dobře a dobře jsem si i zahrál. Jen škoda, že jsem vyšel střelecky naprázdno, i když jsem góly dát mohl. Hlavně penaltu jsem měl proměnit.

Dost překvapilo, jak hravě vám plzeňský Poštulka pokutový kop zlikvidoval. To vás má tak přečteného?

Spíše jsem penaltu strašně kopnul, což mě strašně mrzí. Ještě že jsme získali tři body.

Ve druhém poločase plzeňského utkání jste mohl složit reparát. Poté, co vás Poštulka poslal rukama k zemi, se kopala druhá penalta, na níž jste si už netroufnul…

Nechtěl jsem už Poštulku dráždit a opětovně pokoušet osud. On je dobrý gólman, takže jsem cítil, že už by nebylo dobré jít na penaltu podruhé. Role exekutora se ujal Otepka a pokutový kop s přehledem proměnil.

Tím jen stvrdil zasloužené vítězství vašeho týmu, jež se zrodilo zřejmě po nejlepším výkonu, který Baník na podzim předvedl.

Těžko říci, ale k těm lepším určitě patřil. Vyhráli jsme v Plzni stejně jako na jaře, i když tentokrát jen rozdílem dvou branek, navíc jsme si připravili i další šance, hra vypadala také dobře.

Plzeň jste porazili s takovou lehkostí a přehledem, že to až zarazilo. To byla skutečně tak bezelstným a odevzdaným protivníkem?

Zase až tak lehký zápas to nebyl, protože domácí se chtěli po sérii pěti remíz  konečně chytnout. Vyšla nám však perfektně taktika a hra s pětičlennou zálohou.

Perfektně také vycházela vaše spolupráce s Máriem Ličkou, s nímž jste v podobném rozestavení kdysi hrával v Baníku i v reprezentační jedenadvacítce…

Mário, stejně jako třeba Lukeš, jsou perfektní hráči do kombinace, s nimiž se mně hraje perfektně. Však jsme také předvedli pár akcí na jeden dva doteky, proti nimž soupeřova obrana moc šancí nemá. Podobný fotbal mě baví a na mém výkonu to bylo určitě znát.

Kdyby vám spolupráce vycházela podobně při čtvrteční odvetě Poháru UEFA v Moskvě proti Spartaku, nemusela by být cesta do základní skupiny přes domácí prohru ještě ztracena.

Jenže v Moskvě to bude daleko těžší střetnutí, než v sobotu v Plzni. Každopádně se ale pokusíme i o nemožné, protože ve fotbale je možné všechno. Vyhráli jsme dva ligové a jeden pohárový zápas v jednom sledu, takže jsme v úplně jiné herní i psychické pohodě než před prvním střetnutím s moskevským Spartakem na Bazalech.

V ligové tabulce skutečně stoupáte vzhůru, takže nad Bazaly se zase začíná blýskat na lepší časy…

Tři body importované z Plzně jsou hodně důležité, neboť teď nás čekají dvě utkání po sobě na Bazalech, které bychom měli vyhrát a dostat se ještě výš. Po špatném ligovém startu jsme se totiž herně zvedli a teď bude na nás, abychom formu potvrdili. V lize i v Poháru UEFA.

Reklama