Hlavní obsah

Liberec - Sparta 3:0Sparta v Liberci propadla, v čele tabulky zůstala Slavia

MinutaMin. Tým Hráč Akce
2. Kerić 1 : 0
39. Smetana 2 : 0
81. Kerić 3 : 0

LIBEREC

Fotbalisté pražské Sparty nezvládli pondělní dohrávku 8. kola v Liberci a po dvou brankách Keriče a jedné trefě Smetany prohráli 0:3. Svěřenci Vítězslava Lavičky tak promarnili šanci vrátit se do čela tabulky, kde se poprvé v sezóně po kompletně odehraném kole vyhřívá Slavia. Severočeši se po zisku tří bodů posunuli na čtvrtou příčku. Sparta má shodný počet 17 bodů jako Mladá Boleslav a druhá je jen díky lepšímu skóre.

Článek

Začátek jako z pohádky zažili na stadiónu U Nisy domácí fotbalisté. Útočník Smetana ve 2. minutě poslal hlavičkou míč k chorvatskému forvardovi Keričovi, jenž si jej ve vápně zpracoval a poslal svůj tým do vedení. Sparta mohla vyrovnat hned vzápětí, když po Kladrubského ostrém centru nedosáhl na míč Kušnír. Ten samý hráč v 8. minutě po kličce v šestnáctce Severočechů upadl, hlavní sudí Adam však zůstal ledově klidný.

V 19. minutě měl letenský tým možnost zahrávat standardní situaci, po které se ke střele z ostrého úhlu dostal Kulič. Sparťanský útočník jen o centimetry minul vzdálenější levou tyč Hauzrovy brány. Nutno dodat, že předtím sudí přehlédli hraní rukou jednoho z hráčů ve zdi. „Na soupeře jsme se dokázali dobře připravit. Strávili jsme tím hodně času,“ přiznal domácí trenér Ladislav Škorpil.

„První branka nalila soupeři energii do žil. I když se zdálo, že jsme měli převahu a hodně stříleli, není to nic platné, když se nám nepodaří vstřelit gól. Neříká se mi to lehce. Porážka, kterou jsme tu utrpěli, pro nás bude velkým varováním před dalšími zápasy. Liberci k vítězství gratuluji,“ řekl po prohraném duelu kouč Sparty Vítězslav Lavička.

Běžela 37. minuta, když Dočkal poslal parádní přihrávku mezi sparťanské beky na Dorta. Liberecký záložník se v tu chvíli ocitl před hostujícím gólmanem Kozáčikem zcela osamocen. Bohužel pro Severočechy při zakončení branku minul. Jinak už dopadla situace v minutě následující, kdy domácí udeřili podruhé. Papoušek poslal přesný centr z levé strany na malé vápno, kde hlavu zvýšil skóre na 2:0 nepokrytý Smetana.

A stadión mohl vybuchnout nadšením potřetí ve 44. minutě. Po centru z rohu se odhodlal ke tvrdé střele zpoza vápna kapitán Severočechů Janů. Jeho dělovku Kozáčik jen vyrazil před sebe, kde selhal dobíhající Kerič, když dorážku namířil mimo sparťanskou bránu.

Spartě nepomohli ani čtyři útočníci

Sparta začala druhý poločas náporem. Byl to ovšem Kerič, který v 53. minutě po úniku tvrdou ranou prověřil Kozáčika. Letenský tým mohl snížit po hodině hry, kdy byl na konci rychlé kombinace Kisel, jehož tvrdá střela mířila mimo Hauzrovu svatyni. Slovenský středopolař měl možnost reparátu v 73. minutě, tentokrát jeho pokus liberecký gólman musel vyrazit.

„Každé utkání je jiné. Pomohlo nám, že jsme v úvodu zápasu vstřelili branku. Zlepšený výkon jsme předvedli už v Českém poháru v Opavě. Přál jsem si, abychom v takovém výkonu pokračovali, což se nakonec povedlo,“ těšilo po utkání Škorpila.

To už byli na trávníku všichni čtyři útočníci, jež měl kouč Sparty Vítězslav Lavička k dispozici. Hosté sice většinu druhého poločasu drželi míč na svých kopačkách, k ohrožení liberecké brány to ovšem nevedlo. Naopak, definitivní podobu výsledku stanovil v 81. minutě svou druhou brankou v utkání Kerič, když zužitkoval přihrávku za obranu a střelou k tyči zvýšil na 3:0.

„Lekce to byla hodně bolestivá. Chtěli jsme prolomit naši střeleckou smůlu. Nejen, že se nám to nepovedlo, ale navíc jsme si odkryli nedostatky v obraně,“ soukal ze sebe zarmouceně Lavička.

FC Slovan Liberec - AC Sparta Praha 3:0 (2:0)
Branky: 2., 81. Kerič, 39. Smetana. ŽK: Kerič. Rozhodčí: Adam, Hojsík, Jiřík. Diváci: 5805.
Liberec: Hauzr - Gebre Selassie, Holeňák, Košťál, Janů - Papoušek (64. Polák), Bílek, Dort, Dočkal - Smetana (60. Nezmar), Kerič.
Sparta: Kozáčik - Voříšek, Řepka, Kučera, Kladrubský - Kušnír (63. Došek), Kisel, Hušek, Matušovič (46. Wilfried) - Kulič (82. Zeman), Slepička.

Reklama

Související témata: