Hlavní obsah

Trenér Slavie Jarolím věří, že se dobrá forma promítne i v derby na Spartě

PRAHA

V psychické pohodě se připravují fotbalisté Slavie na pondělní 268. derby na Letné proti Spartě. Sešívané hřejí skvělé poslední výkony v lize a postup do hlavní fáze Poháru UEFA, Sparta naopak po vyřazení z evropského poháru truchlí a do derby nastoupí po debaklu 0:3 od Liberce. „Nemyslím si, že se na soupeři tyto výsledky projeví. Naopak, mají nyní proto o motivaci navíc,“ řekl na sobotní tiskové konferenci na dotaz Sport.cz kouč Slavie Karel Jarolím.

Článek

„Derby je zápasem, který je hodně specifický. Jsem rád, že jsme se v minulém kole dostali na první místo, přesto si nemyslím, že by to hrálo v utkání nějakou velkou roli. Chtěli bychom navázat na naše úspěšné poslední výkony a rádi bychom uspokojili slávistické fanoušky,“ přál si kouč sešívaných Jarolím, jenž v utkání bude postrádat útočníka Litteriho.

Oba kluby vstupují do derby ve zcela rozdílném rozpoložení. Slavia v lize válí, což dokladují dva poslední ligové zápasy, v nichž nejprve Zlín a poté doma Olomouc přejela rozdílem třídy. Sparta naopak vstoupí do prestižního souboje po debaklu 0:3, který svěřenci Vítězslava Lavičky utrpěli před týdnem v Liberci.

Rozdílné psychické náladě uvnitř obou kabin přispěly také odvetné zápasy 1. kola Poháru UEFA. Zatímco Slavia slavila postup do hlavní fáze soutěže přes rumunskou Vaslui, Sparta skončila pouť letošní pohárovou Evropou po nevydařeném dvojzápase s Dinamem Záhřeb.

Jarolím lituje, že Sparta v Poháru UEFA nepostoupila 

„Nechci hodnotit, jestli se na Spartě její poslední špatné výsledky projeví. Naopak jí to může nakopnout. Má o motivaci navíc,“ uvědomuje si slávistický kormidelník. „Tak či tak, je škoda pro český fotbal, že se Spartě do základní skupiny Poháru UEFA postoupit nepodařilo,“ pronesl upřímně na adresu největšího rivala Jarolím.

Že to v pondělí nebude ve 268. derby proti Spartě žádný med, ví i kapitán sešívaných Erich Brabec, pro nějž to bude vůbec premiérové derby. „V prvním vzájemném zápase proti Spartě mě ze hry vyřadilo zranění, ve druhém jsem nemohl nastoupit vinou žlutých karet,“ vysvětloval Brabec. „I když Spartě dva poslední zápasy nevyšly, věřím že předvede fotbal na hranici svých možností,“ dodal.

Necid chce navázat na výsledky z mládeže

Letenské mužstvo se má čeho obávat, na prvních dvou místech ligové tabulky střelců jsou hned dva slávisté - Tomáš Necid a Tijani Belaid. „V mládežnických kategoriích jsme Spartu většinou poráželi, tak doufám, že to bude pokračovat,“ přeje si útočný klenot sešívaných Necid.

A s čím chce trenér Jarolím na soupeře vyrukovat? „Snažili jsme se z předešlých zápasů Sparty něco vypozorovat. Víme, že mají ofenzivní sílu a nejde jen o dva vysunuté útočníky. Letenský tým má i další hráče ve svém středu, kteří mohou ohrozit bránu. O slabinách soupeře bych skutečně nerad hovořil,“ nechal si přeci jen něco pro sebe hlavní muž na lavičce Slavie.

Reklama