Hlavní obsah

Aktéři minulých derby: Sparta je dole, měli by jí pomoci fanoušci

PRAHA

Fotbalová Sparta je v krizi, kterou dlouho nepamatuje. Vyřazení z Poháru UEFA a potupná domácí prohra 1:4 s odvěkým rivalem Slavií v derby ji srazilo do nezáviděníhodné situace. „Říká se mi to těžce, ale Slavia byla ve všech aspektech hry v derby lepší,“ řekl pro Sport.cz Jiří Novotný, letitá opora zadních řad Sparty.

Článek

„Byl to dobrý fotbal, s dobrou atmosférou. Bohužel se špatným koncem,“ neskrýval pro Sport.cz sparťanské srdce útočník Teplic Tomáš Jun. „Nemyslím si, že by ve předvedené hře byl až tak velký rozdíl. Slavia měla velké štěstí při prvním gólu. Pak dala druhý a uklidnila se. Kdyby se Spartě podařilo vyrovnat na 2:2, zápas by se vyvíjel úplně jinak,“ přál si vrátit čas Jun.

Slavii podle Juna forma nevydrží

„Věřil jsem Spartě, že se dá dohromady. Psychicky ji tento zápas mohl dostat nahoru. Dlouho jsem na Letné působil, zažil jsem tam dobré chvíle, ale také zápasy, kdy se nám příliš nedařilo. Nejhůř na tom jsou nyní hráči asi po psychické stránce. Je tam hodně fotbalistů, kteří nejsou psychicky tak odolní a potřebují dozrát,“ myslí si Jun. „Nevěřím, že Slavii vydrží tato forma po celou sezónu,“ dodal.

Důvody, proč se Spartě nedaří, se nynějšímu obránci druholigové Dukly Novotnému nehledají lehce. „Možná je to psychika, možná je to zaviněné zraněními. To, že jsou vidět chyby v defenzívě není jen o obranné čtyřce. V dnešním fotbale už brání celé mužstvo,“ ví své Novotný.

„Slavia měla lepší pohyb, byla lepší i v celkovém pojetí hry. Její fotbalisté se na trávníku dobře doplňovali,“ viděl rozdíl v odlišném stylu obou týmů Novotný. „Slavii toto vítězství určitě povzbudí. Navíc bude hrát Pohár UEFA, kde bude těžit další ohromné zkušenosti, které mohou Spartě později chybět,“ domnívá se bývalý hráč Mostu, ruské Kazaně, slovenského Ružomberku a samozřejmě Sparty.

Z krize jen tvrdou dřinou

„Samozřejmě, že i za mého působení na Letné na nás několikrát padla krize. Jednou jsme byli po smém kole dokonce předposlední. Potom na post hlavního trenéra přišel Jozef Chovanec a slavili jsme mistrovský titul,“ připomněl Novotný. „Bez tvrdé práce se z toho hráči Sparty nemohou dostat. Pokud jsou fotbalisté v týmu kvalitní, potom to musí na trávníku ukázat,“ dodal stoper, jenž v dresu Sparty odehrál úctyhodných 375 utkání.

Ve chvílích nejtěžších by tým víc než jindy měli podpořit jeho vlastní fanoušci. Paradoxem u letenského týmu ale je, že to jsou právě oni, kteří svým projevem tým na dně ještě přidusí. „I za nás byli fanoušci zvyklí, že osmdesát procent zápasů jsme vyhrávali. I když se nám nedařilo, dokázali jsme zvítězit silou vůle a týmovým sepjetím. Věřím že fanoušci Spartu zvednou,“ přál si Novotný, kterého doplnil severočeský forvard. „Ve Spartě se hraje pod velkým tlakem. Fanoušci ani média vás nepodrží. Vedení na vás vyvíjí tlak. Ta situace je hodně nepříjemná,“ dodal na závěr Jun.

Reklama

Související témata: