Hlavní obsah

Trenér Sparty Chovanec: Nepracovali jsme na našich slabinách

PRAHA

Vítězslav Lavička v úterý skončil ve funkci trenéra fotbalistů Sparty Praha. Uvolněné místo záhy obsadil dosavadní prezident letenského klubu Jozef Chovanec. Bývalý hráč i trenér Sparty má smlouvu na dobu neurčitou. „Deset branek v posledním týdnu není dobrá vizitka a gólů jsme mohli dostat ještě více,“ řekl ve středu Chovanec.

Článek

Vítězslav Lavička v týmu skončil po posledních neúspěšných výsledcích. Letenští prohráli v Liberci 0:3, následně vypadli z Poháru UEFA s Dinamem Záhřeb a posledním hřebíčkem do rakve byla drtivá domácí porážka od Slavie v pondělním derby 1:4.

„V posledních 21 dnech jsme sehráli sedm utkání a ty poslední nám bohužel nevyšly podle našich představ. Navíc jsme hodně inkasovali, v týdnu dostat deset branek není dobré a mohlo jich být ještě více,“ posteskl si Chovanec na chabou defenzivní činnost týmu.

To byl také jeden z hlavních důvodů, proč mužstvo opustil trenér Lavička. Posledním hřebíčkem byla pondělní porážka v derby. „Bezprostředně po derby jsme měli zasedání představenstva. Po něm jsme mluvili s trenérem Lavičkou a druhý den následovala schůzka s pány Křetinským a Lavičkou. Celá situace pak vyústila k přijetí rezignace pana lavičky,“ popsal Chovanec co se dělo po derby.

Rychlé řešení 

V tu chvíli byl vicemistr bez trenéra. „Museli jsme to rychle vyřešit,“ doplnil nový muž na sparťanské lavičce a dodal, že ani neměl čas si situaci pořádně rozmyslet. „Byl jsem osloven a nabídku jsem přijal,“ řekl Chovanec, jenž má zatím smlouvu na dobu neurčitou. „Co bude dál, je věcí dalších jednání,“ pokračoval.

Letenským nyní do karet nahrává reprezentační přestávka, ve které se Chovanec pokusí tým herně a hlavně psychicky zvednout. „Pauzu by myslím přivítal každý trenér, já nejsem výjimkou. Mám za úkol dát mužstvo dohromady,“ neskrýval. Své svěřence přivítá ve středu, protože úterní trénink byl neplánovaně zrušen a hráči dostali volno. „Bohužel nejsme kompletní, chybí nám dva reprezentanti (Jiří Kladrubský a Miroslav Slepička - pozn. red.), dva trenéři, kteří jsou taktéž s reprezentací a mladý Zeman, ten je s týmem do dvaceti let.

Mužstvo opustili i Zach s Vujovičem

Mužstvo s trenérem Lavičkou opustili také asistent Michal Zach a mentální trenér Dragan Vujovič. „Ještě k nějakým změnám v realizačním týmu dojde,“ naznačil další odchody Chovanec.

Hlavní problém podle Chovance spočíval v nedostatečném přístupu k problému. „Měli jsme vynikající start do ligy, ale pak se to pokazilo. Nepracovali jsme na věcech, ve kterých jsme cítili naše slabiny. Následně se nám rozpadla defenziva,“ hledal příčiny kouč.

Chovanec se s Lavičkou ne vždy shodl

Tým dle jeho názoru totiž měl potenciál a kvalitu na dosažení lepších výsledků v posledních zápasech. „Mužstvo je poskládané rozumně. Máme v týmu zkušené i mladé hráče. Ty mladé je však třeba rozvíjet. Vezměte si Argentince Agüera, který nastoupil ve finále MS „20“ proti České republice a nyní dává branky v Atléticu Madrid. Na druhé straně proti němu stál Ondřej Kúdela, jenž kope druhou ligu,“ pokračoval.

Chovanec také připustil, že se s koučem Lavičkou v určitých momentech neshodl, ale do jeho práce nezasahoval. „Trenér má svaté právo na složení týmu a nikdo mu do toho nemůže a také nemluvil,“ řekl. Záhadou však pro Chovance zůstává výkonnost mužstva. „Jak to, že před 14 dny tým fungoval a najednou se to zlomilo? Cítím za to jistou spoluodpovědnost,“ poznamenal.

V areálu letenského klubu působil Chovanec hodně posmutněle. „Odchod trenéra z jakéhokoliv důvodu je pro klub samotný tím nejhorším obdobím, jaké může nastat,“ všiml si. Na závěr ještě objasnil výstup obránce Řepky: „Po zápase vybouchl a celou situaci zhodnotil tak, jak ji cítil. Bylo to však adekvátní situaci a určitě jeho výstup nesměřoval proti trenérovi Lavičkovi."

Reklama

Související témata: